- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
6 preventieve én effectieve tips tegen spint
Horrorscenario: je maakt je kweektent open en ziet daar kleine spinnetjes chillen en webben maken op je wietplanten… Na het vorige artikel over het bestrijden van de varenrouwmug gaat Plantarium verder met de plagen-encyclopedie. Deze keer gaat het over het vervelendste beestje in de cannabiskweek: spint!
In dit artikel informeren we je over de bestrijding en het voorkomen van spint. Na het lezen weet je hoe het kleine insect zich gedraagt en vooral hoe je er effectief vanaf komt.
Wat is spint?
Spint is een zeer klein beestje, en in het volwassen stadium slechts ongeveer 0,5 mm groot. Je begrijpt dat het kleine formaat het lastig maakt om spintmijten waar te nemen en uit te roeien. Zo’n klein beestje kan zich immers overal verstoppen en de spint doet dit ook, onder andere om te overwinteren. Ze kruipen zonder moeite in de kleinste kieren. En wanneer het dan warmer wordt, of jij weer je HPS lampen aanzet, ruiken ze eten en komen de rakkers weer in beweging.
Wat veel mensen niet weten is dat er een flink aantal spintrassen zijn. De meest bekende onder wietkwekers is de bonenspintmijt, die ook wel kaspint of rode spintmijt genoemd wordt. Of nog sjieker, de Tetranychus urticae in het Latijns. De kasspint is geel van kleur met bruine vlekjes aan de zijkant. Andere soorten kunnen ook andere kleuren hebben!
De kasspint kent vijf levensstadia. Na een succesvolle paring legt het bevruchtte vrouwtje ongeveer 80 eitjes. Uit elk eitje komt een larve, dat zich via vervelling ontwikkelt tot een protonimf. Na een paar dagen vindt er een volgende vervelling plaats en noemen we het een deutonimf. Weer een paar dagen later is het een volwassen spintmijt geworden, die weer een jongedame zoekt om mee te sjansen. De cirkel is rond.
Likes & dislikes
En dat cirkeltje gaat snel bij de spintmijt. De totale cyclus van eitje tot volwassen spint duurt ongeveer 17 dagen bij een temperatuur van 20 °C. Hoe warmer de ruimte, hoe sneller de cyclus verloopt. Bij 30 °C duurt het namelijk nog maar 7 dagen! Bij 12 °C staat de ontwikkeling stil (en die van je planten trouwens ook).
Spint houdt van hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Dat is ook de reden dat een spintplaag zich vooral in de bloeifase ontwikkelt, wanneer jij de luchtvochtigheid naar beneden brengt om toprot te voorkomen. Spint houdt niet van een luchtvochtigheid boven de 60%, dat vinden ze verschrikkelijk.
De menukaart van spint
Wanneer de kleine mijten besloten hebben zich permanent te vestigen, zie je dat aan je bladeren. Je ziet kleine, gele spikkeltjes op de bovenkant van het blad. Het diertje zelf vertoeft aan de onderzijde van het blad. Daar nestelen ze zich en stichten ze een kolonie.
Spintmijt is verwant aan spinnen en maakt ook draden. Het spinrag dient een logistiek doel, om zichzelf makkelijk te kunnen verplaatsen. Tevens bieden de webben bescherming voor de eitjes en de larven. Sprayen bij een blad vol webben heeft ook niet zoveel zin. Dat moet je voor zijn!
Waarom moet je spint zien te voorkomen?
Een spintmijt beschadigt het blad van je wietplant. De larven zuigen het blad leeg en dat veroorzaakt de gele spikkels. Door de beschadiging kan de plantaardige zonnecollector minder energie produceren. Er vindt immers minder fotosynthese plaats. Hierdoor groeit je plant minder hard, maakt het minder plantmassa aan en is het continu bezig om de plaag te weren. Je kunt je voorstellen hoe groter het aantal spintmijten, hoe meer bladeren er beschadigt raken. Met verlies in opbrengst, kwaliteit en bugs op je buds tot gevolg.
