(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ken je dat? Je staat voor je kweektent en hoort een irritant gebrom. Een geluid waarvan je je afvraagt of de buren het kunnen horen. Gaat het door de muren? Hoort de visite iets? Het is vervelend om je zorgen te maken over geluidsoverlast. In dit artikel vertellen de experts van Plantarium je daarom hoe je op een veilige manier  stil kunt kweken. Bovendien ben je na het lezen helemaal op de hoogte van alle geluiden die je kunt verwachten. We geven je maar liefst 6 praktische tips!

De allerbelangrijkste tip is een logische, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Zeer simpel: Kies een kweekset die bij je cannabisbehoefte past! De redenering is simpel, want: hoe groter de kweekset, hoe meer  geluid die produceert. Dat heeft te maken met de afzuiger. Hoe groter het volume van je kweektent, hoe meer capaciteit de afzuiger moet hebben. En hoe krachtiger de motor van die afzuiger is, hoe meer geluid het apparaat maakt.

Meer weten of advies over de aanschaf van een kweektent? Kom ons dan gerust eens opzoeken in ons cannabis-expertise-centrum, bekijk onze webshop, of maak een afspraak voor een adviesgesprek met één van onze kweekexperts. Over naar de beloofde tips…

#1 Vermijd goedkope buisventilatoren

Je afzuiger is de voornaamste schuldige van geluid. Iedere afzuiger produceert een mechanische brom. Dit is het geluid van de motor in het apparaat. Een goedkope buisventilator van het model badkamer is de aanvoerder als het gaat om lawaaiproductie. Een beter alternatief is een gesloten slakkenhuis afzuiger, zonder temperatuurmeter. Deze afzuigers hebben een betere (gelagerde) motor en zijn ingebouwd in meer plastic. Dat scheelt aanzienlijk ten opzichte van een buisventilator, bovendien leveren ze ook betere prestaties als het gaat om luchtverplaatsing.

Een softbox is een geluidsisolerende ‘doos’ om een afzuiger. Plantarium verkoopt verschillende modellen.

Let er wel op dat je liever geen slakkenhuis-afzuiger met temperatuursensor aanschaft. Ook al lijkt het zeer prettig dat het lijkt alsof de afzuiger zelf de temperatuur regelt, het apparaat kan gaan brommen. Dat heeft te maken met de techniek van het dimmen. Dat gebeurt namelijk elektronisch. Vertellen we je verderop meer over.

#2 Installeer een softbox

Dient je afzuiger zo stil mogelijk te zijn? Dan is dit met afstand de beste investering die je doet. Een softbox heeft namelijk een vergelijkbare motor als bijvoorbeeld een Prima Klima, maar het hangt in rubbers in een aluminium box voorzien van geluidsisolerende bekleding. Hierdoor is het geluid van je afzuiger zeer, zeer minimaal! De softbox heeft wel twee kleine nadelen. Het apparaat is groter dan een normale afzuiger en plaats je daarom beter buiten de kweektent. Tevens heeft het twee standen: aan of uit. Dat betekent idealiter dat je gebruikt maakt van een zogeheten controller. Dit apparaat is nodig om de kracht in te kunnen stellen, oftewel op hoeveel procent de motor draait en hoeveel lucht het verplaatst.

Want hoe meer lucht je afzuigt, hoe lager de temperatuur in je kweektent, maar ook hoe lager de luchtvochtigheid. Wil je optimale temperatuurbeheersing? Dan is het fijn je mate van luchtverplaatsing van je afzuiger in te stellen met een controller.

#3 Gebruik een trafo controller en temperatuursensor

Er zijn een paar technieken om een controller te maken. De goedkoopste manier is de elektronische variant. Deze dimt de hoeveelheid stroom naar je afzuiger zoals een dimmer van een kamerlamp dat doet. Het betekent in de praktijk dat de afzuiger snel gaat brommen. Waarom dat precies zo is, is een technisch verhaal dat we je met alle liefde in onze winkel in Nijmegen uitleggen. En natuurlijk, met een elektronische controller kun je prima een klein beetje dimmen, maar verwacht dat de brom toeneemt hoe meer je dat doet. Wil je een beter alternatief? Kies dan voor een zogeheten trafo controller.

Trafo controllers maken gebruik van een transformator, waardoor je je afzuiger traploos en zonder brom dimt. Dat betekent dat je een softbox zelfs op 20% kunt aansturen, zonder dat het apparaat meer geluid gaat maken. Idealiter bevat de trafo controller ook een temperatuursensor welke je in het bladerdek hangt. Hierdoor zorgt de Controller dat de ingestelde temperatuur niet wordt overschreden. Als er een hogere temperatuur wordt gemeten dan je hebt ingesteld, gaat je afzuiger harder afzuigen om weer onder de ingestelde temperatuur te komen. Je stille luchtset zorgt dan tevens voor een stukje klimaatbeheersing. Dat komt je oogst ten goede!

De beste manier om een afzuiger in stilte te dimmen, is met een trafo controller: een dimmer met ingebouwde transformator, en idealiter een temperatuursensor.

#4 Gebruik geluidsisolerende slangen

Naast de mechanische brom van de afzuiger hoor je ook het geblaas uit de flexibele slang. Hoe meer lucht in beweging komt, hoe meer geluid het maakt. Net als de wind eigenlijk. Het geluid van de luchtverplaatsing kun je ook verminderen. Daarvoor gebruik je geen standaard aluminium slang, maar geluidsisolerende flexibele slangen. Deze bevatten een laag steenwol om de luchtslang. Ze zijn wel een paar centimeter dikker dan een aluminium flexibele slang, maar de aanschaf meer dan waard.

#5 Kies een LED met passieve of semi-passieve koeling

Naast geluid van je afzuiger kan er nog een boosdoener in je kweektent hangen. Zo zien we dat veel LED lampen actief gekoeld worden door interne ventilatoren. Dat is op zich heel goed, want hoe koeler de diode, hoe meer lichtoutput het geeft en hoe langer de diode meegaat. De meeste actief gekoelde LED’s kunnen zo een hogere PPF/d output genereren. Toch kan een actief gekoelde LED ook kabaal produceren. Wil je zo stil mogelijk? Kies dan voor een passief gekoelde LED. Denk dan aan de nieuwe versie van Spectrum King’s Closet Case of de semi-passieve LED’s van Spectrolight.

#6 Gebruik geen clipfan

Deze kleine rakkers voegen stiekem ook wat decibellen toe. Wil je een volledig geluidloze kweekopstelling? Dan is het ook de keuze om geen kleine clipfan te gebruiken. Dat hoeft overigens ook niet per se in een kleinere kweektent. Los dat er niet echt ruimte voor is, zijn de meeste clipfans ook veel te krachtig. Te veel wind is ook niet goed namelijk!

En zo hebben we vast nog een paar tips. Denk dan bijvoorbeeld aan automatische watergeefsystemen zonder pompje en elektriciteit. Voor nu heb je waarschijnlijk genoeg om over na te denken. Mocht je de materialen eens willen zien en vooral horen, ben je meer dan welkom bij Plantarium. We laten je graag de verschillen horen en zien.

[Openingsfoto: Antonio Guillem/OpenRangeStock, Shutterstock
(advertentie)