(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onlangs ving een Nederlander – die uit vrees voor represailles van justitie anoniem wil blijven – in Bangkok gesprekken op van een Nederlandse justitiedelegatie. Ze gingen over Johan van Laarhoven, de oud-coffeeshophouder die nog altijd daar gevangen zit. Die gesprekken waren op z’n zachts gezegd choquerend!

De brief van de anonieme persoon, waarschijnlijk een man, is gepubliceerd op misdaadjournalist.nl. Omdat de Taskforce wellicht vervelend gaat doen, wil de schrijver liever anoniem blijven. Toch zit er in zijn brief genoeg interessante informatie. Maar eerst nog even bijpraten.

Witwassen

johan en vrouw cel

Johan (rechts) zit in met zijn Thaise vrouw (midden) al een jaar vast in een benauwde, vreselijke Thaise cel

Johan is ex-eigenaar van de coffeeshopketen The Grass Company. In Nederland wordt hij verdacht van het witwassen van geld tijdens zijn periode als eigenaar, iets wat Johan altijd ontkend heeft. Hij woont sinds 2008 in Thailand maar Nederland wil hem nog altijd vervolgen en speelt daar vuil spel in.

Want Johan werd op verzoek van Nederland door de Thaise politie gearresteerd en vervolgd, zo bleek uit een gelekte brief. Dit terwijl de Nederlandse justitie dat altijd heeft ontkend en beweerde dat Thailand zelf een onderzoek tegen Johan was begonnen.

Gesprek in de lobby

Want wat heeft de schrijver op misdaadjournalist.nl opgevangen? Afgelopen juni moest hij een paar dagen in Bangkok zijn. Hiervoor had hij een kamer geboekt in het Doubletree by Hilton Hotel. Op een avond hoorde hij in de lobby een aantal mensen Nederlands praten en hij werd als landgenoot nieuwsgierig.

Deze mensen waren de Nederlandse rechtsdelegatie in de zaak van Laarhoven. Het waren een stuk of 7 à 8 mensen. Daarom wilde de schrijver ze niet direct aanspreken, maar besloot op een afstandje te kijken wat er gebeurde. Hij ging aan een tafel vlak langs hen zitten om een deel van het gesprek op te kunnen vangen.

Niet erg respectvol

De aankondiging van het sensationele verhaal op de website misdaadjournalist.nl

De aankondiging van het sensationele verhaal op de website misdaadjournalist.nl

“Het ging er over dat ze blijkbaar in Thailand waren om in een of andere rechtszaak te getuigen en er werd niet erg respectvol gesproken over de persoon waartegen ze moesten getuigen. Ik kon natuurlijk niet de hele conversatie precies volgen, maar sommige uitspraken kon ik duidelijk verstaan”, vertelt hij.

Een aantal van de uitspraken die de schrijver die avond opving waren:

“Schuldig of niet, hij gaat voor de bijl, links of rechtsom, niemand wint het van de politie als wij dat willen!”, met als antwoord: “Ze zijn toch allemaal schuldig, hahahaha!”

“Het maakt niet uit hoeveel advocaten hij heeft, wij hebben die thaien zo bewerkt dat er geen speld meer tussen te krijgen is, dat hebben we gisteren toch gezien en gemerkt in onze vergadering? Ons geloven ze,  hem niet.”

“Daar drinken we er nog één op”

De schrijver kon zijn oren niet geloven. Hij maakte stiekem nog foto’s van de delegatieleden als bewijs maar besloot verder niet in contact met die mensen te komen. In de week dat hij in dat hotel verbleef, kwam hij de groep nog een aantal keer tegen en ving ook dan niet heel erg respectabele uitspraken over Johan op.

– “Hij kan wel denken dat hij veilig is in Thailand, maar niemand ontkomt aan de lange arm van de Taskforce en we zullen niet rusten tot dat hij niets meer heeft” 

“Die shops gaan hoe dan ook vroeg of laat dicht.”

gerard spong

Johan’s advocaat Gerard Spong heeft de brief inmiddels gelezen en is vastbesloten de uitspraken en foto’s mee te nemen in het proces

– “Het interesseert me niets al krijgt hij tien jaar cel.”, zei een man, waarop iedereen hard moest lachen en zeiden : “Daar drinken we er nog één op.”

Spong & OM

De brief is inmiddels bij de advocaten van Johan en bij het Openbaar Ministerie terecht gekomen. Die laatste heeft nog geen reactie gegeven, maar advocaat Gerard Spong laat het volgende weten:

“Dit is schokkend, een Nederlandse politieambtenaar onwaardig. Wij zullen dit ter kennis brengen aan en een klacht hierover indienen bij de korpschef. Daarnaast zullen we de foto’s en de inhoud van de tussen hen gevoerde gesprekken ter kennis brengen van de Thaise en Nederlandse autoriteiten, met het verzoek daar de meest ernstige en verstrekkende rechtsgevolgen aan te verbinden.”

(advertentie)