- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
5 kooptips: de beste wietzaadjes voor buiten
Voel je het ook? Het buitenwietseizoen staat voor de deur! De zon laat zich vaker zien en het groene vinger syndroom begint op te spelen. Cannabis growshop Plantarium helpt je in je zoektocht naar de beste wietzaden voor buiten. Waar kun je op letten? Wat zijn goede wietsoorten voor ons klimaat? Kortom: concrete tips voor beste genetica voor buiten.
Plantarium bestaat 25 jaar!
Eerst ander heugelijk nieuws, onze cannabis growshop bestaat dit jaar 25 jaar! Daarom geven we het hele jaar, 10 procent korting op alle wietzaden! De korting geldt voor alle bestellingen via onze webshop, dus surf snel naar Plantarium.nu en gebruik de kortingscode ‘kwaliteit‘ om ervan te profiteren. Wacht alleen nog héél even met bestellen tot je deze keuzehulp voor wietzaden hebt gelezen, we willen namelijk wel dat je de beste keuze maakt.
Wietzaden voor buiten?
Je kunt in je achtertuin in Nederland alle wietsoorten kweken die je maar zou willen. Toch haal je met willekeurige wietzaden meestal niet de beste kwaliteit of überhaupt een opbrengst. Er zijn namelijk niet zoveel wietsoorten die de regen en kou van een typische Nederlandse nazomer aankunnen. Afgelopen zomer was hierop een welkome uitzondering, want het is nooit te voorspellen wanneer de herfst om de hoek komt kijken. Ook dit jaar niet.
Daarbij ligt het er natuurlijk ook aan hoeveel ervaring je hebt en welke kweekstijl je hanteert. Het verschilt nogal of je buitenplant in de volle grond de weersomstandigheden moet trotseren, of dat je een wietplant in pot bij regen onder een afdak zet.
Toch adviseren we iedere buitenkweker om een soort te kiezen met de meeste kans op een grote opbrengst én de hoogst haalbare kwaliteit. Je gaat drie tot vier maanden met de zaden aan de gang en het is zonde van je geld, tijd en moeite als de oogst mislukt of tegenvalt door problemen in de bloeifase. Daarom maken we elk jaar een selectie van wietsoorten die écht geschikt zijn voor Nederland. Dit zijn soorten van gerenommeerde zadenproducenten, die veredeld zijn voor een leven in ons klimaat, die zich bij ons en onze klanten bewezen hebben. Je vindt deze selectie wietsoorten voor buiten hier, in onze webshop. Vergeet de code ‘kwaliteit‘ niet in te voeren anders loop je 10% korting mis!
Kooptips voor buitenwietsoorten
Kooptip 1: Zoek een vroegbloeiende wietsoort met een korte bloeitijd.
Sommige wietsoorten doen er lang over om tot bloeien te komen. Deze wietsoorten krijgen in ons klimaat niet de kans om fatsoenlijk klaar te geraken. Dit zijn meestal sativa dominante soorten zoals Haze. Deze hebben veel meer zonuren nodig dan ze in een Hollandse zomer krijgen.
Zo’n wietsoort groeit de eerste twee maanden prachtig en sterk, maar krijgt daarna te weinig tijd om écht af te rijpen in de bloeifase. Hierdoor is de kwaliteit van je cannabis lager, heeft het minder THC en minder andere cannabinoïden en een lager oogstgewicht. Soorten met een lange bloeitijd veroorzaken meestal teleurstellingen. Een sativa dominante wietplant kun je buiten kweken, maar dan dien je wel te verduisteren om de bloeifase eerder in te luiden. Klinkt gemakkelijk, maar is in de praktijk veel werk. En dan is er nog een ander probleem van sativa’s, namelijk de gevoeligheid voor schimmels.
Kooptip 2: Zoek wietzaadjes met een hoge schimmelresistentie.
Iedere cannabissoort is in een bepaalde mate gevoelig voor plagen en schimmels. Genetica heeft daar een zeer groot aandeel in. Ongeschikte wietsoorten voor buiten, groeien altijd prima en op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. Maar als de bloei begint blijkt de dame een hoge kans heeft op toprot, meeldauw en beestjes. Dat betekent dat je aan het einde van de bloeifase een beschimmelde top kunt aantreffen of dat je minder oogst door de aanwezigheid van bladluis, spint of trips.
Eeuwig zonde, want dat risico had je kunnen minimaliseren. Veel wietsoorten zijn namelijk gekruist om binnen gekweekt te worden, onder betere omstandigheden. Niet in de buitenlucht in ons natte kikkerlandje. Kies dus voor een soort die een hoge weerstand heeft tegen schimmels. Of speciaal veredeld is voor Nederland, nog beter!
Kooptip 3: Doe je eigen onderzoek en geloof niet alles wat er geschreven staat.
Alle zadenbedrijven willen graag wietzaden verkopen. Natuurlijk heeft een soort dan een hoog THC percentage, veel opbrengst, een lekkere smaak en is ze makkelijk te kweken. Dat is wat de gemiddelde consument wil horen toch? Het kan ook maar zo zijn dat je op diverse websites leest dat een soort geschikt is voor outdoor, oftewel buiten. In veel gevallen wordt daar Spanje of Italië mee bedoeld. En dat is iets heel anders dan ons regenachtige, koude Nederland. Blijf kritisch!
Kooptip 4: Kies voor autoflowers als je speciale soorten wenst.
Mocht je toch graag die speciale USA-smaak zoeken, behoefte hebben aan CBD-rijke strains, of voor een smakelijke sativa willen gaan, kies dan liever een autoflower. Door de inmenging van ruderalis-genen heeft een autoflower een kortere levensduur en hogere weerstand. Ze schiet na het bereiken van volwassenheid automatisch in de bloei. Door de kortere levensduur kun je haar tijdens de warme dagen afbloeien, zonder schimmelproblemen. Een autoflower blijft wel wat kleiner. Daarom levert ze in vergelijking met een fotoperiode gevoelige cannabisplant, minder opbrengst.
Kooptip 5: Denk lange termijn.
Meestal is goedkoop duurkoop. Wietzaden blijven een natuurlijk product en er zit altijd verschil tussen een indica van het ene merk en dezelfde indica van het andere merk. Wietzaadjes kunnen de neiging tot hermafroditisme hebben, of planten voortbrengen die onderling veel verschillen. Op wietzaden bezuinigen is niet erg rendabel. Helemaal als je buiten maar vijf wietplanten kweekt.
Laat je vooral ook niet tegenhouden door ons advies. Mocht je wel voor andere soorten kiezen, ga ervoor! Het belangrijkste is dat je in je eigen behoefte kunt voorzien. Daar staan we altijd achter. De bovenstaande tips krijg je van ons cadeau, omdat we graag zien dat iedere buitenkweker kwaliteit én kwantiteit kweekt. Lees vooral ook onze buitenkweek-artikelen van vorig jaar nog eens door. Zoals deze bijvoorbeeld, over wortels, aarde en plantenpotten.
Mochten we verder wat voor je kunnen betekenen, bezoek dan onze webshop of onze winkel. Liever eerst een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op.