Spint is zeer hardnekkig en lastig te bestrijden. Spint plant zichzelf snel voort en is snel resistent tegen welk middel je ook gebruikt. Na een behandeling overleven er altijd wel wat kleine diertjes, die vervolgens gewend zijn aan het middel. Ook de zeer giftige middelen. De kids van deze survivors zijn alweer een flink stuk resistenter dan hun ouders. Je begrijpt nu ook hoe het komt dat de spint zo resistent is tegen chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom raden wij je ook ten zeerste af om chemisch te bestrijden. Het schaadt je gezondheid en het heeft ook niet zo heel veel zin. Veel bestrijdingsmiddelen blijven namelijk op de plant zitten of worden opgeslagen in plantmassa. Dat consumeer je en moet je niet willen. Daarbij zijn veel gifstoffen bedoeld voor sierplanten en niet voor planten die voor menselijke consumptie bedoeld zijn.
Wij zijn er echt vrij stellig in. Als je doelbewust spuit met gif ben je dom bezig. Gebruik je verstand!
Tip 1 – Koop zaden in plaats van stekken
In onze winkel in Nijmegen krijgen we elke week wel een paar klanten met een plaag. We leggen dan het blad ter extra controle onder de microscoop om de plaag te identificeren. In het geval van spint is ons eerste advies om met zaden te gaan kweken. Dat klinkt raar, maar de ervaring leert dat de meeste kwekers met spint stekken gebruiken. En dat is ook logisch, aangezien er op de meerderheid van de stekken standaard spint en meeldauw zit. Dat is dus vragen om problemen, want je start immers met een besmet plantje. De beste remedie voor deze klanten is dan ook de aankoop van een pakje kwalitatief cannabiszaad.
Tip 2 – Werk schoon en hygiënisch
Werk hygiënisch. Aangezien een spintmijt erg klein is, liften ze makkelijk op je kleding of in je haar mee naar binnen. Als jij in je enthousiasme direct na een boswandeling bij je dames gaat kijken, zal de spint je gegarandeerd dankbaar zijn. Houd ook je kweektent schoon. Verwijder afgevallen blad en laat geen troep slingeren. Maak ook na iedere oogst je tent grondig schoon. Zet desnoods de lamp nog een keer aan om resterende eitjes uit te laten komen, om vervolgens nog een keer schoon te maken.
Tip 3 – Roofmijt tegen spintmijt
Roofmijt is een serieuze predator en je trouwe vriend in het onschadelijk maken van vervelende spintmijt. De roofmijt (Phytoseiulus persimilis) is een rap beestje met een grote honger naar spint en haar eitjes. De vrouwelijke roofmijt legt haar eitjes in de buurt van de spintkolonie. Haar kinderen hoeven dan niet zover te lopen. Dagelijks kan een volwassen mijt ongeveer 20-30 spinteieren of larven en 5 volwassen spintmijten verslinden. Roofmijt is de beste bestrijder van spint.
Het roofdier plant zich goed voort bij temperaturen tussen de 18 en 26 graden en een luchtvochtigheid boven de 60%. De kolonie roofmijten groeit onder deze omstandigheden sneller dan het aantal spintmijten. Bij een lagere luchtvochtigheid heeft de spint weer het voordeel. Ze planten zich dan sneller voort dan de roofmijt. Een roofmijt-eitje heeft namelijk een hogere luchtvochtigheid nodig om uit te komen. Maar, in de bloeifase van je cannabis kun je de luchtvochtigheid niet boven de 60% opkrikken. Er zullen dus minder eitjes van de roofmijt uitkomen. Overdoseren van roofmijt is dan de oplossing. Oftewel, zet flink wat roofmijten uit. Better safe then sorry!
Je bestelt de roofmijt hier. De beestjes krijg je levend thuisbezorgd. Het loont ook om roofmijt preventief uit te zetten, helemaal als je al eens een spintplaag hebt gehad. Doe dat dan in de groeifase, wanneer de luchtvochtigheid wat hoger is en wanneer de bladeren van je planten elkaar raken. De roofmijt kan zo makkelijk van plant tot plant lopen op zoek naar prooi.
