- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
4 van 5 presidentskandidaten willen liberaler Frans wietbeleid
Op 23 april gaan de Fransen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, als opvolger van de kleurloze François Hollande die er geen zin meer in heeft. En het goede nieuws is dat van de vijf kandidaten er vier voor legalisering of decriminalisering van cannabis zijn! Alleen Marine Le Pen van het Front National is tegen wiethervorming.
Nu het Geert Wilders niet gelukt is om het rechts-populisme in Nederland aan de macht te krijgen, richten de ogen van de internationale persmuskieten zich op Frankrijk. Want daar hebben ze ook een blonde rechts-populist die zichzelf ziet als de redder des vaderlands: Marine Le Pen. Maar laat haar nu net de enige presidentskandidaat zijn, namens het Front National, die tegen cannabis is.
Snel vergeten dus dat mens en hopen dat ze het heel slecht doet deze maand.
Decriminalisering en legalisering
Liever richten we onze aandacht op de andere vier kandidaten die een gooi doen naar het hoogste ambt in Frankrijk. Zo zijn Emmanuel Macron van de nieuwe partij En Marche! en François Fillon van Les Républicains beide voorstander van decriminalisering. Nog aardiger voor onze geliefde plant en haar gewilde bloemen zijn de laatste twee presidentskandidaten: Jean-Luc Melenchon van France Insoumise en Benoit Hamon van de Parti Socialiste. Deze heren willen nog verder gaan en pleiten voor een legalisering van cannabis!
Wie het gaat winnen is koffiedik kijken, zeker omdat er ook nog een tweede ronde komt waarin de beste twee kandidaten strijden om het Palais de l’Élysée. Vooralsnog doen Le Pen en Macron het het beste in de peilingen.
Verouderde Franse drugswet
Blowen is een populaire bezigheid in Frankrijk, waar minimaal 700.000 mensen dagelijks (!) cannabis consumeren, zo blijkt uit een gezondheidsrapport uit 2015. In de leeftijdsgroep 18 tot 64 jaar gaf 11 procent aan ten minste 1 keer wiet of hasj te hebben gebruikt in het afgelopen jaar.Jammer dus dat ook de Franse drugswet zo’n oud bakbeest is. In dit geval zelfs nog 6 jaar ouder dan ons eigen krakende gedoogbeleid in Nederland en dus niet verrassend dat volgens deze ‘1970 Wet’ alle drugs verboden zijn, cannabis incluis. Theoretisch kan je in Frankrijk voor het bezit van cannabis 1 jaar gevangenisstraf plus een geldboete van 3750 euro krijgen…
Inspiratie uit Amerika
Goed, aan die klassieke oudheid-waanzin komt dus wellicht snel een einde. Voor het eerst is wiethervorming überhaupt een thema in de Franse verkiezingen. Volgens de krant Le Monde is de opinie van de presidentskandidaten deels veranderd door de cannabis revolutie in Noord-Amerika.
Omdat cannabis verboden is bloeit de (deels criminele) zwarte wietmarkt natuurlijk volop, met alle smokkelellende en zo van dien. ‘En de autoriteiten weten dat ze slechts een klein deel pakken van wat de drugskartels distribueren, de politie zal nooit genoeg kunnen oprollen’, aldus Le Monde.
Concurreren met illegale markt
De twee kandidaten die naar decriminalisering neigen gaan volgens de media voor een geldboete van om en nabij de 100 euro, een heel verschil met de huidige 3750 euro. Het geeft politie en justitie de mogelijkheid om toch de drugswet te handhaven maar zich wel veel meer op andere, serieuzere misdaden te concentreren.
Melenchon en Hamon, de overige pro-wiet kandidaten zien het meeste in een commercieel gereguleerd product zoals tabak en alcohol. Zo kan de legale cannabismarkt concurreren met de zwarte markt en haar uiteindelijk ook verdringen.
Op zondag 23 april is de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, twee weken later op zondag 7 mei valt de beslissing in de tweede ronde en hebben we hopelijk een vriend aan de macht in Frankrijk…
[openingsbeeld: designelements/Shutterstock]
(advertentie)