- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
40 planten-vonnis Terneuzen kan ‘gamechanger’ zijn
Begint bij Terneuzen de victorie? Een inwoner van de Zeeuwse stad die op zijn zolder 40 cannabisplanten kweekte voor medicinaal gebruik mag in zijn huis blijven wonen, zo oordeelde de rechtbank Zeeland-West Brabant op 23 juli. Burgemeester Jan Lonink (PvdA) bijt in het stof en moet de proceskosten betalen.
Bedrocan wietolie werkt onvoldoende
De Terneuzenaar was in 1998 betrokken bij een verkeersongeluk en lijdt sindsdien aan ernstige zenuwpijn. Hij maakt olie van zijn planten om de pijn te bestrijden en beter te kunnen slapen. De door zijn huisarts voorgeschreven cannabisolie gemaakt van Bedrocan-wiet werkt niet goed voor hem. De ideale verhouding is zo’n 12% THC en eenzelfde percentage CBD. De huisarts kan hem geen olie voorschrijven met deze verhouding, weet dat de man zelf olie maakt en dat die olie tot nu toe het meest effectief is.
De rechtbank Zeeland-West Brabant beoordeelde het pleidooi van de man als ‘helder en consistent’. De burgemeester was in dit geval niet bevoegd om tot sluiting van de woning over te gaan.
Uitzondering of regel?
De grote vraag is of dit Zeeuwse vonnis een gamechanger zal blijken of een nieuwe uitzondering. Er zijn namelijk al een paar patiënten die van de rechter toestemming hebben om thuis cannabis te telen voor eigen medicinaal gebruik. Rudolf Hillebrand en Jackie Woerlee uit Amsterdam bijvoorbeeld en sinds december vorig jaar ook Jeffrey Kemper uit Katwijk.
De juridische basis voor deze uitzonderingen is een arrest van de Hoge Raad uit 2008. Kort samengevat staat in dit arrest dat in uitzonderlijke omstandigheden in een individueel geval een ontheffing van de Opiumwet mogelijk is.
Buiten 5 planten kweken voor medicinaal gebruik mag niet, binnen 40 planten kweken voor medicinaal gebruik mag wel
Dat klinkt als een disclaimer om duidelijk te maken dat aan het arrest niet zomaar rechten ontleend kunnen worden en dat is ook zo. Dat bleek weer in de zaak van René Barendse, die in een buitenkasje vijf planten kweekt om olie van te maken tegen chronische rugpijn. Begin juli oordeelde de Haagse rechtbank dat Barendse “niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij in een noodtoestand belandt als hij niet kan beschikken over zijn eigen mediwiet”, zoals Omroep West berichtte.
Kortom: buiten vijf planten kweken buiten voor medicinaal gebruik mag niet, binnen veertig planten kweken voor medicinaal gebruik mag wel.
Ongelijkheid
Alleen al deze rechtsongelijkheid en willekeur zouden voor Tweede Kamerleden genoeg reden moeten zijn om aan de bel te trekken bij het kabinet. En vinden we het wenselijk dat de rechter op de stoel van de arts gaat zitten en de burgemeester op de stoel van de rechter, zoals nu gebeurt?
Vinden we het ethisch dat de overheid het aanbod van medicinale cannabis al decennia lang extreem beperkt, maar patiënten dakloos maakt die zelf hun medicijn kweken in een variant die wél werkt? Hoe lang is de oorlog tegen deze plant nog politiek te verkopen?
Gevolgen van Zeeuwse vonnis
Wie weet doet het Zeeuwse vonnis het tij eindelijk keren. Advocaat Roeland Aerts zei daarover vandaag tegen de NOS: “De wetgeving staat het toe dat burgemeesters overgaan tot sluiting. Maar het afgelopen jaar en ook dit jaar zetten steeds meer juristen daar vraagtekens bij, omdat burgemeesters voor eigen rechter gaan spelen. Zo ook de burgemeester van Terneuzen die, laat ik het zo zeggen, bekendstaat als ‘stevige persoonlijkheid’. Volgens mij kan de uitspraak van de rechter ertoe leiden dat mensen die kunnen bewijzen dat ze de hennep echt nodig hebben voor eigen gebruik, steviger in hun schoenen staan.”