- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zes hydrosystemen voor hobbykwekers
Wie met wiet kweken begint, start vaak eerst met een kweek op aarde. Er valt immers al genoeg te leren over wietplanten zelf. Toch is hydrokweken eigenlijk eenvoudiger, en levert het ook nog een betere opbrengst. Bespaar jezelf dat eeuwige gesleep met aarde en kweek ook eens joekels van toppen op water. Hier zijn 6 hydrosystemen waarmee je als hobbyist uit de voeten kunt.
Hydrokweken?
Een hydrokweek verschilt vooral bij de wortels met een kweek op aarde. Waar het bodemleven in een biologische kweek op aarde de voedingsstoffen voor een plant vrijmaakt, haalt een plant bij een hydrokweek alle voedingsstoffen rechtstreeks uit het water. De term hydroponisch betekent letterlijk ‘waterwerken’ maar dat betekent niet dat planten in alle hydrosystemen met hun wortels in een bak met water hangen.
Dat kán wel, maar er zijn ook systemen met mediums. Dit kan bijvoorbeeld kokosvezels, kleikorrels of steenwol zijn. Het medium geeft de wortels dan houvast en iets om in te groeien.
Water, zuurstof, voeding
Om lekker te kunnen groeien heeft een wietplant niet veel nodig. Zolang de wortels water, zuurstof en voedingsstoffen krijgen, hebben zij het naar hun zin. En wanneer de bladeren dan ook nog eens genoeg licht kunnen opvangen en er toevoer van lucht is, dan heeft een wietplant het prima naar haar zin.
Een zaadje in de grond stoppen en een wietplant daar laten groeien en bloeien is de bewezen en meest gebruikte methode, maar dat is niet per se het meest efficiënt. Wietplanten in hydrosystemen groeien namelijk sneller en leveren vaak ook meer wiet op. Deze uitbundige groei en bloei in hydrosystemen komt omdat de plant geen energie verbruikt aan het zoeken naar voedingsstoffen, deze zijn immers direct uit het water opneembaar. Planten komen ook nooit te droog of te nat te staan, zodat de omstandigheden bij de wortels, gedurende de hele kweek optimaal zijn.
Omdat de voedingsstoffen in een hydrologisch systeem direct opneembaar zijn, groeien de planten supersnel
Omdat de voedingsstoffen in een hydrologisch systeem direct opneembaar zijn, groeien de planten supersnel. Dat betekent alleen wel dat je er als kweker voor moet zorgen dat het voedingswater in een hydrosysteem de juiste EC-waarde (voedingswaarde) en pH-waarde (zuurtegraad) moet hebben. Het is ook belangrijk dat het water de juiste temperatuur (tussen de 18 en 21 graden, oftewel kamertemperatuur) en voldoende zuurstof moet hebben. Fouten die je maakt bij het aanmaken van je voedingswater worden je namelijk niet snel door de plant vergeven. Dat gezegd hebbende is het aanhouden van de juiste waarden helemaal geen rocket science maar een eenvoudige kwestie van meten en aanpassen met wat voeding en pH-min. Je hebt voor een hydrokweek dus wel een pH-meter, EC-meter en een thermometer nodig.
6 hydrosystemen voor hobbyisten
Voor een thuiskweker met een klein aantal planten voor eigen gebruik is de teelt op aarde zoals gezegd niet per se het efficiëntst. Wil je overstappen op hydrokweken lees je dan even goed in, en denk ook aan de veiligheid. Omdat je met water werkt en water en elektra niet goed samen gaan, dien je de twee goed van elkaar te scheiden. Alles met water erin gaat dus op de bodem van je kweekruimte, en alles met een stekker bovenin (afgezien van een eventuele dompelpomp maar die is gemaakt om onder te dompelen).
Zorg er ook voor dat je kweeksysteem niet kan lekken en zet al je waterreservoirs in een lekbak voor als dat wel gebeurt. Je wil namelijk niet dat het bij je benedenburen voedingswater gaat regenen. Dat gezegd hebbende is er een keur aan mogelijkheden die prima inzetbaar zijn voor kleine kweekruimtes. We zetten zes eenvoudige hydrosystemen op een rijtje.
1. Deep Water Culture
In DWC systemen (Deep Water Culture) zoals Bubble Buckets, staat de stam van je wietplant in een klein netpotje met wat kleikorrels en misschien een stekblokje. De wortels zelf groeien uit het netpotje en vervolgens in het water. De wortels van de planten hangen dus direct in de voedingsoplossing. Het water moet voorzien worden van veel zuurstof door middel van een aquarium luchtpomp en een bruissteen, die onderin het waterreservoir ligt.
Laat het water in een DWC systeem niet heter worden dan 21 graden en blijf flink luchtbellen pompen, verder is het een van de gemakkelijkste hydrosystemen. Je kunt zelf vrij gemakkelijk een DWC systeem maken van een emmer (klik hier voor instructies), maar er zijn ook hele mooie en kant en klare DWC systemen voor thuiskwekers. Lees de kweekdagboeken van Jack om te zien wat zo’n DWC systeem voor wietplanten kan doen.
