- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Hoe wiet je reuk en honger versterkt
Het is maar goed dat er wetenschappers bestaan die onderzoek doen naar alle werkingen en effecten van cannabis. Want nu krijgen we dan eindelijk de wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen vreetkick gepresenteerd, door het vakblad Nature Neuroscience. En dat is ook goed nieuws voor mensen met eetstoornissen!
Elke zichzelf respecterende blower weet hoe het werkt: als je goed stoned of high bent krijg je zin in iets lekkers: zoet, hartig of zoet… de vreetkick slaat binnen zeggen wij dan. Eten ruikt en smaakt gewoon superlekker! En dat proces van een vreetkick krijgen (getting the munchies zeggen de Amerikanen) door het gebruiken van cannabis is nu wetenschappelijk onderzocht. De bevindingen van het nieuwe onderzoek zijn gepubliceerd in de laatste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.
THC en eetstoornissen
Belangrijkste conclusie is dat het stoned worden een uniek effect in gang zet bij de cannabinoïden receptoren in het brein, wat er tot leidt dat er een super versterkt geurvermogen ontstaat wat de vreetkick veroorzaakt. Volgens de onderzoekers van de Université De Bordeaux wordt die zin in eten na het gebruik van marihuana opgewekt door de manier waarop THC (het welbekende psychoactieve bestanddeel) werkt met de olfactorische bulb (een van de twee uitbreidingen op het eindpunt van de geur zenuw aan de basis van de hersenen net boven de neusholten) in de hersenen. Hier gebeurt het waar wiet het zintuig van de reuk versterkt. In ruil daarvoor stimuleert het reukvermogen dan de honger en het maakt voedsel aantrekkelijker. En dit proces is uiteraard een enorm voordeel voor patiënten die lijden aan eetstoornissen.
Onderzoeker Giovanni Marsicano stelt dat cannabis de verlossing kan zijn voor mensen die getroffen zijn door aandoeningen als anorexia nervosa, waarbij een van de symptomen is dat het bijdraagt aan de perceptie dat voedsel des duivels is. Echter, wanneer er cannabis wordt gebruikt om het reukvermogen van een patiënt in de overdrive te zetten, ervaren de patiënten een herwonnen waardering voor voedsel.
Stonede en nuchtere muizen
Om tot deze conclusie te komen hebben de onderzoekers diverse groepen muizen bestudeerd – sommige stoned en sommige nuchter – en geobserveerd hoe zij reageerden op de aanwezigheid van amandelen- en bananenolie. Wat ze ontdekten – vanzelfsprekend – was dat de stonede muizen flink meer olie consumeerden dan hun nuchtere tegenpolen. Echter; in een speciale groep genetisch veranderde muizen, zonder olfactorische bulbs, zorgde THC er niet voor dat de beestjes meer naar eten smachten dan de nuchtere muizen! Waardoor de onderzoekers concluderen dat bewezen is dat het effect van THC op het reukvermogen er daadwerkelijk voor verantwoordelijk is dat de honger toeneemt.
(advertentie)