- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
5 topvrouwen uit de Nederlandse wietwereld
Het boekje ‘Tokin’ women: a 4000-year herstory of women and marijuana’, dat ik vorige week in Barcelona op de kop tikte, zette me aan het denken. Welke Nederlandse vrouwen spelen een belangrijke rol in de cannabiswereld?
Veel mensen weten dat CDA-coryfee Dries van Agt in 1976 verantwoordelijk was voor de invoering van het gedoogbeleid voor cannabis. Veel minder bekend is dat hij daarbij samen optrok met minister van volksgezondheid Irene Vorrink (PvdA), de moeder van Koos Zwart.
Zo gaat het vaker: de mannen worden beroemd, de vrouwen worden vergeten. Daarom zet ik in deze column – op alfabetische volgorde – vijf vrouwen in het zonnetje, die van grote betekenis zijn voor de cannabis- en coffeeshopcultuur in ons land.
Myranda Bruin
Rotterdamse in hart en nieren, eigenaar van coffeeshop 1-2-3 in Rotterdam-Zuid en al jaren actief bij coffeeshopbond PCN. Myranda was de eerste penningmeester van het VOC en zat jarenlang in de VOC lobbywerkgroep. Sommige coffeeshopondernemers roken zelf niet of nauwelijks wiet of hasj, maar Myranda behoort niet tot die groep. Dat geeft haar enorme betrokkenheid nog meer glans en inhoud.
Het bekendste motto van de Maasstad is Myranda op het lijf geschreven: niet lullen, maar poetsen. Ze haalt regelmatig de media; ik herinner me vooral een optreden bij Knevel en van de Brink met ChristenUnie politicus Gert-Jan Segers, die in haar coffeeshop op werkbezoek kwam, met cameraploeg. Segers moest toegeven dat veel van zijn vooroordelen niet bleken te kloppen; hij had zich een coffeeshop en cannabisconsumenten heel anders voorgesteld…
Mila Jansen
Op de lijst van “100 most influential people in cannabis’ die de High Times vorig jaar samenstelde staan slechts twee Nederlanders. Arjen ‘Greenhouse’ Roskam én Mila Jansen. Als uitvindster van de Pollinator en de Ice-o-lator is haar invloed op de moderne cannabiscultuur moeilijk te overschatten. Het leverde haar de eretitel ‘The Hash Queen of Amsterdam op’.
Mila heeft een ongelofelijk leven, zoals te lezen is in haar biografie “Mila – How I Became The Hash Queen” (2018). Een geweldig boek waarin cannabis – en vooral hasj – de rode draad is. De tijd lijkt nauwelijks vat te hebben op Mila, die dit jaar 75 wordt. Ze staat nog steeds op de meeste grote wietbeurzen en organiseert sinds 2013 de Dab-a-Doo, een unieke concentraten wedstrijd, op verschillende locaties in en buiten Europa.
Lisa Lankes
Onder haar leiding groeide coffeeshop PINK uit tot de grootste shop van Eindhoven en een van de bekendste in Zuid-Nederland. Lisa Lankes komt oorspronkelijk uit Duitsland, Beieren om precies te zijn. Het cliché over de Duitse “gründlichkeit” is zeker van toepassing op haar werk als coffeeshopondernemer en op haar bestuursactiviteiten.
Lisa pakt de zaken grondig aan. Haar shop is een perfect visitekaartje voor de branche en won ooit de publieksprijs voor mooiste nieuwe gebouw in Eindhoven. Lisa is geschoold door Koos Zwart – daar is hij weer – in het politieke handwerk en bestuurswerk. Ze zat jaren in het bestuur van de landelijke coffeeshopbond PCN en is nog steeds de drijvende kracht achter de lokale bond, de VCE. Een vakvrouw in alle opzichten.
Nicole Maalsté
Bij het grote publiek is Nicole de bekendste vrouw op deze lijst. Nicole studeerde Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en doet sinds vroege jaren negentig onderzoek in de cannabiswereld. Ze publiceerde drie boeken over cannabis, waarvan de laatste twee met haar partner Michiel Panhuysen.
Sinds de oprichting van de Epicurus Foundation is zij verbonden aan deze lobbygroep en ontwikkelde ze Grass Poll enquête en het recente Europese zusje, de 420 Poll. Zowel op de eerste Cannabis Bevrijdingsdag (2009, Museumplein) als op de laatste editie (2018, Flevopark) was Nicole spreker en ze werkte ook mee aan de drie edities van het Cannabis Tribunaal die het VOC heeft georganiseerd in Den Haag. Een tijdlang schreef ze ook columns op CNNBS, maar daar moest ze in december 2017 vanwege tijdgebrek mee stoppen.
Shiva Spaarenberg
Shiva, vernoemd naar de Hindoegod die het meest met cannabis wordt geassocieerd, doet haar naam eer aan. Ze is de dochter van Ben Dronkers en de tweelingzus van Shanti. Naast haar werk voor het Hash, Marihuana & Hennep Museum is Shiva de drijvende kracht achter de Cannabis Culture Awards, die door de jaren heen uitgereikt zijn aan nationale en internationale grootheden als Dries van Agt, Henk de Vries, Simon Vinkenoog, Ed Rosenthal en Richard Branson.
Shiva is een perfecte charmante gastvrouw en een hardcore blower ineen. En een geweldige moeder, niet te vergeten. Wat ik nooit zal vergeten is hoe ze met haar man Kosta op de tweede, bitter koude Cannabis Bevrijdingsdag in het Westerpark in Amsterdam, een van de weinige kramen bemande, van het Hash Museum. Ze verkochten warme chocolademelk, maar VOC vrijwilligers hoefden niet te betalen. Die steun en commitment typeren Shiva.
P.S.: benieuwd naar het Tokin’ Women boek, met ruim vijftig portretten, van de godin Ishtar tot Miley Cyrus? HIER kan je het kopen!