(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoor je het ook? Dat is het buitenwietseizoen dat aan de deur rammelt. Hier bij RollingStoned krijgen we al de kriebels als we de eerste sneeuwklokjes zien. Hoogste tijd om op zoek te gaan naar een geschikte plek voor de buitenwiet van 2015. 

Of je nou in de beschermde omgeving van je eigen tuin/balkon of in de vrije natuur wietplanten gaat kweken, een buitenwiet3goede locatie is ontzettend bepalend voor je kweeksucces. De plek die je kiest moet natuurlijk niet de hele dag in de schaduw van een of andere boom staan, maar mag ook weer niet volledig in het zicht van voorbijgangers liggen.

Grote opbrengst

Buiten kun je ontzettend grote oogsten halen, dat komt omdat de zon nog altijd het meeste licht geeft, veel meer dan lampen doen. En met haar wortels in de volle grond kan een wietplant buiten uitgroeien tot een gigantische struik die met gemak boven je uittorent. Maar dan moet je dus wel een plekje vinden waar de plant(en) ongestoord kunnen groeien en bloeien.

Balkons

Hoewel je een plant op een balkon natuurlijk niet in de volle grond kunt zetten, kunnen balkons uitstekende kweeklocaties zijn. Vooral wanneer je balkon veel licht krijgt kan een wietplant er ontzettend goed groeien. Maar kijk wel uit met een balkon waar de hele dag de zon op staat want daar kan een plant snel uitdrogen. Zorg dus voor mooie grote potten wanneer dit het geval is. Er zijn ook van die balkons waar het heel hard kan waaien, zorg dan voor een goede versteviging van je wietplant met bamboestokken.

balkonwiet spanje

Balkons kunnen soms ook erg in het oog springen en dat wil je niet altijd. Wat je bij open balkons kunt doen is een balkonscherm aanbrengen, dit houdt je wietplanten uit het zicht en biedt ook enige bescherming tegen de wind. Een wietplant in een grote pot kan erg groot worden en dus in een mum van tijd boven je balkonrand uitgroeien. Als je dit niet wil, kies dan voor een automatisch bloeiende wietsoort. Deze blijven vaak laag genoeg om niet in het oog te springen en zijn ook nog eens ruim op tijd klaar, vaak al een week of 10 na het ontkiemen.

  • Kies mooie grote potten, laat balkonplanten niet uitdrogen
  • Breng een balkonscherm aan tegen ‘pottenkijkers’
  • Bescherm je planten tegen de wind met bamboestokken
  • Kies autoflowers als je planten niet te hoog mogen worden

buitenwiet2Tuinen

Tuinen zijn ook bij uitstek geschikt om wietplanten in groot te brengen. Het grote voordeel van een tuin ten opzichte van een balkon is natuurlijk dat je er meer ruimte hebt en dat je wietplanten hier ook in de volle grond kunt zetten. Tegelijkertijd staan de planten in een afgeschermde omgeving waar alleen jij bij kan komen en hoef je dus niet bang te zijn dat ‘onbevoegden’ je planten ontdekken.

Zoek een mooie zonnige plek in je tuin. Het hoeft echt niet de hele dag zonnig te zijn maar een groot deel van de dag zon doet je wietplant uiteraard wel goed. In tegenstelling tot een balkon, dat meestal redelijk overdekt en beschut is, staat een wietplant in de tuin veel meer bloot aan regen en wind. Zoek om deze reden een plek waar wind niet zo heel veel grip op heeft, zoals bijvoorbeeld naast een schutting. Verstevig je planten ook in de tuin met wat bamboestokken.

Eventueel kun je een afdak voor je plant maken om de plant aan het einde van de zomer mee te beschermen tegen te veel nattigheid en toprot. Een plant in de volle grond kan makkelijk twee meter hoog worden, als je dit niet wil, kies dan liever voor een grote pot. Je kunt ook overwegen om buiten te scroggen, zoals onze buitenwiet correspondent vorig jaar deed.

buitenscrog

  • Een plant in de volle grond kan enorm groot worden
  • In je tuin staan je planten in een afgeschermde omgeving
  • Kies een plek met veel licht en enige beschutting tegen de wind
  • Verstevig planten met bamboestokken
  • Een afdak kan aan het eind van de zomer helpen tegen te veel regen en toprot
  • Buiten scroggen kan enorm grote, maar toch lage planten opleveren

Vrije natuur

Ook in de vrije natuur kun je wietplanten grootbrengen, handig voor iedereen die niet over een balkon of tuin beschikt. Het voordeel van de vrije natuur als kweeklocatie is natuurlijk dat je niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de planten die daar groeien. Zolang jij niet toegeeft dat de planten van jou zijn kan niemand je iets maken. Neem om die reden ook geen kweekspullen mee wanneer je de planten gaat bezoeken. Het nadeel van een kweeklocatie in de vrije natuur is uiteraard dat de plek gevonden kan worden door voorbijgangers en dat je wat minder controle hebt op de verzorging van de planten.

vrije natuur

Om de juiste plek voor je wietplanten in de vrije natuur te vinden maak je gebruik van Google maps. Dit geeft je een snel overzicht van de plaatsen die je eventueel zou kunnen proberen. De plek mag niet te ver weg zijn want je moet toch regelmatig bij de planten kunnen komen. Verder moet er genoeg zonlicht op de kweekplek schijnen en is het handig als er water in de buurt is. Verder is het belangrijk dat de plek die je kiest goed beschut is tegen de wind.

frisian duck2

Frisian Duck

Populaire plekken in de openbare ruimte zijn langs waterkanten, de planten hebben genoeg water en staan vaak beschermd door rietstengels en brandnetels. Brandnetels groeien trouwens ook vaak op een stikstofrijke grond en daar houden wietplanten ook wel van. Ook landbouwgrond kunnen mooie kweeklocaties hebben. Sommige kwekers hebben zelfs bevriende boeren die hun met toestemming tussen de mais laten kweken, maar als je dit niet hebt kun je het beste kiezen voor plekken tussen de maisvelden in zoals sloten oevers en bermen.

Kies een sterke wietsoort wanneer je in de vrije natuur gaat kweken. De soort moet goed tegen schimmels bestand zijn, tegen een stootje kunnen en vroeg in het jaar afbloeien. Een leuke buitenwietsoort is de Frisian Duck, deze heeft een onopvallend uiterlijk en lijkt zeker in de groeifase, weinig op een wietplant.

  • In de vrije natuur loop je minder risico, de planten zijn immers niet van jou
  • Kies een plek met water in de buurt zoals langs een waterkant
  • Zoek met Google maps naar geschikte plekken in de buurt
  • Kies een sterke buitenwietsoort
  • Kies een plek met voldoende licht en beschutting door brandnetels of riet
(advertentie)