(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet dat het regelmatig bloedheet is tijdens de Nederlandse zomers, maar het kan voorkomen dat het buiten íets te warm wordt voor je binnenkweek. Als je kweekhok te warm wordt gaan de planten strekken, maken ze foxtails aan en kúnnen er in sommige gevallen gevaarlijke situaties ontstaan. Vermijd met deze tips extreme hitte en houd het hoofd (van je dames) koel, dan kom je zonder problemen de zomer door.

Warmte

Wietplanten houden niet van koud, dat weten we. In koudere ruimtes overleven ze vaak wel maar hoe kouder, des te minder de planten groeien. Ze vertoeven het liefst in een ruimte waar het gemiddeld 24 graden is, en houden in de bloeifase van nog een beetje extra warmte. Als het echter té warm wordt, zal de plant je dat ook niet in dank afnemen. Ze maakt dan foxtails aan, strekt in de hoogte, drinkt veel en kan allerlei problemen krijgen. Daarbij kan het in ernstige gevallen ook nog eens zorgen voor gevaarlijke situaties, denk aan brand en dergelijke.

De Nederlandse zomers zijn zeker niet om over naar huis te schrijven. Maar zo nu en dan kán het ineens gruwelijk warm worden in ons overwegend koude kikkerlandje. Als het buiten warm wordt, stijgt ook binnen én in je kweekruimte de temperatuur. Met deze handige tips voorkom je extreme hitte en houd je de hele zomer lang je hoofd (en dat van je wietplanten) koel.

1. Airco

Kunnen we het makkelijker maken? Nee, we kunnen het niet makkelijker maken. Een draagbaar airco-systeem kan de middelgrote kweekruimte met het grootste gemak koelen. Je hebt al zo’n apparaat voor bijvoorbeeld €89,- bij Vida XL. Als een mobiele airco te groot is voor je ruimte heb je misschien al genoeg aan dit kleine dingetje á €49,95. Deze apparaten maken vaak gebruik van vocht om een ruimte te koelen, dus houd wel rekening met je luchtvochtigheid.

2. Dag en nacht omdraaien

Als je het overdag ‘nacht’ maakt in je kweekruimte (en andersom) kan je lamp in elk geval niet meer bijdragen aan de hitte… [Foto: shutterstock/Mike Pellinni]

Veel hobby-kwekers zetten intuïtief overdag hun lampen aan om ze ’s nachts weer uit te zetten. Logisch, want het is dan voor ons ook dag (of nacht). Zomers kan het echter lonen om de boel om te draaien. Het is overdag namelijk een stuk warmer dan overdag door de brandende zon. Door je lampen dan uit te houden, dragen ze niet nog eens bij aan de warmte in de ruimte. Voordeel is dat de nachten voor de plant ook minder koud zijn, omdat het dan buiten dag is, de zon schijnt en het warm is. Daardoor blijven de dames ook in het donker lekker doorgroeien…

3. LED kweken

LED lampen worden niet zo heet als HPS-lampen. Daardoor zijn ze dus ideaal voor gebruik in de zomer!

De traditionele HPS-lampen, waar toch nog het meest mee gekweekt wordt, worden ontzettend warm. Zomers dragen zij dan ook veel bij aan de hitte in een kweekruimte. Om mínder te hoeven koelen kun je overwegen (in elk geval in de zomer) je dames voortaan onder LED te zetten. LED-lampen hebben bijna geen stralingswarmte waardoor ze vooral in warmere perioden en omgevingen veel voordelen opleveren. In de winter is HPS dan weer handig om de temperatuur hoog genoeg te houden, want dan kan het nog weleens te koud worden in sommige tenten.

4. Doe-het-zelf airco

‘Cool’ en zo gepiept, een zelfgemaakte airco. [Foto: Life Hacks]

Als je de middelen niet hebt voor een draagbaar koelsysteem zoals bij punt 1 beschreven staat, kun je altijd nog je eigen fabriceren. Dat doe je gemakkelijk met wat lege flessen, een kraan, een vriezer en een ventilator. Je voelt de instructies waarschijnlijk al aankomen, want moeilijk zijn ze niet: je vult de lege flessen met water, stopt ze in de vriezer tot ze volledig in ijs zijn veranderd en je zet vervolgens de ijsflessen voor een ventilator. Voilà, koelsysteem in een handomdraai! Het is wel handig om een lekbak of iets dergelijks onder de flessen te zetten. Er vormt namelijk condens op de koude flessen die naar beneden druppelt en dweilen is een rotklus.

5. Donkere omgeving

‘Ramen en deuren sluiten’, het is geen luchtalarm maar de beste manier om het binnen koel te houden als het buiten warm is.

Als de lucht om de kweekkast/-tent heen koel is, loopt de temperatuur erin ook minder op. Zorg er dus op deze warme dagen voor dat de ruimte waarin je de tent of kast hebt staan niet te warm wordt. Het beste wat je hiervoor kunt doen is overdag ramen, deuren en gordijnen sluiten. Via open ramen komt er wel een briesje binnen, maar die is vaak warmer dan de koele lucht uit een donkere kamer. Als het binnen volledig donker is en afgesloten van de buitenlucht blijft het vaak koeler dan wanneer er een raampje openstaat of er via een kier of raam licht binnenkomt.

[Openingsfoto: shutterstock/Tom Wang]
(advertentie)