(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In november kiezen de inwoners van Californië niet alleen een nieuwe president, ze kunnen zich ook uitspreken over legalisering van recreatieve cannabis. Een ja van de Amerikaanse staat met de meeste inwoners betekent waarschijnlijk de definitieve overwinning op het wietverbod. En het levert de staatskas 1 miljard euro belasting extra per jaar op!

Rapport van overheid

Dit prachtige cijfer komt niet eens van de voorstanders van legalisering, maar van het California Department of Finance. De overheidsdienst bracht deze week een rapport uit waarin wordt becijferd hoeveel een mogelijke legalisering van recreatieve wiet – medicinale cannabis is al sinds 1996 legaal in Californië – oplevert voor de staatskas. En wat extra belastinggeld kan men daar wel gebruiken, want het begrotingstekort van Californië bedraagt momenteel liefst 443 miljard dollar!

Wietbelastingen

shutterstock_73729426

De medicinale cannabismarkt in Californië is al goed voor een miljardenomzet en wellicht komt daar na november nog een smak geld uit de verkoop van recreatieve wiet bovenop [foto: mikeledray/Shutterstock.com]

“In totaal is volgens onze meest positieve inschatting het nettobedrag dat de staat en lokale besturen eventueel kunnen ophalen tussen de hoge honderden miljoenen en meer dan een miljard dollar”, stelt het rapport dat de belastingdienst opstelde. Daarbij gaat men uit van een BTW van 15% op cannabis, een ‘kweekbelasting’ van 9,25 dollar per ounce (28,35 gram) geproduceerde wiet en een belasting van 2,75 dollar op al het overige plantenmateriaal.

Geld naar universiteiten

Uiteraard is deze opbrengst mede afhankelijk van de opstelling van de federale regering in Washington, zolang die Californië en andere staten hun gang laat gaan wordt het miljard gehaald, verwacht men. En de kiezers moeten in november dus ja zeggen tegen de Adult Use of Marijuana Act, het wetsvoorstel dat de legalisering regelt.

Daarin staat ook al hoe het belastinggeld door wietverkoop uitgegeven wordt. Zo gaat er bijvoorbeeld tien jaar lang 10 miljoen dollar naar de openbare universiteiten om onderzoek te doen naar de legaliseringseffecten. Ook gaat er geld naar de politie, economische ontwikkeling en onderzoek naar medicinale toepassingen van cannabis.

En tot slot heeft men ook al uitgerekend hoeveel geld er jaarlijks bespaard wordt op juridische kosten in verband met cannabiszaken: 100 miljoen dollar.

[openingsfoto: PromesaArtStudio/Shutterstock]

 

(advertentie)