Tip 4 – Zet lieveheersbeestjes in
Je kunt ook van een andere natuurlijke vijand gebruik maken, namelijk het lieveheersbeestje. Daarbij is het wel belangrijk te vermelden dat er ook verschillende rassen lieveheersbeestjes zijn. Het bekende lieveheersbeestje, die rode met zwarte stippen, voedt zich vooral met bladluis. Deze zijn niet erg happig om spint te verorberen, maar als je er wat vindt zet ze gerust uit in je kweektent. Maak dan ook een klein huisje met wat rozijnen zodat ze kunnen overleven.
Het lieveheersbeestjesras dat je eigenlijk nodig hebt is de Delphastus pusillus. Dat is een klein zwart lieveheersbeestje met donkerrode vlekken. Deze jaagt normaliter op witte vlieg, maar doet zich bij gebrek aan beter ook tegoed aan spint. Het lieveheersbeestje vind je op zonnige plekken, in struiken en in naaldbomen. Toch, in alle eerlijkheid, ook gezien de aanschafprijs en effectiviteit, kun je beter een 1000-tal roofmijten kopen dan het lieveheersbeestje.
Tip 5 – Gebruik knoflook
We vertelden je eerder dat de spint het blad leegdrinkt. Daar kun je gebruik van maken, want de mijt houdt niet een knoflooksmaak. Als een spint knoflook proeft, verhuist de kolonie naar een nabijgelegen plant. De meest laagdrempelige manier is het planten van een teentje knoflook in iedere pot. Dit is minder effectief tegen een middelmatige, of flinke plaag, maar kan preventief werken. Let er wel op dat het teentje niet gaat schimmelen! Je geeft immers veel water, wat een knoflookplantje niet nodig heeft.
De volgende stap is het geven van een knoflookextract aan je voedingswater. Dat extract kun je zelf maken, het is vrij eenvoudig. Wel meurt je hele huis naar knoflook en moet je oppassen dat je het niet op je kleding of huid krijgt. Tenzij je graag naar knoflook ruikt natuurlijk. Een kant en klaar product om al dat te voorkomen is Rogis Garlic. Dit geef je gedurende een aantal weken mee met het voedingswater. Je plant neemt de knoflook op, wat overigens volledig onschadelijk is.
De spint weet niet hoe snel ze moeten verhuizen! Wel dien jij een alternatief voedingsbron aan te bieden aan de hongerige, zoekende spintmijten. Leg dus een paar bladen sla in een bak tussen je potten. De spint zal op dat blad gaan zitten en jij ververst eens in de week de bak. Blijf wel het extract geven gedurende de gehele cyclus. Dat kun je doen tot de laatste paar weken. Er hoeft maar één mini spintmijtje zich ergens verscholen te hebben en het feest begint weer van voor af aan. Stop de laatste twee weken voor de oogst met Rogis Garlic. Hierdoor kan het knoflookextract zich verwijderen uit de sapstroom van je plant. Anders is er een kans dat je aan het einde van de cyclus, knoflookwiet overhoudt. Smaken verschillen…
Tip 6 – Plak spint vast
Als je preventief wil werken kun je ook een middel gebruik om insecten aan je blad vast te laten plakken. Canna Cure is zo’n product. Het is een biologisch afbreekbaar middel die een plakkerige substantie op je bladeren achterlaat. Je sprayt het op de bovenzijde en onderzijde van ieder blad. Insecten (en dus ook de spintmijt) plakken vast en sterven. De plaag krijgt geen kans om zich te vermeerderen. Canna Cure blokkeert overigens geen licht. De fotosynthese van het behandelde blad gaat juist beter, aangezien de spray ook werkt als bladvoeding. Belangrijk is wel dat je de bovenkant én de onderkant van het blad inspuit. Dit kun je gerust een aantal keer herhalen. In de bloeifase is het belangrijk geen toppen te raken bij het bespuiten.
En zo zijn er vast nog allerlei huis, tuin, en keukenmiddelen van wijze grootmoeders. Belangrijk is wel, en we vermelden het nogmaals, om niet te spuiten met gifstoffen bij welke plaag dan ook. Wees je bewust van de gevolgen. Daarbij moet het uitgangspunt altijd preventie zijn, dat is altijd veel beter dan genezen.