- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
5 jaar legale wiet in Canada – lustrum met wisselend succes
Vandaag is het op de kop af vijf jaar geleden dat Canada recreatieve cannabis legaliseerde, als eerste G7-land en als tweede natie na Uruguay eind 2013. Uiteraard wordt dat historische moment gevierd door iedereen die wiet een warm hart toedraagt, maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Wat zijn de conclusies van 5 jaar legale wiet op het gebied van volksgezondheid en criminaliteit – de 2 voornaamste doelstellingen van de legalisering?
Minder criminaliteit maar meer gezondheidszorgen
Vijf jaar na Canada’s besluit om recreatief gebruik van cannabis te legaliseren, zeggen onderzoekers dat de impact van het beleid sinds 18 oktober 2018 “wisselend succes” heeft gehad voor doelen op het gebied van volksgezondheid en justitiële hervorming.
Volgens een rapport van het Canadian Medical Association Journal dat afgelopen week werd gepubliceerd, laten trends in de afgelopen jaren minder criminele activiteiten gerelateerd aan cannabisgebruik zien, maar ook een toenemende bezorgdheid over de gezondheid.
Het rapport kreeg de fijne titel ‘Outcomes associated with nonmedical cannabis legalization policy in Canada: taking stock at the 5-year mark‘ mee van de makers. Laten we de belangrijkste conclusies eens nader bekijken.
Cannabisgebruik rijst niet de pan uit omdat wiet legaal is
“Cannabislegalisatie in Canada lijkt niet de ramp voor de volksgezondheid te zijn geweest die sommige tegenstanders hadden verwacht, maar het kan ook niet worden beschreven als een alomvattend of eenduidig succes voor de volksgezondheid”, schrijven de auteurs van het onderzoek.
Hoewel het dagelijks gebruik van cannabis onder gebruikers stabiel is gebleven sinds de legalisatie, meldde Statistic Canada een algehele toename van cannabisgebruik van 22 procent naar 27 procent onder Canadezen van 16 jaar en ouder tussen 2017 en 2022.
Het gebruik onder Canadese jongeren is ondertussen op hetzelfde niveau gebleven, aangezien 37 procent van de 16- tot 19-jarigen aangaf cannabis te gebruiken in 2022, vergeleken met 36 procent in 2018.
Edibles (onbedoeld) gevaarlijk, met name voor kinderen
Sinds de legalisatie, zo blijkt uit een ander rapport, is het aantal spoedgevallen gerelateerd aan cannabisgerelateerde aandoeningen en vergiftiging onder jongeren in Ontario en Alberta is gestegen met 20 procent.
Weer een ander rapport dat onbedoelde cannabisvergiftiging door eetwaren (edibles dus) analyseerde onder kinderen in Ontario, Alberta, British Columbia en Quebec, ontdekte dat deze bezoeken aan spoedeisende hulp aanzienlijk waren toegenomen sinds eetwaren werden gelegaliseerd in 2019. Een totaal van 581 pediatrische ziekenhuisopnames werden gemeld sinds 2015. Daarvan werden er 105 gemeld tijdens de eerste 14 maanden van de legalisatie en 356 werden gemeld tijdens de eerste 19 maanden van de legalisatie van edibles die later pas volgde.
Health Canada heeft eerder cannabisgebruikers en mensen met kinderen gewaarschuwd om op te passen voor eetbare producten die eruit zien als gewoon snoep of gebak en verpakt zijn in kleurrijke, soms voor de meesten bekend uitziende snacks.
Minder stonede automobilisten, minder wiet-arrestaties
Sinds de legalisatie kopen Canadezen geleidelijk aan minder illegaal geproduceerde cannabis op de zwarte markt, wat uiteraard ook 1 van de vooropgestelde doelen was. Uit de actuele gegevens blijkt dat tweederde van de gebruikers nu cannabisproducten uit legale bronnen koopt: fysiek in dispensaries of online.
Daarnaast is stoned autorijden als gevolg van cannabisgebruik licht gedaald of gestabiliseerd in de meeste delen van het land. Behalve echter in British Columbia, waar het aantal bestuurders dat onder THC-invloed reed tussen 2018 en 2020 is gestegen in vergelijking met 2013 en 2018.
Een rapport van het Canadian Centre on Substance Use and Addiction meldde ook een drastische daling van 97 procent in het aantal aanklachten voor cannabisbezit onder jongeren tussen 2015 en 2019. Daarnaast daalde het aantal aanklachten voor handel en verkoop onder jongeren ook van 12 naar 8 procent.
Te vroeg voor harde conclusies over impact op gezondheid
De auteurs van het rapport van Canadian Medical Association Journal merken op dat Canada’s legalisatie van niet-medicinale cannabis – laten we dat gerust recreatieve wiet noemen – heeft geresulteerd in wisselende resultaten. Maar ook dat de afgelopen vijf jaar niet de volledige impact van het beleid op Canadezen kunnen samenvatten.
“Robuuste manieren om verschillende gegevens te integreren bij het evalueren van de beleidsresultaten zijn ook nodig om op feiten gebaseerde aanpassingen van de regelgevingsparameters te onderbouwen die nodig kunnen zijn om de verklaarde volksgezondheidsdoelstellingen van cannabislegalisatie in Canada effectiever te dienen en te bereiken”, concluderen de auteurs.
Oftewel; volhouden en verbeteren Canada – jullie zijn namelijk de enige juiste weg ingeslagen!