- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Burgemeester Kortrijk – de wietafrekening
Op nummer 5 in de RollingStoned Top 50, afgelopen week op deze site, prijkt ‘Kortrijk’s burgemeester is wiet-hypocriet’. Vincent van Quickenborne treedt tegenwoordig hard op tegen drugs, cannabis incluis, maar dat was ooit heel anders. Daaraan twijfelen sommige mensen nog, maar de Vlaamse schrijver Karel Michiels stuurde ons volgend onthullend interview met deze politicus uit 2001! Lees en huiver…
Hypocriet of niet…
De Vlaamse journalist Karel Michiels schrijft al jarenlang over cannabis, onder meer ook voor het Nederlandse tijdschrift Highlife. Vorig jaar nog bracht hij een uitstekend boek uit over wiet, getiteld ‘Land van Wiet en Honing‘. Hij nam contact op met RollingStoned naar aanleiding van onze artikelen over Kortrijk, waar burgemeester Vincent van Quickenborne de scepter zwaait. Het begon allemaal met een inval in het plaatselijke jongerencentrum, waarover wij schreven: Kortrijkse jeugd massaal aan de ‘drugs’ 🙂 Enkele dagen later stuurde een oplettende Vlaming ons al foto’s van de bezorgde burgervader in vroegere tijden toen hij onomwonden VOOR cannabis pleitte, hetgeen tot ons tweede artikel leidde: ‘Kortrijk’s burgemeester is wiet-hypocriet‘.
Helaas gelooft niet iedereen dat en sommige mensen beschuldigen ons dan ook van stemmingmakerij en roddelen.
“Ongelooflijk dat mensen twijfelen aan het verleden van hun burgemeester”, mailt Karel Michiels ons. “Hebben duidelijk mijn boek niet gelezen, waarin ik Vincent van Quickenborne uitvoerig citeer. In bijlage vind je een interview dat ik deed in 2001 over de nieuwe drugwet die toen van kracht werd, en ander wietnieuws van toen.” Welnu beste twijfelaars en complotdenkers, hieronder volgt dat interview met de burgemeester van Kortrijk, wat weer eens aantoont dat eenmaal op het pluche gezeten de meeste politici hun ruggengraat spontaan kwijtraken:
Interview (2001) met burgemeester Van Quickenborne door Karel Michiels, uit zijn boek ‘Land van Wiet en Honing’
17 januari 2001 Het kernkabinet keurt de federale beleidsnota voor drugs goed. Voortaan zal er een onderscheid gemaakt worden tussen cannabis en andere illegale drugs. Meerderjarige gebruikers die geen maatschappelijke overlast veroorzaken of een problematisch gebruik vertonen, zullen niet meer vervolgd worden.
Van Quickenborne: Wat mij persoonlijk betreft, zouden àlle drugs gelegaliseerd moeten worden, maar politiek is dat uiteraard volstrekt niet haalbaar. Een open en volwassen debat over drugs is in dit land nog altijd onmogelijk. Maar er is ook al veel veranderd. Je voelt dat er een maatschappelijke evolutie aan de gang is, in heel Europa trouwens. De meeste parlementairen van de meerderheid zijn gewonnen voor een gedoogbeleid ten opzichte van cannabis, en dat was vijf jaar geleden toch nog ondenkbaar. Alleen Marc Verwilghen is tegen, maar op dat vlak is hij dan ook een oerconservatief.
8 februari: de Kamer keurt de nieuwe drugsnota goed, met 77 stemmen voor, 45 tegen en zes onthoudingen.
