- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
500 CNNBS columns! • Wiet legaliseert zichzelf niet, dus…
Meer dan tien jaar geleden, in januari 2014, verscheen mijn eerste column op deze website, die toen nog Rollingstoned.nl heette. Dit is mijn vijfhonderdste column en ik ben nog lang niet uitgeschreven. Daarvoor gebeurt er te veel in de cannabiswereld en in mijn eigen wereld. Veel van mijn columns gaan over de momenten waarop die werelden samenkomen.
Ik heb lang gedacht over het onderwerp van deze jubileumcolumn. Ik kwam er niet echt uit.
Tot ik bedacht dat mijn 420 speech van dit jaar eigenlijk prima bij deze mijlpaal past. Tjarda Winkler van Shamba Lion Soundsystem vroeg me om die speech te houden tijdens ‘420% Herbalist’ in Akhnaton, Amsterdam. De tekst is iets ingekort en vertaald van het Engels naar het Nederlands.
Beste collega-cannabisliefhebbers,
Mijn naam is Derrick Bergman en ik ben voorzitter van het VOC, het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. Het VOC werkt sinds 2009 om legalisering te versnellen. Destijds dachten veel mensen dat cannabis al legaal was in Nederland, ook veel Nederlanders. Maar dat is niet zo.
Het enige dat echt legaal is in Nederland als het gaat om cannabis, is het gebruiken als je 18 jaar of ouder bent. De rest: bezit, kopen, verkopen, vervoeren en kweken wordt op zijn best gedoogd. Zelfs de wiet in het wietexperiment dat op 15 december vorig jaar eindelijk is gestart, is formeel illegaal om te bezitten. Dit betekent dat de politie het van je af kan nemen wanneer ze maar willen.
Hetzelfde geldt voor planten. Veel mensen denken dat 5 planten zijn toegestaan, maar dat is niet waar. Elke hoeveelheid planten is illegaal, dus de politie kan ze altijd meenemen. Als je niet meer dan vijf planten buiten kweekt, wordt je niet vervolgd als de politie ze ontdekt. Maar je bent wel je planten kwijt en als je je woonruimte huurt, kun je uit huis worden gezet voor elk aantal planten. Dit is allemaal erg slecht.
Maar ik ben hier niet om de Irie 420 -sfeer te bederven. Dus schakel ik nu over naar positieve ontwikkelingen, waarvan er veel zijn. Te beginnen in Duitsland, onze grote buurman, het rijkste en grootste land in de Europese Unie. Ik was vorige week drie dagen in Berlijn met VOC -secretaris Mauro Picavet.
We hebben de International Cannabis Business Conference bijgewoond, waarvoor we gratis tickets van de organisatie hadden gekregen. En we brachten een halve dag door in het Hanfmuseum, dat dit jaar zijn 30 -jarig bestaan viert. We hadden een geweldig gesprek met directeur en activist Steffen Geyer en Olli Waack, bestuurslid van de koepelorganisatie van Duitse Cannabis Social Clubs.
Sinds 1 april is het bezit van 25 gram in het openbaar en 50 gram thuis legaal in Duitsland. Volwassenen mogen tot drie planten kweken en cannabis roken in het openbaar is legaal, met enkele uitzonderingen. Vanaf 1 juli kunnen cannabisclubs zich registreren en gaan kweken voor hun leden.
In Nederland is er veel werk te doen, het wietexperiment is in essentie een politieke tactiek om legalisering uit te stellen
Dit is de grootste doorbraak in de hervorming van het cannabisbeleid in Europa in mijn leven. En de activisten, Steffen en Olli, maar ook Georg Wurth van het Deutsche Hanfverband en Micha Knodt, hebben me overtuigd dat de wet snel beter zal worden.
Er komen rechtszaken tegen de staat over het verbod op consumptie in de clubs en over de regel dat je van maximaal één club lid mag worden. Als deze zaken worden gewonnen, dan staat de deur open voor het toestaan van toeristen in de clubs, zoals in Barcelona.
Het is moeilijk om het belang te overschatten van wat er in Duitsland gebeurt. En de kans dat dit wordt teruggedraaid is minimaal. Er zijn verkiezingen in oktober 2025 en de christelijke partij maakt lawaai. Maar zelfs als de christenen winnen, moeten ze een coalitie vormen met minstens één van de partijen in de huidige regering. En die gaan geen roll-back toestaan.
Er is geen tijd om alle landen te bespreken die cannabis hebben gelegaliseerd of dat van plan zijn. Malta was het eerste EU -land dat legaliseerde. Met veel regels, maar toch. Luxemburg legaliseerde stilletjes, maar alleen bezit, gebruik en thuisteelt. De volgende dominosteen die valt is waarschijnlijk Tsjechië.
Maar de Duitse doorbraak heeft in heel Europa tot debat geleid. De deur staat niet meer op een kier, hij staat open. Het is een kwestie van tijd voordat de VS op federaal niveau legaliseren. Er zijn nu 24 Amerikaanse staten die recreatieve cannabis hebben gelegaliseerd. Zeventig procent van de Amerikaanse bevolking is vóor legalisering, een nieuw record.
De toekomst ziet er dus goed uit. Maar hier in Nederland is er veel werk te doen. Het wietexperiment is in essentie een politieke tactiek om legalisering uit te stellen. De meeste coffeeshops, zo’n 85 procent, doen niet mee. Voor hen verandert er niets in de komende twee tot drie jaar.
We moeten dus de druk op de ketel houden en blijven aandringen op beter beleid. De vier partijen die nu een regering proberen te vormen, zijn niet bepaald kampioenen van cannabis hervorming.
De grootste partij, de PVV, wil het wietexperiment “on hold” zetten. De PVV wil ook elke coffeeshop sluiten die binnen een kilometer afstand van elk type school zit. Dit zou betekenen dat er van het totaal van 565 coffeeshops in Nederland er misschien tien open zouden kunnen blijven.
Er was geen steun om het wietexperiment te stoppen, dus het gaat gewoon door. Het plan is om de gereguleerde cannabis vanaf 17 juni te gaan verkopen in alle tien deelnemende steden. Die datum kan worden uitgesteld, omdat slechts vijf van de tien telers in juni klaar zullen zijn om cannabis te leveren.
Waar komt dit allemaal op neer?
Mijn belangrijkste boodschappen zijn, één: dat de Duitse doorbraak een positief effect zal hebben op hervorming van de cannabiswetten in heel Europa. En twee: deze doorbraak zou onmogelijk zijn geweest zonder decennia hard werk van activisten.
Cannabis gaat zichzelf niet legaliseren. Er zijn grote belangen bij betrokken en machtige industrieën. De drie grootste vijanden van legalisering zijn de farmaceutische industrie, de alcoholindustrie en de politie. Zij hebben veel geld, macht en toegang tot media en politici.
Dus: steun cannabisactivisme. Of nog beter: wordt zelf actief. Bijvoorbeeld bij het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod!
(advertentie)