- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Weldon: 55 jaar cel voor wietverkoop
Weldon Angelos (35 jaar) zit al 11 jaar in de gevangenis en hij heeft nog meer dan 40 jaar te gaan. Hij zal dus waarschijnlijk ergens in de tachtig zijn als ie wordt vrijgelaten. En waarom zit deze niet-gewelddadige man en vader van 2 kinderen zo idioot lang vast? Omdat ie wiet verkocht in Salt Lake City, juist ja…
De onfortuinlijke Weldon Angelos is vanaf deze week het gezicht van een nieuwe campagne die pleit voor hervorming van het strafrecht. Die campagnestaat onder de leiding van The Koch Brothers, twee bekende broers in Amerika en politieke activisten in hart en nieren. Het geval van Angelos toont ook weer eens haarfijn aan dat het nog lang niet allemaal koek en ei is in de VS wat cannabis betreft. ‘He’ll Rot For Pot: 55 Years For Weed’, koppen media al over deze zaak.
Verplichte minimumstraffen
Eerst maar eens de naakte feiten over het 55-jaar vonnis van Weldon Angelos. In 2004 is hij veroordeeld door rechter Paul Cassel, die dit vonnis beschouwt als “de meest oneerlijke lange straf die ik ooit heb moeten uitdelen”. Moeten inderdaad, omdat er in Amerika zogenaamde mandatory sentencing laws zijn, ofwel verplichte minimumstraffen bij bepaalde delicten. En hoewel de misdaad van Angelos als ‘niet-gewelddadig’ bestempeld werd, moet hij toch idioot lang – 55 jaar dus! – achter de tralies brommen omdat hij herhaaldelijk wiet verkocht aan een undercover-agent terwijl hij een vuurwapen bij zich droeg. Zelfs rechter Cassel sprak zich openlijk tegen deze verplichte celstraf uit toen hij zijn verdachte veroordeelde. Hij wees er bijvoorbeeld fijntjes op dat de straf voor Angelos hoger was dan de minimumstraf voor een iemand die veroordeeld wordt voor het kapen van een vliegtuig, het plaatsen van een bom met de bedoeling omstanders te doden of het exploiteren van een kind voor kinderporno.
Gezicht van strafrecht-hervormingscamapgne
En hoewel zijn misdaad (wiet verkopen met een vuurwapen op zak) niet-gewelddadig is geweest, komt Angelos op basis van de federale wet ook niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Zijn enige ontsnappingsmogelijkheid zou een gratie van de president zijn. Vandaar dat Angelos door de groep die pleit voor hervorming van het Amerikaans strafrecht – Generation Opportunity geheten – is uitgekozen als boegbeeld voor de nieuwe campagne. Volgende week gaat er in Washington een documentaire in première in het kader van deze campagne. Angelos speelt daarin de hoofdrol en met de film en de campagne willen de lobbyisten de aandacht vestigen op de belachelijke straffen en hoge maatschappelijke kosten van veroordeelden van niet-gewelddadige misdaden, de verplichte minimumstraffen en het re-integreren van gevangenen die hun straf hebben uitgezeten. Om even 1 voorbeeldje te geven: in 1980 bedroeg de gemiddelde celstraf voor een drugsmisdrijf 4 jaar. Tegenwoordig bedraagt die meer dan 9 jaar…
De documentaire wordt op 13 februari in Amerika uitgezonden. De trailer is wel al vrijgegeven:
(advertentie)