- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Justitie België sloopt wietdealer (24)
Dat het in België geen pretje is als je gepakt wordt met wiet verkopen, blijkt uit de straf die een bijzonder ondernemende jongeman van 24 jaar oud krijgt voor zijn activiteiten. Slechts acht maanden verkocht hij cannabis, maar wel in een razend tempo. Dat geintje levert hem nu echter een loodzware dobber op bij de strafrechter in Hasselt…
Hyperactieve wietdealer
Met het zakelijk instinct van de 24-jarige kerel uit het Vlaamse Beringen is niets mis, zo beek afgelopen week in de rechtbank van Hasselt in Belgisch Limburg. Ook daar lust de bevolking gerust een jointje, hetgeen wel duidelijk werd uit het aantal transacties dat de wietdealer succesvol afrondde: iedere week verkocht hij tussen de 250 en 400 gram!
Maar zijn succes kent een keerzijde en het zal niemand verbazen dat die in de vorm van de politie opduikt. Nadat de flikken hem vorig jaar in het vizier kregen, tapte men twee maanden lang de telefoon van de Belg af. Tot hun niet geringe verbazing bleek de jongeman liefst 25.000 (!) belletjes met ‘bekenden uit het drugsmilieu’ te plegen.
In totaal lukte het de Beringer om acht maanden in de cannabusiness actief te blijven, toen vond de overheid het welletjes en arresteerde hem. Bij het doorzoeken van zijn woning bleek hij de wasmachine als stashplek te houden; tientallen zakjes met het groene goud kwamen er uit tevoorschijn.Gerechtelijk pak slaag
Ook de moeder van 43 jaar stond voor de rechter, maar die ontsprong de dans, omdat de rechter twijfels had aan haar cannabisrol in dit avontuur. Minder gelukkig was de jongeman zelf. Om te beginnen krijgt hij 18 maanden cel. De helft daarvan moet ie daadwerkelijk brommen. Negen maanden gevangenisstraf zijn onder probatievoorwaarden. Zo moet hij werken, zich onaangekondigd aan urinetestenonderwerpen en ver weg blijven van zijn ‘drugsmaatjes’ met wiet hij zo veelvuldig belde.
Wat er steviger inhakt is dat de overheid zijn Opel Corsa houdt (verbeurd verklaard) en hem een boete oplegt van 6.000 euro (wederom is hiervan de helft voorwaardelijk). Maar ook in België gaan de magistraten – net als in Nederland – steeds vaker over tot het ontnemen van de wietwinsten. Uit de losse pols rekende men in dit geval dat onze dealer van dienst maandelijks 1 tot 2 duizend euro binnen tikte, wat hem dan in totaal 90.000 opleverde volgens aanklager en rechter.
Foutje, bedankt!
Nou rekenen wij even hardop mee en dan is acht maanden wiet dealen met 2.000 euro winst per maand – we nemen dus zelfs het maximum van het OM – bij ons toch altijd nog maar 16.000 euro en geen 90.000… Het lijkt erop dat justitie dus gewoon de beruchte straatwaarde als uitgangspunt heeft genomen en dat voor het gemak maar helemaal als winst beschouwt en de inkoopprijs weggetoverd heeft.
Hoe dan ook, duidelijk is dat misdaad niet loont in België. Hoogste tijd dus dat wiet legaal wordt en niet langer een ‘misdaad’ is!