- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
- Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
‘No shit, Sherlock’ momentje voor wiet
De ‘ontdekking’ van de Amerikaanse onderzoekers haalde deze week de wereldpers: Afrikaanse pygmeeën blowen onbewust om zichzelf te vrijwaren van wormen. Internationaal cannabiscolumnist Jennifer Zansa ontplofte zowat toen ze dit zag. Hoe? Wat? Waarom? Ze vertelt het jullie zelf.
Fulltime cannabisonderzoeker
Als fulltime cannabisonderzoeker vind ik mezelf regelmatig lezend terug in uitgebreide medicinale en historische traktaten over het traditionele gebruik van cannabis. Eén ding valt daarbij direct op: bij de honderden teksten en bronnen die geanalyseerd zijn – afkomstig van tientallen stammen en beschavingen over de hele wereld en gedurende een periode van meerdere millennia – is de toepassing van wiet om darmparasieten te behandelen iets wat praktisch iedereen deed.
Dus je kunt je mijn verbazing voorstellen toen ik mijn browser opende en ging googelen of er nog interessant cannabisnieuws was, om er vervolgens achter te komen dat Washington State University een triomfantelijk persbericht de deur uit geslingerd had waarin bekend werd gemaakt dat zij “ontdekt hebben” dat Afrikaanse jager-verzamelaars cannabis gebruiken om – wacht even, tromgeroffel – darmparasieten te behandelen!
Seksuele gunsten
Kom er maar in met de fanfare, de academische prijzen en de seksuele gunsten van junior-onderzoekers ad infinitum voor deze super-speurneuzen… met zulke enorme denkkracht is het een wonder dat er überhaupt nog mysteries op aarde bestaan die onthuld moeten worden!
Maar misschien ben ik unfair (dat ben ik meestal, tot op zekere hoogte), dus laten we even wat beter kijken naar wat deze wetenschappers daadwerkelijk te melden hebben. In het onderzoek werd gekeken naar het wietgebruik door een pygmeeënstam die bekend staat als de Aka en die leven in het stroomgebied van de Congo-rivier. De hoofdonderzoeker, antropoloog Ed Hagen, vertelt in een interview met Science Daily:
‘Recreatief’
“Dus wij dachten: waarom gebruiken zoveel mensen van over de hele wereld plantengif op zo’n ‘recreatieve’ manier? Wanneer je kijkt naar niet-humane dieren, dan doen die hetzelfde en wat veel biologen denken is dat ze het doen om parasieten te doden.”
In essentie is alles wat deze onderzoekers gedaan hebben het bekijken van enorme hoeveelheden menselijke poep, om vast te stellen hoeveel parasitaire wormen daarin rondkruipen voor en na het gebruik van cannabis
Oké. Nou, ik heb het geprobeerd maar ik vind hier helemaal niets wat we niet al wisten. Sterker nog, een paar jaar geleden heb ik zelf een artikel over dit onderwerp geschreven! Science Daily heeft bij mij echter geen interviewverzoek ingediend, elitair stelletje rukkers.
Het dichtste in de buurt van iets nieuws wat ze daadwerkelijk gedaan hebben, is wanneer hij vertelt dat cannabis weliswaar parasieten vermoordt in vitro (in een petrischaaltje dus), maar dat niet is aangetoond dat wiet wormen doodt in mensen of dieren. Hun onderzoek was erop gericht dit wel aan te tonen.
(poep) experimenten
Maar werkelijk, dit alles lijkt vooral weer zo’n betuttelende poging van een Westers instituut om een ontdekking te ‘claimen’, onder de vermomming van het uitvoeren van experimenten in een empirische omgeving en op een te reproduceren wijze.
Uiteraard zijn empirisme en reproductiviteit belangrijke zaken wanneer je moderne farmaceutische medicijnen ontwikkelt, maar het lijkt toch op overdrijving dat een plantenmedicijn – duizenden jaren succesvol gebruikt om worminfecties te behandelen door een groot deel van de menselijke populatie – dezelfde procedure moet ondergaan voordat de machthebbers haar bestaan willen erkennen.
Wiet roken
In essentie is alles wat deze onderzoekers gedaan hebben het bekijken van enorme hoeveelheden menselijke poep, om vast te stellen hoeveel parasitaire wormen daarin rondkruipen voor en na het gebruik van cannabis. Verrassing, verrassing: de parasietenhoeveelheid was lager bij degenen die onlangs wiet hadden gerookt. Daarmee bevestigend wat ik en talloze andere cannabisonderzoekers (en jager-verzamelaars, laten we hen niet vergeten!) al sinds jaar en dag weten.
En hoewel ze misschien de eersten zijn geweest die het allemaal in een nette tabel hebben opgeschreven, ben ik er zeker van dat ze niet de eersten waren die in een hoop stront roerden met een stok en zeiden: ‘Hmmm, niet zoveel krioelende wormen in deze’ of wat die Aka-vertaling dan mag zijn.
Er zijn honderden andere stammen die hetzelfde doen en zij zouden graag vertellen tegen eenieder die het zou vragen dat – jawel – de wiet korte metten maakt van de wormen
Daar draaiden de onderzoekers dan weer handig omheen door te stellen dat de Aka-mensen niet wisten dat hun cannabisgebruik kan helpen om wormen te voorkomen. Dat zou dan nog de waarheid kunnen zijn in dit specifieke geval, maar er zijn honderden andere stammen die hetzelfde doen en zij zouden graag vertellen tegen eenieder die het zou vragen dat – jawel – de wiet korte metten maakt van de wormen.
Olievlek
Hoe dan ook, het is natuurlijk aardig dat deze steeds zeldzamer wordende medicinale praktijken worden gedocumenteerd en bewaard blijven. Ook al zullen de cultuur en lifestyle van de mensen die deze praktijken uitoefenen onvermijdelijk worden vernietigd door de onverzadigbare opmars van de Westerse beschaving, die steeds meer op een allesverwoestende olievlek begint te lijken…
Dus, als jullie me nu willen excuseren, ik ben ervandoor om met stokken in hopen poep te gaan prikken. Voor de wetenschap, natuurlijk.
(advertentie)