(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het ‘nieuws’ haalde het NOS Journaal en de kranten: ‘Hennepkwekerijen tappen meer stroom af’ maakte de NOS er van, Metro koos voor ‘Stroom heel Den Haag gestolen’. Voor de zoveelste keer blijkt een persberichtje vol schattingen een wapen in de Hollandse Hennepoorlog, aldus het VOC.

Stroom stelende cannabistelers

Dit zie je zelden: de brandweer die een wietoogst redt!

Dit zie je zelden: de brandweer die een wietoogst redt!

Aanleiding voor de verhalen over stroom stelende cannabistelers – het blijft een raadsel waarom zoveel media kiezen voor het door geen enkele kweker gebruikte woord hennep – was een persbericht van Netbeheer Nederland. Deze club vertegenwoordigt de regionale energienetbeheerders en meldde dat er vorig jaar ‘naar schatting’ een miljard kWh stroom is gestolen door hennepkwekerijen in Nederland. De kop boven het persbericht: ‘Vorig jaar 4.676 energiediefstallen bij hennepkwekerijen gestopt’.

Verderop lezen we dat al deze kwekerijen samen 147 miljoen kWh stroom hebben gestolen. Dat is dus 14,7 procent van het geschatte totaal. Oftewel: de netbeheerders ‘schatten’ dat er ruim zes keer zoveel kwekerijen zijn die allemaal hun stroom stelen. Waarop die schatting is gebaseerd lezen we niet terug. Wel dat een miljard kWh ongeveer evenveel is als het jaarlijkse stroomverbruik van de stad Den Haag. Typisch zo’n detail dat elke journalist overneemt. Dat is ook veel makkelijker dan zelf eens nagaan hoe hard – of liever zacht – zo’n schatting is.

Eigen fouten negeren…

Zo vraagt ook geen journalist zich af of het echt waar is dat hennepkwekers de enige veroorzakers zijn van niet betaalde stroom. Misschien kun je het de stroomboeren niet kwalijk nemen dat ze liever niet praten over die andere oorzaken: het lekken van stroom door eigen fouten bijvoorbeeld en corruptie bij hun eigen personeel. Dat journalisten klakkeloos persberichten overtikken zonder kritische vragen te stellen, kun je hen wel kwalijk nemen.

In de top vijf van meest voorkomende brandoorzaken komt wietteelt helemaal niet voor. Wel: ’televisie, wasdroger, vlam in de pan, sigaretje in bed, oververhitting elektrische installatie en open vuur’

Het is niet zo moeilijk om de alarmerende berichten over branden door wietteelt te toetsen aan objectieve feiten. In de top vijf van meest voorkomende brandoorzaken komt wietteelt helemaal niet voor. Wat er wel in staat? ’televisie, wasdroger, vlam in de pan, sigaretje in bed, oververhitting elektrische installatie en open vuur (kaarsen, kinderen spelend met lucifers of aanstekers)’. In de recente documentaire ‘Wiet telen heeft zijn prijs’, zegt Jack Swinkels van de brandweer Limburg Noord dat vijf procent van de huisbranden ‘gerelateerd is aan een wietplantage’. Eén twintigste deel dus. Dat is een probleem, maar zeker geen groter probleem dan een televisie op standby of een sigaretje in bed.

Stroomdiefstal gevolg drugsoorlog

Actie reactie; ofwel als de War on Drugs er niet was geweest zouden wiettelers niet of nauwelijks stroom jatten...

Ofwel; als de War on Drugs er niet was geweest zouden wiettelers niet of nauwelijks stroom jatten…

In de tijd voordat de stroomboeren al hun gegevens met de politie gingen delen, stal vrijwel geen enkele kweker zijn of haar stroom. Het hele fenomeen stroomdiefstal komt rechtstreeks voort uit de intensivering van de opsporing. Dat is een bekend patroon in de drugsoorlog: de belangrijkste reden voor het ontstaan van de binnenteelt van cannabis waren de absurd harde politieacties tegen Amerikaanse buitenkwekers in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Binnen cannabis telen kan zeer veilig, zeker als je LED lampen gebruikt en deugdelijke Kema gekeurde apparatuur. De onveilige situaties die nu bestaan hebben alles met het zinloze cannabisverbod te maken. Als de teelt legaal is, kunnen tuinders gewoon de coffeeshops bevoorraden en liefhebbers thuis hun eigen plantjes vertroetelen. Een zolderkamer vol planten stouwen en met de opbrengst langs een paar coffeeshops rijden is dan zinloos: geen shop zal die wiet kopen.

Cannabisverbod is het probleem

Uiteindelijk had de stroomfabel van deze week ook positieve effecten. Zo wijdde NRC/Handelsblad er gisteren een hoofdcommentaar aan, onder de ondubbelzinnige kop ‘Reguleer de cannabisbranche’. Een student geschiedenis of politicologie zou dit soort commentaren eens moeten vergelijken met die uit de vroege jaren dertig in Amerika, de laatste jaren van De Drooglegging oftewel het verbod op alcohol. Dat verbod heeft veertien jaar stand gehouden. Het cannabisverbod is een stuk taaier, maar minstens even dom en onhoudbaar. Niet de plant is het probleem, maar het verbod.

 

(advertentie)