2. Shallow Water Culture
SWC of Shallow Water Culture systemen zijn eigenlijk nagenoeg hetzelfde als Deep Water Culture kweeksystemen. Het verschil, je had het misschien al geraden, is dat de wortels niet in een diepe laag water groeien, maar in een laagje water van slechts enkele centimeters. In deze laag water ligt eveneens een bruissteen die lucht in het water pompt. Dit heeft vooral veel extra zuurstof bij de wortels, en dus een betere groei tot gevolg.
Het water wordt in een SWC-systeem continue vanuit een reservoir naar de wortels gepompt, waarna het weer terugstroomt naar het reservoir. Hierdoor blijft het constant in beweging, en komt er tegelijkertijd ook veel zuurstof in het water. Omdat het reservoir niet per se in de kweekruimte hoeft te staan, is de watertemperatuur beter onder controle te houden, en kun je het reservoir gemakkelijk verversen.
Lees de kweekverhalen van Dokter Groen, en zijn vragenvuur in het bijzonder, om te zien hoe zijn Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem werkt en presteert. Zoals je op de foto hierboven ziet, kun je in Shallow Water Culture meer dan genoeg oogsten met slechts één plant. Dit systeem kan naast SWC systeem, ook gebruikt worden als druppelsysteem (zie systeem 6.) en als een eb en vloed systeem (zie systeem 5.).
3. NFT systemen
Het NFT systeem (Nutrient Film Technique) lijkt een beetje op het SWC systeem, in die zin dat de wortels hierin ook constant in een laagje stromend water groeien. Bij NFT systemen is het echter maar een dun laagje water, vandaar de naam (film betekent in dit geval vlies, oftewel flinterdun). Het voedingswater wordt net als bij het SWC systeem rondgepompt vanuit een reservoir. De systemen werken goed, zolang er maar genoeg zuurstof in het water zit en de temperatuur van het water niet te hoog wordt (tussen de 18 en 21 graden).
NFT systemen hebben vaak buizen waarin de planten staan. Door de buizen stroomt het voedingswater dat met een dompelpomp continu rond wordt gepompt. NFT systemen kunnen weliswaar ook zelf gemaakt worden, maar het is een stuk gemakkelijker, en betrouwbaarder om een kant en klaar systeem aan te schaffen.
4. Aeroponics
Aeroponic systemen zijn wat technischer en ook wat gevoeliger voor problemen. De wortels worden hierbij namelijk letterlijk met een fijne nevel van voedingswater besproeid, met hele kleine spuitmondjes die makkelijk kunnen verstoppen. Het is misschien is het wel het meest moeilijke hydrosysteem om onder de knie te krijgen, maar de resultaten zijn geweldig als het je lukt!
Kweken in een airoponics systeem vergt redelijk wat onderhoud en tijd. Wortelstelsels kunnen namelijk zo groot worden, dat ze de sproeiers van het systeem blokkeren, zodat het hele wortelsysteem niet meer genoeg water en voedingsstoffen krijgt. Daar staat tegenover dat de wortels wel heel veel zuurstof krijgen en er daardoor heel goede resultaten met aeroponic systemen kunnen worden gehaald.
5. Eb en vloed
In eb en vloed systemen staan wietplanten in potten met grote drainage-openingen aan de onderkant. De potten staan op een speciale tafel met daarop een lekbak met afwateringsgeultjes waardoor water gemakkelijk weg kan stromen. Een pomp overspoelt de tafel een paar keer per dag met een laag water van een centimeter of 3 tot 5. Na deze ‘vloed’ keert het tij weer, en stroomt het water weer van de tafel.
Afhankelijk van het medium (zoals steenwol, kleikorrels of kokos) dient de tafel vaker of minder vaak overspoeld te worden met voedingswater. Dit omdat verschillende mediums het water langer of korter vasthouden. Telkens als de tafel weer leegloopt, brengt de aanzuigende werking veel zuurstof bij de wortels. De intervallen stel je in door de pomp op een timer/schakelklok aan te sluiten.
6. Druppelsystemen
Druppelsystemen zijn gemakkelijk om mee te werken. Het is waarschijnlijk de meest natuurgetrouwe manier van hydrokweken, omdat het erg lijkt op de kweek op aarde. Eigenlijk verschilt het niet van de teelt op aarde, alleen het medium is anders, en je moet minerale plantenvoeding gebruiken. Bij een druppelsysteem staan de planten namelijk gewoon in potten. In iedere pot zit een druppelaar die automatisch voedingswater in de pot druppelt. Omdat biologische plantenvoeding de druppelaars kan verstoppen, heb je minerale voeding nodig net als bij de andere hydrosystemen.
Er zijn druppelsystemen waarbij het overtollige water aan de onderkant van de pot wegloopt en niet meer wordt gebruikt. Er zijn echter ook druppelsystemen waarbij het water terugstroomt in het waterreservoir en weer wordt hergebruikt. Je kunt druppelsystemen ook inzetten op aarde, alleen kweek je dan niet hydrologisch maar bewater je slechts automatisch.
(advertentie)