- Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekken cannabis-achtig plantje!
- 24K Gold bloeit, Bubba Diesel freaks toch maar op 12/12
- Voor het eerst wiet kweken? Onze beste tips voor beginners
- Wiet kweken: aarde, kokos of helemaal hydro?
- Zien! Willie oogst Sneeze + time lapse van zaailing tot oogst
- Test illegale coffeeshop wiet en hasj: vervuiling valt reuze mee!
5x Wiet kweken met meer smaak
Zelf gekweekte wiet smaakt al extra lekker, gewoon omdat je het zelf gekweekt hebt. Maar het kan altijd lekkerder. We geven je vier bewezen methodes die de smaak van cannabis zullen verbeteren. Plus één experimentele bonustip die de hoeveelheid essentiële olies in je wiet zou kunnen vergroten.
Wiet is lekker! Helaas alleen niet altijd even lekker want de kweekmethode, de soort en de nabehandeling hebben allemaal invloed op de smaak van het uiteindelijke jointje. Geef twee kwekers een stek van dezelfde moederplant en een plantenleven later proef je een duidelijk verschil. Kwekers die cannabiscups winnen kweken over het algemeen de lekkerste wiet, en niet per se wiet met het meeste thc. Smaak is dus ontzettend belangrijk voor de kwaliteit.
Tip 1. Kies een smaakvolle wietsoort
Het ligt misschien voor de hand, maar deze eerste tip is zonder twijfel ook meteen de belangrijkste wanneer het om smaak gaat. Verschillende wietsoorten smaken nu eenmaal ook verschillend. De genetica heeft dan ook de meeste invloed op de uiteindelijke smaak van de oogst.
Kies je wietsoort dus zorgvuldig en let niet alleen maar op opbrengst en THC waarden maar ook op de smaak. In coffeeshops kun je verschillende wietsoorten proeven voor je tot de koop van stekken of zaad overgaat. Lees de beschrijvingen van zadenbedrijven goed door of ga eens grasduinen in onze categorie cannabis soorten. Op cannabisforums kun je ook veel leren over de smaakervaring van anderen met bepaalde wietsoorten.
Tip 2. Ga organisch
Velen zeggen dat de lekkerste wiet buitenwiet is en die bewering snijd hout. Aarde, een bodemleven en organische meststoffen die daardoor eerst afgebroken moeten worden, verwennen de wortels van je wietplanten met een superbreed scala aan micro- en macronutriënten. De meeste minerale flesvoeding levert daarentegen slechts de essentiële meststoffen die wietplanten nodig hebben om te groeien en bloeien.
Bacteriën, microben en nuttige schimmels in een levende aarde zetten organisch materiaal om in een keur aan opneembare meststoffen. Vergelijk aarde met een bodemleven maar met de menselijke spijsvertering. Hoe diverser de voeding hoe gezonder de wietplant en hoe smakelijker de wiet uiteindelijk wordt. Cannabisgoeroe Soma zweert bijvoorbeeld bij Guano om de lekkerste smaak naar boven te brengen. Ook beendermeel, bloedmeel, compost en bijvoorbeeld brandnetelgier zijn de geweldige meststoffen voor een organisch bodemleven.
Tip 3. Gebruik led lampen en UV licht
In de natuur produceert een wietplant onder andere trichomen (hars) om zich te beschermen tegen gevaren zoals uitdroging, ongedierte en ook UV straling van de zon. Door een UV-B lamp in je kweekruimte op te hangen stimuleer je dan ook de productie van trichomen. In trichomen bevindt zich niet alleen de THC maar dus ook de meeste terpenen, oftewel de meeste smaakstoffen.
California Lightworks maakt een led kweeklamp (de SolarStorm 440 en SolarStorm 880) met geïntegreerde UV lampen. Je kunt ook voor een UV-B lamp voor reptielen gaan, een zogenaamde UV-B terrariumlamp. Let wel op, gebruik hem alleen als bijverlichting en wees voorzichtig want UVB licht is niet helemaal zonder gevaar, het kan het risico op huidkanker vergroten en je moet er zeker niet in kijken.
Hoewel led kweeklampen zelf geen UV-B licht produceren, zorgen ze doorgaans ook voor meer trichomen dan HPS kweeklampen. Waardoor dat precies komt is niet bekend maar er wordt gedacht dat het paars gekleurde lichtspectrum van led kweeklampen bij wietplanten stress veroorzaakt en dat de plant zich hiertegen wapent door meer trichomen aan te maken.
Tip 4. De juiste nabehandeling
Net als wijn, whiskey en kaas wordt cannabis smaakvoller als het de juiste nabehandeling krijgt. En die begint eigenlijk nog voor de oogst met het spoelen. Spoelen houdt in dat je wietplanten in de laatste fase (twee weken op aarde, één week op hydro) geen meststoffen meer geeft. Op die manier geef je de wietplant de kans om zich voor de oogst van reststoffen uit voeding te ontdoen en voorkom je dat je wiet scherp in je keel snijdt bij het roken.
Na het spoelen is het tijd voor de oogst. Oogst je wiet niet te vroeg want ook dat kan voor een mindere smaak en effect zorgen. Wacht dus tot 80 procent van de bloeiharen bruin en ingedroogd zijn of kijk met een microscoop naar de trichomen om het oogstmoment nauwkeuriger te kunnen bepalen.
Ook het drogen heeft veel invloed en dient voor het beste resultaat langzaam en in het donker te gebeuren. Dus geen ventilators of kachels aanzetten om je wiet sneller te laten drogen en zeker niet in de oven stoppen! Gewoon rustig bij kamertemperatuur ondersteboven in een donkere kweekruimte met alleen de afzuiger aan voor de luchtverversing. Het drogen zou minimaal zo’n tien dagen moeten duren maar uiteraard drogen kleine toppen sneller dan dikke. Om optimaal te drogen zou je een klimaat gecontroleerde ruimte moeten hebben, maar dat is voor de meeste hobbyisten iets te professioneel.
Wanneer de wiet droog en wel geknipt is, kun je het roken, maar de lekkerste smaak krijg je door het nog een paar weken (soms maanden) te laten rijpen (curen). Dit gaat het makkelijkste in een grote glazen weckpot in het donker bij een luchtvochtigheid van 50 tot 65 procent. Om die luchtvochtigheid gemakkelijk te bereiken stop je naast je wiet een Boveda 62% Humidity Control zakje in de weckpot. Heb je die niet, vergeet dan niet om je weckpot de eerste week dagelijks een kwartiertje open te zetten zodat een eventueel teveel aan vocht kan ontsnappen. Je zult zien dat je wiet na twee weken veel lekkerder ruit en smaakt dan toen het net droog was.
Bonustip 5. Plant brandnetels naast wietplanten
Voor buitenkwekers zijn brandnetels ideale planten om wietplanten mee te camoufleren maar ook binnenkwekers kunnen er wellicht hun voordeel mee doen. Het is namelijk aangetoond dat brandnetels voor een verhoogde productie van smaakstoffen (terpenen) in sommige andere plantensoorten zorgt wanneer ze daarbij in de buurt staan.
En hoewel het niet bewezen is dat brandnetels dit effect ook op wietplanten heeft, geloven sommige kwekers wel een sterkere geur en meer smaak waar te nemen. Probeer het eens, maar kijk uit want brandnetels kunnen lelijk prikken!