- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet vaak verontreinigd (deel 1)
Cannabisvervuiling komt vaak voor en helaas gaat dat niet altijd per ongeluk. Wiet wordt, vaak door commerciële broodkwekers, bewust vervuild om het gewicht te verhogen en zodoende meer opbrengsten te genereren. Cannabisgebruikers worden hierdoor ongewild geconfronteerd met gevolgen die extreem gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Hoe herken je vervuilde wiet?
Er zijn behoorlijk wat middelen die het gewicht van cannabis kunnen beïnvloeden. Verpulverde bladeren van de plant, kruiden en specerijen, vetten en oliën, schoensmeer, zand, wax, suiker, haarlak, Brix, pesticiden, kunstmest, lood, schimmels, glas en talkpoeder zijn slechts enkele voorbeelden.
Hieronder staan enkele algemene tips die kunnen helpen om vervuilde wiet te herkennen en hopelijk dragen ze bij aan een daling van het gebruik ervan. Wees alert als:
• toppen verdacht zwaar zijn,
• er tijdens het aansteken kleine vonkjes van de cannabis afkomen zoals bij (shisha)kooltjes,
• er tijdens het roken kleine vonkjes ontstaan,
• een chemische, plastic-achtige geur wordt waargenomen tijdens het roken,
• de as hard en zwart is en olieachtig/vettig oogt als het zachtjes uiteen wordt gedrukt,
• als de toppen overwegend wit zijn en het lijkt alsof er een kristalachtige, glinsterende substantie overheen zit,
• de toppen bijzonder kruimelig en pluizig zijn en gemakkelijk uit elkaar vallen,
• de toppen niet uitdrogen als ze onafgesloten worden bewaard,
• er residu achterblijft in de verpakking zoals kristalachtige, zandige, poederachtige substanties.
Zand
Helaas wordt cannabis regelmatig verzwaard met zand of kwartsmineralen. Deze materialen blijven vaak in het wietzakje achter. Bovendien knarst cannabis dat is aangelengd met zand tussen de tanden. Je kan het ook identificeren door de toppen of het residu uit de verpakking over een CD te wrijven. De harde vervuilende stoffen zullen krasjes veroorzaken op de CD.
Door kwatsmineralen te inhaleren ontstaat het risico op stoflongen die vervolgens de ernstige longziekte pneumoconiose kunnen veroorzaken, ook wel stoflongen genoemd. Hierdoor ontstaan ontstekingen en littekenweefsels in de longen die op hun beurt leiden tot bronchitis.
Suiker
Suiker, zout en andere kruidige smaakversterkers kunnen gemakkelijk worden herkend door cannabis tegen de tong te houden. Cannabis dat zoeter smaakt dan normaal kan vervuild zijn met suiker. Standaard glucosetesten – verkrijgbaar bij apotheken in de vorm van teststripjes – kunnen snel, eenvoudig en met zekerheid aantonen hoeveel koolhydraten en suikers er in de cannabis zitten.
Suiker is een veelgebruikte verzwaarder omdat het goedkoop is, makkelijk te krijgen en eenvoudig toe te passen. De suiker wordt vloeibaar gemaakt in kokend water dat vervolgens, nadat het is afgekoeld, over de plant wordt gesprayd. Het water verdampt en er blijft een kleverige laag achter. Als witte suiker wordt gebruikt, zien de toppen en wat bleekjes uit. Daarom gebruikt men vaak bruine suiker omdat de kleur dan meer overeenkomt met rijpe trichomen.
Cannabis met suiker brandt slechter en de as is hard. Gekarameliseerde suiker laat een residu achter op de slijmvliezen en luchtwegen en kan ernstige irritatie veroorzaken. Door de rook kunnen geïnhaleerde karameldruppels op de longen achterblijven hetgeen kankerverwekkend is.
Brix
Dit dient slechts één doel: verzwaring van cannabis. Brix is een vloeistof die bestaat uit suiker, vloeibare synthetische materialen en hormonen. Direct na de oogst worden de toppen erin gedipt waarna ze worden opgehangen om te drogen. Op het eerste gezicht is in Brix gedrenkte cannabis bijna niet te onderscheiden van schone cannabis. Echter brandt het heel slecht en laat het harde as achter.
Brix bevat vloeibare plastic en behoort net als alle andere synthetische waxen zoals schoensmeer, tot de meest schadelijke cannabisverzwaarders. Een constante irritatie in de keel, slijm, hoesten en kortademigheid zijn enkele gevolgen. Kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen als cannabis met Brix verbrandt. Ten slotte kan het ook mutagene stoffen bevatten.
Haarspray
Consumenten blootstellen aan een combinatie van industriële polymeren, alcohol en meer van dat soort stoffen die bovendien enorm brandbaar zijn, is moedwillig letsel veroorzaken; een misdaad. De toppen worden hard en compact en cannabis met haarlak rookt net zo lastig als met Bix. Met haarlak bewerkte Cannabis geeft een penetrante, chemische smaak en een typische parfumgeur. De bestanddelen in haarlak verhogen het risico op kanker aanzienlijk zodra het verbrandt.
Pesticiden en kunstmest
Zowel chemische als biologische pesticiden en voedingsmiddelen kunnen in hoge concentraties achterblijven in de plant en schadelijk zijn voor de gebruiker. Ook deze achterblijfselen verhogen het gewicht van de toppen en vooral bij broodkwekers komt het gebruik ervan in grote mate voor, vaak tot vlak voor het oogstmoment, in de hoop de opbrengst zo hoog mogelijk te maken.
Een goede kweker weet echter dat je 1 tot 3 weken voor de oogst alleen nog moet spoelen met water. In het Cannabis College te Amsterdam kan je gratis je cannabis laten bekijken onder een microscoop. De medewerkers kunnen je direct vertellen of en waarmee de cannabis is verzwaard. Je kan ook zelf een zakmicroscoop aanschaffen.
Lees het hele artikel op het blog van Sensi Seeds. Volgende week volgt deel 2 met nog meer verzwaarders en hoe je die kan herkennen.
(advertentie)