- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
UK: ‘Moderne slavernij door wiethandel’
Gekker moet het toch niet worden mensen. In Groot-Brittannië waarschuwt de politie dat wietkwekerijen er de oorzaak van zijn dat moderne slavernij weer helemaal groeit en bloeit. En dat ligt bijna uitsluitend aan 1 bepaald volkje, namelijk de Vietnamezen.
De Vietnamezen hebben een stevige vinger in de wietpap op het eiland. Dat is niet nieuw, maar omdat de politie steeds vaker op moderne slavernij-toestanden stuit wanneer ze een wietplantage oprollen, pakken ze nu uit met een grote voorlichtingscampagne. Zo ontwikkelt de West Yorkshire Police in Noord-Engeland een educatieprogramma voor lokale besturen waarin ze waarschuwt voor het gevaar van slavernij bij deze miljoenenindustrie.
Politieagenten van het grootste korps uit de regio werken ook samen met landeigenaren: die krijgen informatie over de commerciële wietteelt. Ook verspreidt de politie video’s over het onderwerp. Tegelijk verzamelt ze zoveel mogelijk informatie om de grootte van de Britse wietindustrie in kaart te brengen. Volgens de autoriteiten produceert de wiethandel steeds sterkere wiet in fabrieken die bemand worden door dwangarbeiders.
Mannen uit China en Vietnam op wietplantages
Volgens de lokale krant The Yorkshire Post is er sprake van moderne slavernij. De krant onthulde afgelopen weekend dat er honderden slachtoffers van dwangarbeid en mensensmokkel onopgemerkt in de regio zijn, waarvan er velen achter slot en grendel worden gehouden in bordelen en op wietboerderijen! De politie heeft gezworen om het probleem aan te pakken. Volgens Steve Smith van de North Yorkshire Police – die het onderzoek leidt naar mensensmokkel en moderne slavernij – worden er de laatste jaren opvallend veel mannen uit China en Vietnam die zich bezighouden met wietteelt aangetroffen in landelijke gebieden. Smith: “De richtlijn is nu dat de politie hen eerder moet zien als mogelijke slachtoffers en niet noodzakelijkerwijs als daders. Als er twee of drie Vietnamezen opduiken – zoals recent gebeurde toen we een kwekerij in Northallerton ontdekten – dan moet je de voor de hand liggen vraag stellen: Hoe zijn die hier gekomen, zeker als je weet dat de mensen die het land bezitten mensen uit Yorkshire zelf zijn?”
Vandaar dat de politie deze week een landelijke bewustzijnscampagne houdt. Het is een vervolg op een campagne eerder dit jaar, toen ‘scratch and sniff cards’ (de ook bij ons bekende hennepgeurkaarten) werden verspreid onder de bevolking. Zeventien politiekorpsen deden daar aan mee en niet zonder succes: het aantal meldingen over wietplantages steeg met een derde in de betreffende korpsen in de eerste maand na de campagne. Landelijk gezien steeg het aantal hennepmeldingen met 20 procent.
‘Wietteelt drijfveer moderne slavernij’
Detective Chief Superintendent Bill Jephson is de baas van de wietbrigades. Hij noemt de commerciële cannabisteelt “een probleem dat alle regio’s in ons land aantast”. Jephson: “De cultivatie van cannabis voedt niet alleen een zwarte markt waarin vele miljoenen omgaan, en die steeds sterkere en gevaarlijkere wiet voortbrengt die chronische fysieke en geestelijke gezondheidseffecten heeft voor gebruikers. Maar de wietteelt is ook de belangrijkste drijfveer van moderne slavernij, waarbij mensen gedwongen worden om op de plantages te werken, met geweld vaak. Ze worden slaven omdat ze als illegale migranten niet op te sporen zijn of omdat ze schulden hebben bij de mensen die de controle hebben over de cannabisoperatie.” De politiechef noemt de samenwerking met de gemeenschappen daarom belangrijk; iedereen moet weten waar op te letten – van verduisterde ramen en ongebruikelijke hoeveelheden warmte die uit een pand komen tot signalen die erop wijzen dat er met de stroom geknoeid wordt.
(advertentie)