Van Quickenborne: De oppositie verwijt de regering verwarring te scheppen, maar dat doet ze natuurlijk zelf. In plaats van de ouders gerust te stellen en correct te informeren, voor minderjarigen wordt de situatie in feite heel duidelijk, bedienen het Blok en de CD&V zich van demagogische praktijken. En nu krijgen ze ook nog de steun van Geert Bourgeois en zijn NVA. In principe zou de wet voor de zomer in het Staatsblad moeten verschijnen, maar als we niet oppassen, geraakt ze niet gestemd voor de volgende verkiezingen (2003), of maakt de CD&V er een verkiezingsthema van. Als wij aan de macht komen, zullen we die wet niet goedkeuren, of desnoods herroepen. Er bestaat een gentleman’s agreement om de wetten die in de vorige legislatuur werden goedgekeurd niet te herzien, maar in dit geval lijkt me dat toch een reële mogelijkheid. Als de drugsnota de komende maanden niet door het parlement zou geraken dus, maar dat zou me verbazen. Je ziet overal in Europa een tendens naar gedogen en zelfs legaliseren, met Zwitserland op kop. En mocht de nieuwe wet alsnog gedwarsboomd worden, dan zal ik daar als politicus zeker niet om rouwen. De mensen kennen mij van dit thema, dus ik zou het bij eventuele verkiezingen zeker uitspelen.
1 april In Antwerpen wordt de growshop ‘Flow’ tijdens de officiële opening door de politie gesloten en verzegeld. De zaak verkocht artikelen die zouden aanzetten tot druggebruik, tuinmateriaal met andere woorden, en werd belaagd door Vlaams Blokmanifestanten.
Van Quickenborne: Absurd en hypocriet. Je mag wel plantjes hebben voor eigen gebruik, maar het materiaal of de zaadjes mag je nièt kopen.
5 april De Antwerpse politie doet een inval in de trendy kledingzaak Fans, in de Kammenstraat. De aangeboden boeken, asbakken en waterpijpen zouden aanzetten tot druggebruik. De eigenaar dient een klacht in en eist 250.000 frank schadevergoeding. Volgens de woordvoerder van de Antwerpse politie is er in 2001 op het gebied van softdrugs niets veranderd en zou commissaris Bastiaensen in een interview weinig of niets te vertellen hebben. We hebben het dus wel geprobeerd.
Van Quickenborne: Nog absurder en hypocrieter. Waarschijnlijk is het dat wat de Antwerpse politie bedoelt met de laagste prioriteit.
“Wat mij persoonlijk betreft, zouden àlle drugs gelegaliseerd moeten worden, maar politiek is dat uiteraard volstrekt niet haalbaar. Een open en volwassen debat over drugs is in dit land nog altijd onmogelijk” – Vincent van Quickenborne
25 april Volgens een studie van de ULB zou 38% van de Belgen al eens cannabis gebruikt hebben, en acht procent regelmatig blowen. De administratie van douane en accijnzen berekent dat de legale verkoop van cannabis de staat jaarlijks 360 miljoen euro zou kunnen opbrengen.
Van Quickenborne: De logische volgende stap na de legalisering. Cannabis zal wat dat betreft op dezelfde manier behandeld worden als tabak en alcohol. Het is even ongezond, dus belastend voor de ziekteverzekering. Sommige mensen vinden dat nu misschien nog ondenkbaar, maar die evolutie is toch niet meer te stoppen. Laat die instanties zich maar al voorbereiden.
16 mei Marie-José Vermeulen, de uitbaatster van de Antwerpse growshop, wordt veroordeeld tot een boete van 10.000 frank, de omstreden goederen worden verbeurd verklaard. De zegels op het pand zijn inmiddels acht keer verbroken.
1 augustus De ministerraad keurt het medicinale gebruik van cannabis goed.
6 augustus Kamerlid Karel Pinxten vindt dat cannabis niet gedoogd mag worden. Het is zijn laatste parlementaire initiatief voor de CVP, de partij die een maand later van naam zal veranderen.
10 september In Stockport, Engeland, probeert Colin Davies een coffeeshop te openen, wat door de politie wordt verhinderd.
Van Quickenborne: In het programma van Spirit staat een concreet plan voor de verkoop van cannabis via bepaalde cafés. De uitbaters zouden natuurlijk zelf kunnen kiezen of ze al dan niet cannabis willen aanbieden, en of er bij hen daadwerkelijk geblowd mag worden. Ik weet nog niet in welke vorm wij naar de volgende verkiezingen zullen gaan, apart of samen met een andere partij, maar dit thema zullen wij zeker niet opofferen.
