- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
5 Hydrosystemen voor meer wiet
ROLLING STONED TOP 50 #38 Hydrokweken kan op allerlei manieren en met een keur aan verschillende mediums zoals kokos, steenwol, kleikorrels of zelfs helemaal zonder medium. Het voordeel van hydrokweken zit ‘m in de explosieve groei en bloei die planten op hydrosystemen doormaken, en het kweekgemak. Want bewateren, dat gaat in de vijf hydrosystemen die we jullie voorschotelden allemaal automatisch. Wil je overstappen op hydro maar weet je niet welk systeem voor jou het beste is? Check dan gewoon nog eens onze hydro top 5 en kweek in 2016 ook meer wiet!
Hydrokweken vraagt wat meer aandacht, maar als je het goed doet levert het je ook meer wiet op! Dit komt omdat een hydrokweker veel meer controle heeft over zijn planten. Gelukkig kan iedereen hydrokweken met een van deze vijf systemen.
Het kweken van planten zonder het gebruik van aarde is ontstaan door eerst goed te begrijpen wat er allemaal in de aarde gebeurt. Hydrokweken is in essentie het nabootsen van de de natuurlijke wortelomgeving. Wat het beste is hangt allemaal af van hoe je met het medium omgaat en hoe goed je dat doet.
Het hangt ook af van de situatie en de kweeklocatie. Niet iedereen heeft toegang tot genoeg water van een goede kwaliteit, of soms heb je niet de mogelijkheid om veel aarde naar je kweeklocatie te vervoeren. En dan zijn er nog de verschillende wietsoorten waarvan sommige het heel goed op aarde doen en andere de voorkeur aan een hydrosysteem blijken te geven.
Sommige wietsoorten doen het heel goed op aarde terwijl andere soorten de voorkeur aan een hydrosysteem geven
Om je keuze goed te kunnen bepalen moet je eerst goed begrijpen hoed een kweek op hydro precies werkt. Er zijn een paar verschillende manieren om hydroponisch te kweken. Er zijn bijvoorbeeld aeroponic systemen als waarbij de wortels besproeid worden met een voedingsoplossing maar er zijn ook systemen zoals de Bubble Buckets, waarbij de wortels constant in een voedingsoplossing hangen. Dan heb je nog eb en vloed systemen, NFT systemen en druppelsystemen. Sommige systemen werken met inerte mediums zoals steenwol of kleikorrels en anderen hebben helemaal geen medium maar alleen water.
1. NFT systemen
Bij NFT systemen (Nutrient Film Technique) hangen wortels in een constante stroom water. Deze systemen werken goed, zolang er genoeg zuurstof in het water zit en de temperatuur van het water niet te hoog wordt (onder 21 graden). Het systeem waar The Kweker momenteel mee werkt is een voorbeeld van zo’n NFT systeem.
2. Aeroponics
Aeroponic systemen zijn wat technischer. Aangezien de wortels hierbij letterlijk met een fijne nevel worden besproeid moet alles perfect zijn. Misschien is het wel het moeilijkste hydrosysteem om onder de knie te krijgen. Het vergt vrij veel onderhoud en tijd. Wortels kunnen zo groot worden dat ze de sproeiers van het systeem blokkeren waardoor het hele wortelsysteem niet meer genoeg water en voedingsstoffen krijgt. Daar staat tegenover dat wortels heel veel zuurstof krijgen en er daardoor heel goede resultaten met aeroponic systemen kunnen worden gehaald.
3. Diep Water Cultuur
DWC systemen (Deep Water Culture) zoals de Bubble Buckets laten de wortels onder water in een voedingsoplossing hangen. Het water moet voorzien worden van heel veel zuurstof door een aquariumpomp en een bruissteen. Laat het water niet heter worden dan 21 graden en blijf flink pompen, verder is het een van de gemakkelijkste hydrosystemen. Lees hier hoe je zo’n systeem zelf kunt maken. In de verslagen van de Bubbleman kun je een plant in een DWC systeem volgen.
4. Eb en vloed
In eb en vloed systemen staan de planten in potten met grote drainage-openingen aan de onderkant op een speciale tafel. Een pomp overspoelt de tafel een paar keer per dag met een laag water van een centimeter of 3 tot 5, waarna het water weer van de tafel weloopt.
5. Druppelsystemen
Druppelsystemen zijn gemakkelijk om mee te werken, het is waarschijnlijk de meest natuurgetrouwe manier van hydrokweken. Je kunt het op zowat elk medium toepassen, zelfs aarde maar dan spreken we niet meer over hydro. De verschillende mediums vragen om een eigen bewateringsschema. Het Wilma systeem van Atami biedt je een mooie kant en klare oplossing als je een druppelsysteem wil proberen.
(advertentie)