(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op 11-11 beslist de 1e-Kamer over het wetsvoorstel ‘strafbaarstelling van voorbereiding van illegale hennepteelt’. In de volksmond ‘growshop-wet’ genoemd, omdat het voornaamste doel van justitieminister Opstelten is: alle growshops in Nederland de nek omdraaien. Toch gaat dit niet gebeuren, weet BongZilla.

11 redenen waarom de anti-wietkweekwet van minister Opstelten hopeloos zal en moet mislukken 

Die mislukking heeft weinig tot niks met de uitkomst van de stemming in de Eerste Kamer volgende week dinsdag te maken, maar wel met de volgende 11 redenen:

1.       Logische stap in gedoogbeleid

Sinds 1976 hebben we een gedoogbeleid ten aanzien van cannabis, en wel vanwege de volksgezondheid (en dus niet justitie). Stap 1 was toentertijd de legalisering van coffeeshops en de enige logische vervolgstap die we na 38 jaar moeten maken is het legaliseren van de wietteelt. Growshops leveren de spullen daarvoor nu eenmaal het beste aan, gezien hun jarenlange ervaring.

popl2.       War on Drugs is dood

Gaat de Eerste Kamer werkelijk 1 week nadat de derde en vierde staat in de U.S.A. cannabis volledig hebben gelegaliseerd (Alaska en Oregon), besluiten om vol gas door te gaan met de drugsoorlog? Zelfs de uitvinder en aanjager ervan vaart al tijdenlang een totaal andere koers.

3.       Zinloze symboolpolitiek

Met het verbieden van alle handelingen die professionele hennepteelt mogelijk maken (elektriciteit, aarde, lampen, voeding et cetera) gaat er gegarandeerd niet 1 joint minder gerookt worden. Het verbod heeft al sinds 1937 de kans gehad zich te bewijzen, met geen enkel resultaat. Er wordt nog steeds wiet gekweekt en wiet gerookt.

4.       Illegaliteit floreert

Met het verbieden van de spullen en diensten die nodig zijn voor wietteelt is het een complete illusie om te denken dat je het probleem (voor zover het er al is) oplost. Zie de Drooglegging in Amerika in de vorige eeuw; nooit eerder werd er zoveel gezopen en nooit eerder floreerde de illegale markt zo uitbundig.

5.       Georganiseerde misdaad tiert nog weliger

Nu al is het vooral de georganiseerde misdaad die het aandurft om grootschalig wiet te kweken. Met een growshop-wet en forse straffen voor de mensen die daarop veroordeeld worden, zal echt iedere goedwillende wietkweker zich achter de oren krabben. Zo niet de maffia, die vaart juist uitstekend op de productie van illegale goederen en diensten en ze calculeren de eventuele straffen gewoon in bij hun bedrijfsrisico.

6.       Philips, Gamma en De Tuinen ook veroordelen?

llklAlle bedrijven die spullen leveren voor de professionele wietteelt of spullen die daarvoor gebruikt kunnen worden zijn strafbaar volgens de growshop-wet, mits men zou kunnen vermoeden dat de spullen voor professionele wietteelt gebruikt gaan worden. Aan het hoge cryptische gehalte van voorgaande zin blijkt al dat de wet in de praktijk onuitvoerbaar is. Als je alle growshops sluit heb je daarmee nog niet alle spullen voor de wietteelt uit de handel, want je kunt alles daarvoor ook bij andere winkels (fysieke en online) aanschaffen.

7.       Geen opsporingscapaciteit

Nu al moet de politie ruim meer dan de helft van al haar diensturen spenderen aan de War on Drugs. Met als resultaat dat er net zoveel, zo niet meer, wiet gekweekt en gerookt wordt in Nederland. Als de agenten straks ook ingezet worden om te controleren of jij en ik niet ergens tien zakken aarde kopen, dan is het einde zoek. Die politiecapaciteit is er dus ook helemaal niet, of we zouden moeten besluiten om verkrachting, inbraak, terrorisme, fraude, moord en wat dies meer zij onmiddellijk uit het wetboek van strafrecht te schrappen.

8.       Rechters zien het nu al niet meer zitten

De growshop-wet gaat keihard in tegen de praktijk in de rechtszalen de afgelopen tijd. Nette wietkwekers worden niet bestraft als ze aan coffeeshops leveren, de stash van zo’n coffeeshop mag tientallen kilo’s zijn zonder dat de rechter je straft. De rechters vinden dat het gedoogbeleid ook inhoudt dat er wiet gekweekt wordt, daar komt het op neer. En wiet kweken, daar heb je spullen en diensten voor nodig en die koop je in een growshop of ander fatsoenlijk cannabisbedrijf.

9.       Het rookverbod handhaven lukt al niet

opAl sinds jaren is er zogenaamd een rookverbod in de horeca. Nou, als het handhavingsbeleid al niet lukt in een branche die volledig openbaar opereert en waarbij het ongelooflijk simpel is om aan te tonen dat het rookverbod overtreden is, dan geeft dat ernstig te denken over hoe succesvol de overheid zal zijn in het handhaven van een growshop-wet.

10.   Het volk wil legalisering cannabis

Zowel de Eerste als de Tweede Kamer zitten vol met zichzelf volksvertegenwoordigers noemende politici. Welnu, het volk heeft zich al meerdere malen in opiniepeilingen duidelijk uitgesproken voor legalisering van cannabis. Tweederde van het volk is daar voorstander van.

11.   Ivo Opstelten is een idioot

Het kan in een moderne democratie toch niet zo zijn dat de persoonlijke opvattingen van 1 minister het volledige drugsbeleid kapen? Toch is dat precies wat er in Nederland gebeurt met minister Opstelten van Justitie. Met argumenten als “ik heb geen behoefte aan een commissie” en “ik wil niet de geschiedenis ingaan als de minister die cannabis legaliseert” schoffeert Ivo niet alleen al zijn collega’s op het Binnenhof en in de vaderlandse gemeentehuizen, hij maakt het begrip democratie tot een lachertje. Als een idioot, zo zal Opstelten de geschiedenisboeken wél halen.

(advertentie)