- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
6 Effectieve tips tegen varenrouwmuggen
Helaas zijn wietplanten niet de enigen die ’s winters van de warmte van een brandend kacheltje genieten. Een geniepig klein vliegje toeft ook maar wat graag in een heerlijk verwarmde kweekruimte. Cannabis growshop Plantarium zoomt in op de varenrouwmug, en geeft 6 effectieve tips tegen de irritante vliegende beestjes.
Varenrouwmug?
De volwassen varenrouwmug (Sciara analis) is een zeer klein vliegend insect van 2 tot 3 mm groot. Ze lijkt veel op een fruitvliegje en begint rond te fladderen wanneer je water geeft of de pot optilt. Het kleine beestje lijkt onschuldig. Maar vergis je niet, de larve van de mug kan flinke schade aan de wortels van je geliefde cannabisplanten toebrengen. Dat tast de gezondheid van je plant aan, en kost je uiteindelijk opbrengst.
Know your enemy!
Voor we je vertellen wat je tegen varenrouwmuggen kunt doen, kijken we eerst naar de levenscyclus van het kleine beestje. De volwassen muggen vliegen rond, op zoek naar een partner. Na een korte, doch liefdevolle daad vliegt de vrouwelijke mug naar een plek om haar eitjes te leggen. Liefst in vochtige aarde met organisch materiaal en wat warmte.
Vervolgens legt het diertje honderden eitjes op of in de aarde. De eitjes komen bij temperaturen boven de 13 graden, na twee tot drie dagen uit. De larve heeft bijzonder veel honger en graaft zich een weg naar de dichtstbijzijnde wortel. Daar vreet het zich vol en groeit het tot ongeveer een centimeter groot. Na een vreetfestijn van twee weken verpopt de larve zich. De cocon komt uit en de mug baant zich een weg naar boven. Vervolgens begint het hele circus overnieuw. De totale cyclus van de varenrouwmug duurt ongeveer 3 tot 6 weken. Hoe warmer je kweekruimte, hoe sneller!
Waar komen varenrouwmuggen vandaan?
In ieder huis vliegen wel eens wat beestjes rond. Dat is helemaal niet erg. De meeste plagen in je kweekruimte komen dan ook gewoon uit je huiskamer. Het kan maar zo zijn dat je net een nieuw kamerplantje hebt gekocht waarin een klein eitje van de mug zit. Wij hameren daarom ook altijd op hygiëne. Klop je kleren uit, zorg voor schone handen, maak je kweektent en kweekruimte schoon et cetera.
We horen ook dikwijls dat klanten door biologische aarde van doen hebben met de varenrouwmug. Dat komt omdat échte biologische aarde niet gereinigd is zoals dat met andere aarde wel gebeurt. De fabrikant gebruikt normaliter namelijk stoom om schadelijke plagen, ziektes en schimmels te verwijderen. Dat kun je gewoonweg niet doen bij bio aarde, omdat je dan ook alle nuttige micro-organismen, schimmels en bacteriën doodt. Juist dat bodemleven maakt het kweken met bio aarde een verrijking! Helaas komt daar wel het mogelijke risico op, onder andere de varenrouwmug bij. De eitjes blijven namelijk achter, wachtend op het perfecte klimaat om uit te komen.
Waarom bestrijden?
Heel simpel, omdat je iedere plaag dient te bestrijden, het heet niet voor niets een plaag! De larve van de varenrouwmug eet in eerste instantie organisch materiaal zoals dode plantenresten. Is dat niet in de buurt, dan zijn de wortels de pineut. Een beschadigde, aangevreten wortel is gevoeliger voor schadelijke schimmels en bacteriën. Het neemt bovendien minder voedingstoffen op en je plant is continu bezig met de schade te herstellen. Uiteindelijk kost een varenrouwmug-plaag je opbrengst en vermindert het de kwaliteit van je cannabis. Bestrijdt varenrouwmuggen dus als je er ééntje ziet vliegen.
Je moet weten dat één vrouwelijk mugje, tussen de 50 en 300 eitjes legt. Hierdoor bevinden zich er ook honderden larven in je pot. Stel je eens voor wat een vreetfestijn dat moet zijn. Vervolgens worden al die larven na drie weken een volwassen mug. En gaat iedere individuele mug zelf ook nog eitjes leggen. Chaos in je kweektent! Je bent niet de eerste die een stofzuiger pakt om al die vliegjes weg te zuigen. Been there, done that. Je kunt ze namelijk niet vangen, daar zijn ze te licht voor.
