- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Duitsland gaat zelf mediwiet kweken
Vanaf 2017 kan een selecte groep Duitse patenten cannabis als medicijn krijgen die in eigen land verbouwd is. Woensdag diende de regering na een jarenlange discussie een wetsvoorstel in dat dit mogelijk maakt. Als er geen alternatief meer is, mogen dokters voortaan een wietrecept voorschrijven aan pijnpatiënten!
Langzame verandering
Duitsland is een beetje het achtergebleven kindje op cannabisgebied in de wereld. Tot voor kort was alles er simpelweg verboden, of het nou medicinaal of recreatief gebruik van wiet betreft. Nog verbazingwekkender is dat er bij de oosterburen ook helemaal geen meerderheid van de bevolking voor legalisering van cannabis is, tenminste de funkant ervan. Wat betreft mediwiet verandert er wel langzamerhand iets in Duitsland, met het woensdag ingediende regeringsvoorstel als voorlopig hoogtepunt.
Voor het eerst legale wiet van Duitse bodem
Minister van Volksgezondheid Hermann Gröhe van regeringspartij CDU diende het wetsvoorstel woensdag in; aanname ervan door het parlement is een formaliteit. En dat betekent dat er binnenkort voor het eerst legaal wiet verbouwd gaat worden op Duitse bodem!
Tot op de dag van vandaag hebben zo’n 650 Duitsers weliswaar medicinale cannabis mogen gebruiken, maar die wordt peperduur geïmporteerd uit… Nederland. Inderdaad, de Bedrocan wiet ja. Maar vanaf 2017 zal er ook Duitse mediwiet verkrijgbaar zijn voor chronische pijnpatiënten voor wie geen enkel ander medicijn effectief blijkt. Gröhe: “Wij willen dat zwaar zieken de kosten voor cannabis als medicijn voortaan vergoed krijgen door hun ziektekostenverzekeraar, wanneer zij niet op een andere manier geholpen kunnen worden.”Chronische pijnpatiënten
Chronische pijnpatiënten dus die geen therapeutisch alternatief meer hebben kunnen via een doktersrecept bij de apotheek terecht voor wiettoppen of extracten. Het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte moet als Cannabisagentur gaan fungeren, zeg meer het equivalent van het Nederlandse Bureau voor Medicinale Cannabis.
Onder hun supervisie gaat de wiet geteeld worden en vervolgens wordt de oogst bewerkt en aan de groothandels of apotheken geleverd. Tot het zover is blijft Duitsland mediwiet importeren, maar ook die kosten zullen dan door de verzekering gedekt moeten worden.
Geen legale recreatieve wiet
Met dit wetsvoorstel wordt de uitzonderingspositie van de 650 cannabispatiënten tot dusver dus een genormaliseerde positie. Maar, zo verzekerde de regering woensdag, dit betekent zeer zeker niet dat er een algemene legalisering van cannabis aan zit te komen. Bundesdrogenbeauftragte Marlene Mortler is er glashelder over: “Cannabis is geen onschuldige substantie. Daarom mag er ook geen legalisering zuiver voor het privé-genoegen plaatsvinden.”
[openingsfoto: Kandelaki/Shutterstock]
(advertentie)