(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De rechtbank in het Duitse Leipzig heeft woensdag een historisch en positief besluit genomen in het voordeel van een wiet kwekende MS-patiënt. Omdat er geen effectieve alternatieven voorhanden zijn en de 52-jarige man de kosten van 1.500 euro per maand om cannabis te kopen niet kan ophoesten, is het geoorloofd dat hij zelf thuis legaal zijn medicijn kweekt!

Enige effectieve medicijn voor MS-patiënt

De rechtszaak van de 52-jarige MS-patiënt is te vergelijken met die van Rudolf Hillebrand in Nederland onlangs. Ook die mocht van de rechter zijn eigen medicijn kweken, zelfs als hij meer dan 5 wietplanten daarvoor nodig heeft.

shutterstock_314095409

Zelf thuis medicinale cannabis verbouwen is in Duitsland verboden, maar een 52-jarige MS-patiënt mag het nu als eerste legaal met vergunning toch doen! [foto: Africa Studio/Shutterstock]

De Duitser die deze woensdag voor de rechter stond lijdt al sinds 1985 aan multiple sclerose. Hij heeft een vergunning om wiet als medicatie te mogen gebruiken, maar dat kost de man 1.500 euro per maand omdat hij dure Nederlandse Bedrocan-cannabis moet inkopen bij de apotheek. Zijn verzekering weigerde meerdere malen om die kosten te vergoeden en wilde slechts betalen voor het medicijn Dronabinol. Dat hielp onze patiënt echter niet voldoende, zodat hij min of meer gedwongen zijn toevlucht zocht tot de thuisteelt van wiet…

Thuisteelt als ‘zelfverzorging’

Het Bundesverwaltungsgericht in Leipzig oordeelt nu dat deze man geen alternatief voor zelfmedicatie/verzorging meer rest behalve het zelf verbouwen van cannabis. De rechtbank verplicht het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM) – de overheidsinstantie die toeziet op medicijnen in Duitsland – nu om voor deze man een uitzondering te maken en hem een vergunning te verlenen om thuis wiet te mogen kweken!

Deze MS-patiënt verbouwt al jaren zijn eigen wiet. In 2005 oordeelde de rechtbank in Mannheim daar al over: in zijn geval was het een “gerechtvaardigde noodtoestand”. Desondanks wilde de BfArM geen uitzondering voor de zieke man maken. En ook nu in hoger beroep wilde de autoriteiten eigenlijk totaal niet meewerken. Ze hadden het over ‘ontoereikende kwaliteitscontrole’ waardoor er een schimmel of andere sporen in de wiet konden zitten. Ook waren ze bang voor misbruik (!) van de zelf geteelde wiet en zette men vraagtekens bij de controle door de artsen…

Hoop voor andere patiënten

De rechters wezen de bezwaren echter allemaal af. Omdat de man al jarenlang ervaring heeft is de kans op misbruik nihil en is hij prima in staat om zelf zijn medicijn te doseren. “Omdat er geen werkend alternatief voor handen is kan de BfArM in dit specifieke geval een uitzondering toestaan”, oordelen de rechters dan ook.

Het is de eerste keer in Duitsland dat de rechtbank de geneesmiddelenautoriteit dwingt een kweekvergunning te verstrekken. De 52-jarige man heeft daarmee het RECHT legaal cannabis te verbouwen voor ‘zelfverzorging’. Het betreft dus een besluit voor alleen dit geval, maar voor andere patiënten is er nieuwe hoop nu de hoogste rechter in Duitsland iemand toestaat zelf medicinale wiet te kweken!

De volledige uitspraak van de rechtbank in Leipzig staat HIER

[openingsfoto: Atomazul/Shutterstock]
(advertentie)