De cannabiskweker met Air-Pots dient helemaal goed op te letten. De kleine gaten rondom zorgen voor meer zuurstof en air-pruning, maar ook voor meer mogelijkheden om eitjes te leggen. De varenrouwmug kan zich veel sneller vermeerderen.
6 Tips tegen varenrouwmuggen
Er zijn gelukkig wel een aantal maatregelen die je kunt nemen tegen de varenrouwmug. De beste bestrijding is de preventieve aanpak. Idealiter combineer je onderstaande tips!
Tip 1: Koop kwalitatieve aarde, gemaakt voor cannabisplanten
Moestuingrond en/of compost gebruiken in de binnenkweek van wiet, is vragen om problemen met varenrouwmuggen. Dat is meestal namelijk niet vrij van insecteneieren. Zo is het soms ook met aarde die op pallets vol ligt opgestapeld in een loods in het tuincentrum. Til voor de gein eens een zak op, het kan maar zo zijn dat je een insect uit de aarde ziet kruipen. En denk niet dat we bij Plantarium geen fan zijn van biologische aarde. Het tegendeel is waar, je dient alleen wel extra goed, preventief te werken. Daarom ook deze tips.
Tip 2: Geef niet teveel water
De eitjes van de varenrouwmug kunnen alleen uitkomen bij warmte en voldoende vocht. Een goed bewaterde humusgrond is perfect voor het kleine insect! Wees dus zuinig met water als je een klein vliegje ziet vliegen. Door de wat drogere grond bemoeilijk je de voortplanting en het het aantal larven dat volwassen wordt. Zorg er natuurlijk wel voor dat je wietplanten voldoende vocht krijgen!
Tip 3: Werk preventief en plaats vangstrips
Koop een paar grote gele vangstrips en hang deze tactisch tussen en boven je potten. Idealiter bevinden de plakkerige vellen zich op de vliegroute van de mug. Bij Plantarium bevelen we altijd aan om elke kweek een nieuwe plakstrip op te hangen. Je zou maar net die éne nieuwsgierige mug vangen die besluit bij je wietplanten te gaan kijken. Daarbij kun je zo veel sneller een plaag identificeren, waardoor je ook sneller kunt handelen.
Tip 4: Bedek de bovenlaag van je pot met schelpenzand
Een andere veelgehoorde tip is het bedekken van de aarde met schelpenzand. Een prima idee! Door schelpenzand of een zeer fijn zandmengsel toe te voegen kan de mug geen eitjes leggen. Helaas is de mug slim genoeg en vind ze altijd wel de gaten onderin je pot. De tactiek zorgt in ieder geval voor een minder snelle voortplanting. Behalve bij Air-Pots, daar heeft het absoluut geen zin.
Tip 5: Werk preventief en vermeng Root Protector door je aarde
Root Protector van Rogis is een relatief nieuw product. Je vermengt het met je aarde alvorens je het in de pot stopt. Mix 5 gram van het biologische spul op 10 liter potgrond als je de kleine zaailingen overplant naar hun definitieve pot. Het mengsel zorgt ervoor dat larven van de varenrouwmug van de wortels afblijven. Wat werk vooraf kan een plaag in de latere fase van de kweek voorkomen!
Tip 6: Gebruik natuurlijke vijanden en zet nematoden uit
De beste bestrijding is de biologische bestrijding! Voor de varenrouwmug kun je tegenwoordig zogenaamde nematoden kopen. Dit zijn kleine wormpjes, ook wel aaltjes genoemd, die de larve van de varenrouwmug zeer effectief aanpakken. Nematoden koop je als levende beestjes en geef je in een goede verhouding mee met het water. Het aaltje zoekt vervolgens naar een larve en dringt deze binnen. De parasiet injecteert een dodelijke bacterie waardoor de larve uitdroogt. Daarbij graaft het aaltje klein gangetjes, wat enorm bevorderend is voor de zuurstoftoevoer. Nog een voordeel van de nematode!
Belangrijk is om gedurende drie weken elke 7 dagen wat aaltjes aan de aarde toe te dienen. Heb je een zichtbare plaag? Geef dan wat meer aan de individuele plant. Let daarom ook even op de verpakking van de aaltjes en koop er genoeg. Behandel ook je kamerplanten met wat nematoden. Voorkomen is beter dan genezen!
Natuurlijk hopen we niet dat jij bezoek krijgt van de ongewilde vliegende insecten. Als dat wel gebeurd, pak dan onze tips er nog eens bij. Wil je zeker weten dat het een varenrouwmug is? Neem dan een vangstrip mee naar de winkel. Dan leggen we het onder de microscoop en kunnen we je precies vertellen welke insect of welke plaag zich aan je wietplanten tegoed doet.
(advertentie)