1 oktober Voor de Mars Tegen Drugs in Brussel komen ruim 3000 mensen opdagen, waaronder naar schatting 1500 Vlaams Blokmilitanten en enkele vooraanstaande CD&V’ers. Het organiserende comité Ouders Tegen Drugs heeft 75.000 handtekeningen verzameld en eist het ontslag van minister Aelvoet.
Van Quickenborne: Uiteraard heb ik respect en sympathie voor die moeder wiens kind is gestorven na een overdosis, maar haar verlies heeft met deze discussie niets te maken. Je kan met een beetje moeite waarschijnlijk honderdduizenden handtekeningen inzamelen tegen de drugsnota, maar de realiteit is dat cannabis voor het overgrote deel van de jongeren gewoon deel uitmaakt van het leven. De nieuwe generatie begrijpt niet dat daar nog een probleem van gemaakt wordt. Ik vraag me trouwens af hoe we met cannabis moeten omgaan in de nabijheid van onze eigen kinderen. Altijd wachten tot ze in bed liggen? En zouden we dan ook de whiskeyfles niet uit de woonkamer moeten verwijderen? Ik ken alleszins veel ouders die blowen. Volgens de nieuwe wet kunnen die straks dus allemaal vervolgd worden.
24 oktober De Britse regering kondigt een versoepeling aan van de drugswetgeving. Het bezit van cannabis zal niet meer gerechtelijk vervolgd worden. Prins Harry haalt opgelucht adem.
Van Quickenborne: De grootste groep gebruikers is tussen 16 en 18 jaar oud. Deze wet zou duidelijkheid moeten scheppen, ze zou goed nageleefd en gecontroleerd moeten worden, maar in de realiteit zal dat nagenoeg onmogelijk blijken te zijn. Wat gaat er gebeuren op een festivalweide waar minderjarigen in het gezelschap verkeren van blowende meerderjarigen, of zelf zitten te roken? Gaat de politie daar dan enkele duizenden pv’s opstellen? En stelt die boer zijn wei dan ter beschikking voor het gebruik van drugs, wat ook strafbaar is? Zelfde vragen in de concertzalen, of zelfs bij mij thuis. Stel dat ik tien vrienden op bezoek heb, wij roken samen een paar jointjes en de politie komt aan de deur om te zeggen dat mijn wagen verkeerd geparkeerd staat. Kunnen die agenten mij dan verbaliseren omdat ik mijn huis openstel voor druggebruikers? Tijdens het debat in de Senaat ben ik van plan om de regering te overspoelen met dit soort vragen, want dat is wat de mensen interesseert. Iedereen kan zijn of haar vragen trouwens persoonlijk aan mij mailen. Ik beloof dat ze allemaal aan bod zullen komen, en dat ik de meerderheid zal dwingen om op alle vragen een antwoord te geven.
25 oktober Vincent Van Quickenborne wordt ondervraagd door het gerecht van Kortrijk. In ‘De Laatste Show’ (december 2000) heeft de senator verklaard dat hij in Amsterdam recent vier gram cannabis had gekocht, voor twee Vlaams Blok-parlementairen voldoende reden om klacht in te dienen.
Van Quickenborne: De laagste prioriteit, zeker?
En toen…
En toen, toen kwamen de verkiezingen van 1999. Agalev en Ecolo, de enige partijen die zich altijd consequent hadden ingezet voor de maatschappelijke aanvaarding van cannabis, stapten mee in de regering (de eerste zonder christendemocraten ooit) en forceerden een nieuwe wetgeving. Hoewel ook de Franstalige socialisten hun stempel op het debat wisten te drukken. De voorzitter van de PS en latere premie Elio di Rupo wilde zowel de kweek en de verkoop als het gebruik van cannabis toen volledig legaliseren. Geen beperkte hoeveelheden (‘We gaan toch niet alle agenten een weegschaaltje meegeven?’), geen gezeur over internationale verdragen (‘Die moeten maar aangepast worden’), geen rotzooi meer (met de oprichting van een Belgisch Instituut voor de Controle van Cannabis). ‘We moeten een eind maken aan de hypocrisie,’ zei Di Rupo. Ook Louis Michel (MR), vader van de huidige premier Charles, was onomwonden voorstander van legalisering.