(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je zou bijna denken dat de financieel deskundigen een ironisch bedoelde grap met de veroordeelde Mans T. uithaalden, toen die zijn winst op 420K beraamden. Er is echter niets ironisch aan, volgens het hof in Leeuwarden, die het bedrag zonder blikken of blozen overnam en de handelaar in wiet, snacks, illegaal vuurwerk en valse merkkleding een boete oplegde van ruim 400.000 euro!

Mans T. uit Hollandscheveld kun je gerust een sjacheraar noemen. Hij handelt zo’n beetje overal in waar geld mee te verdienen valt. Hij deed dat kennelijk ook niet onverdienstelijk want de gecombineerde winst van zijn handeltjes in cannabis, snacks, illegaal vuurwerk en valse merkkleding tussen 2006 en eind 2008, bedroeg maar liefst 850.000 euro. Ongeveer de helft daarvan verdiende T. met de legale verkoop van snacks op evenementen, dus waarom hij daarnaast überhaupt in de wiet, illegaal vuurwerk en nepkleding zat is ons een raadsel.

420K illegaal verdiend geld

De uitspraak van de rechter in Leeuwarden was in het hoger beroep, dat diende als gevolg van een eerdere uitspraak in Assen. En in 2013, dus weer twee jaar eerder, werd onze creatieve handelaar door dezelfde rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 22 maanden. Daarna startte het Openbaar Ministerie een procedure om Mans T zijn illegaal verdiende geld af te pakken.

Naast wiet, handelde T. ook in snacks, illegaal vuurwerk en nepkleding. Beeld: Mikhaylovskiy, Shutterstock

Het OM beraamde de winst van T. op maar liefst 850K maar de rechtbank in Assen kwam in 2015 op basis van onderzoek door financieel deskundigen op ruim 420.000 euro. 420K dus, want de overige 430K had T. volledig legaal verdiend met de verkoop van snacks. Ja, waarom ook niet als het geld oplevert.

De hele procedure duurde echter wel heel lang. Vanaf de eerste uitspraak in 2013 tot en met de uitspraak van afgelopen week ruim 7 jaar. Om die jarenlange onzekerheid te compenseren trok het hof 20K van de illegale winst van 420K af, waardoor ruim vier ton boete overblijft. Balen voor T. want veel evenementen om legaal snacks te verkopen zijn er door corona niet meer…

[Openingsbeeld: Julio Aldana, Shutterstock]
(advertentie)