- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
5 trainingstechnieken voor wietplanten buiten
Dat je wietplanten buiten groeien, betekent natuurlijk niet dat je alles maar klakkeloos aan moeder natuur moet overlaten. Ook buiten kun je je handjes namelijk laten wapperen, en zo je opbrengst verhogen. Deze trainingstechnieken doen het niet alleen binnen maar ook buiten uit-ste-kend!
Plantentraining kan ook buiten voor meer opbrengst en andere voordelen zorgen. Door buitenwiet te trainen, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je wietplanten minder in het oog springen, of de kans op top- of wortelrot aanzienlijk verminderen. Licht is ook buiten de meest bepalende factor voor succes. En hoewel je geen invloed hebt op de zon zelf, kun je door je wietplanten te trainen wel degelijk voor meer licht zorgen.
1. Toppen en dieven
Toppen en dieven zijn twee simpele methoden die buiten ook direct vruchten af zullen werpen. Door je planten in de groeifase een paar keer te toppen, vermeerder je niet alleen het aantal toppen maar hou je je planten ook een stuk lager. Ze zullen hierdoor minder opvallen bij buren, wijkagenten, wietdieven en voorbijgangers, en het maakt het ook een stuk makkelijker om je planten te verzorgen of te controleren op toprot of ongedierte.
Toppen is het wegknippen van de bovenste groeischeut uit een tak of hoofdtop. De twee scheuten eronder veranderen in nieuwe takken zodat toppen direct een verdubbeling van het aantal toppen oplevert. Twee nieuwe toppen leveren doorgaans meer wiet op als één grotere top. Lees hier meer over het toppen van wietplanten.
Dieven is nog zo’n bewezen kweektechniek die echt werkt. Hoewel de resultaten en het belang van dieven voor wietplanten binnen groter is, zal het ook buiten voor betere resultaten zorgen. Bij het dieven haal je in de latere fase van de groeifase en de eerste weken van de bloeifase, de onderste scheuten/topjes weg. De energie die deze topjes zouden verbruiken, gaat nu naar de belangrijkere hoger groeiende toppen. Het levert je twee keer winst op; grotere toppen bovenin je wietplanten en minder knipwerk aan kleine onderontwikkelde topjes onderaan je wietplanten. Lees hier hoe je een wietplant het beste kunt dieven, het principe werkt buiten exact hetzelfde als binnen.
2. Monstercroppen
Ooit weleens afgevraagd hoe sommige buitenkwekers van die mooie ronde struiken met enorm veel toppen weten te kweken? Wel, dat kun je met buitenwietplanten prima bereiken door ze te monstercroppen. Klinkt ingewikkelder dan het is, maar de resultaten zijn wel zo spectaculair als je bij het horen van het woord monstercroppen denkt.
Monstercroppen is wanneer een wietplant van de bloeifase terug naar de groeifase gaat. Na een korte bloeifase komt je wietplant terug met meer toppen dan je ooit had kunnen wensen. Bij buitenwietplanten kun je het effect gemakkelijk creëren door je planten al in februari te zaaien en voor het raamkozijn groot te brengen. Omdat de dagen tot aan april eigenlijk nog te kort duren, zal de plant vrijwel direct in bloei gaan. Laat haar gewoon bloeien en in april, mei zal ze weer terug in de groeifase gaan. Ze komt dan terug met enorm veel toppen.
Op deze manier monstercroppen heeft twee grote voordelen; wanneer het buitenwietseizoen voor de meeste andere buitenkwekers pas begint, heb jij al een flinke voorsprong en daarnaast heb je een wietplant met enorm veel toppen. Een zeer interessante techniek om volgend jaar eens toe te passen, dus schrijf het op voor je het weer vergeet.
3. Supercroppen
Voor supercroppen hoef je niet tot volgend seizoen te wachten, dat kun je namelijk tijdens de gehele groeifase en zelfs tot in de bloeifase blijven doen. Door regelmatig te supercroppen, krijg je een plant met een meer open structuur, en de lichte stress zorgt ervoor dat de plant dikkere toppen met meer trichomen gaat maken.
Om te supercroppen kneus je een voor een de takken aan je wietplant tussen je duim en wijsvinger een beetje. Hierdoor kun je de tak in een hoek van 90 graden knikken, zonder dat hij breekt. Knik de takken naar buiten in de richting van een plek waar ruimte is en herhaal dit tot je een mooie breed groeiende wietplant hebt. De plant herstelt razendsnel (meestal binnen een paar uur) van het supercroppen, dus je moet het vaker herhalen voor de beste resultaten. Lees hier meer over de fijne kneepjes van het supercroppen.
4. Scroggen op het zuiden
Licht is ook buiten gewicht, dus hoe meer zonlicht je wietplant buiten op kan vangen, hoe meer wiet je zult oogsten. Klinkt logisch, maar hoe doe je het? Wel, door een scrog op het zuiden te maken. Neem een stuk tuingaas en span die met wat houten stokken boven je wietplant zoals je ook bij het scroggen zou doen. Alleen plaats je het scrogrek nu niet horizontaal, maar schuin op het zuiden gericht. Vlecht de takken van je wietplant door het rek, en bind ze er voorzichtig aan vast. Als het schuine scrogrek vol groeit, heb je een wietplant die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van het zonnetje kan genieten.
5. Verhoogd bed
Laten we eerlijk zijn, het kan in de lage landen ook in de zomer behoorlijk regenen. Wietplanten zijn niet bijzonder gek op natte voeten en hebben liever wat meer zuurstof bij de wortels. Dit kun je gemakkelijk bereiken door je wietplanten buiten op verhoogde bedden te laten groeien. Het principe is heel makkelijk; bij het verpotten graaf je niet de hele kluit in, maar slechts twee derde ervan. De bovenste wortels komen zo bloot te liggen en krijgen meer zuurstof. De wortels onder de grond zullen hun weg naar beneden weer vanzelf vinden. Een verhoogd bed zorgt voor een betere afwatering en meer zuurstof bij de wortels van je buitenwiet. Lees hier ook de tips van cannabisgoeroe Soma over de verhoogde bedden.