- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
7 buitenwiet kweektips voor een betere oogst
Het weer heb je buiten misschien niet in de hand, ook wietplanten die buiten staan kun je manipuleren om meer wiet op te leveren. Dat komt in veel gevallen zelfs overeen met wietplanten die binnen staan, en neer op optimaal gebruik maken van het beschikbare licht. In één geval kun je je opbrengst echter ook drastisch verhogen met juist mínder licht. 7 tips coming up!
De zon gaat dan misschien voor niets op, we hoeven het zonlicht als buitenkwekers niet te verkwanselen met armetierige wietplantjes. Door training en een goed biologisch dieet kun je de oogst van je buitenwietplanten flink verhogen. We geven je 7 opbrengstverhogende kweektips.
Tip #1. Toppen
Het trucje is al zo oud als de weg naar Rome. Waarschijnlijk hoeven we je ook niet uit te leggen wat het doet en hoe het moet (dat gaan we echter wel doen) maar toppen werkt gewoon. Als je het niet doet is het een gemiste kans, en veel andere plantentraining begint er mee. Toppen is het weghalen van de bovenste groeipunt van de hoofdstam of een tak van je wietplant. De twee zijtakjes direct eronder groeien uit tot nieuwe bovenste toppen, en aangezien twee meer is dan één levert dat je direct meer wiet op.
Hoe het toppen precies in zijn werk gaat, dat lees je in dit artikel, en als je stressloos wil toppen (aanrader!) dan doe je dat zo. Let wel op dat je getopte buitenwietplanten altijd ondersteunt, want de y-splitsing die het toppen creëert is gevoelig voor inscheuren. Zeker als de wietplanten later in het seizoen groot en zwaar gaan worden.
Tip #2. Scroggen
Scroggen is nog zo’n techniek waarmee je het aantal wiettoppen, en dus je opbrengst vergroot. Alleen in plaats van twee nieuwe toppen, zorgt scroggen ervoor dat je een heel veldje aan toppen laat groeien. Scroggen lijkt misschien ingewikkeld en is sowieso indrukwekkend om te zien, maar is in feite eenvoudig te realiseren. Het gaat ook nog eens uitstekend met een getopte plant. Je neemt gewoon een stuk tuingaas en plaatst dat horizontaal boven je wietplant tijdens de eerste maand van de groeifase. Vervolgens vlecht je alle takken door het rek naarmate die daardoorheen groeien. Komt de bloeifase, dan groeien alle toppen omhoog en heb je een mooi veldje vol met wiet! Lees deze stap voor stap gids voor een handleiding om je wietplanten te scroggen.
Tip #3. Gebruik trichoderma schimmels
Trichoderma schimmels zijn nuttige bodemschimmels die de wortels van je wietplanten voeden, beschermen en uitbreiden. Ze hechten zich aan de wortels en beschermen die tegen vijandige schimmels, en werken als een uitbreiding van het wortelstelsel in ruil voor glucose, dat de schimmels zelf niet kunnen maken. Maar eigenlijk hoef je alleen te weten dat je ze aan je aarde moet toevoegen. Hoe je dat precies doet en wanneer en waarmee, dat lees je in dit artikel over trichoderma.
Tip #4. Laat je bodem leven
Trichoderma schimmels zijn één vorm van leven in de bodem maar er is meer. Nuttige bodembacteriën bijvoorbeeld zijn geweldig voor wietplanten. Ze breken organisch materiaal en echte organische voeding af, en zetten dat om in opneembare mineralen. En het kweken wordt daarmee ook een stuk makkelijker want de pH-waarde hoef je ook niet meer te meten, en de EC-waarde ook niet.
Nuttige bodembacteriën kun je toevoegen vanuit een potje maar je kunt ook wat compost door je aarde heen mengen. Zitten je plantenpotten al overvol met aarde, dan kun je ook een lekker theetje trekken van compost. Hoe het allemaal precies zit met het bodemleven dat lees je hier.
Tip #5. Gebruik biologische voeding
Aangezien wietplanten buiten toch al onderdeel uitmaken van het biologische evenwicht aldaar, kun je ze ook maar beter biologisch voeden. Buiten dat, help je met minerale plantenvoeding juist het bodemleven weer om zeep. Gebruik dus echte biologische voeding, en verzeker je ervan dat je niet per ongeluk minerale voeding neemt want die kan ook biologisch van oorsprong zijn. Echte biologische voeding is niet helder en ruikt een beetje. Bloed- en beendermeel zijn ook goed, maar hier lees je er nog veel meer over.
Tip #6. Kweek een autoflower sea of green
Autoflowers zijn verdomd handige wietplanten om in het Nederlandse klimaat te kweken. Ze bloeien vanzelf en kunnen daardoor profiteren van de mooiste zomermaanden. Ook zijn ze daardoor veel eerder klaar voor de oogst dan fotoperiode-gevoelige wietplanten, en dus onaantastbaar voor de gevreesde grijze schimmel oftewel toprot. Het enige nadeel van autoflowers buiten is de lagere opbrengst omdat de planten niet zo groot worden. Maar dat los je gemakkelijk op met een autoflower sea of green, oftewel veel kleine autoflowers naast elkaar.
Tip #7. Ga verduisteren!
We hebben de beste tip voor het laatste bewaard, want als je je fotoperiode-gevoelige wietplanten (niet-autoflowers) echt dik wil laten worden dan moet je ze verduisteren. Het is wel even een werkje want je moet je planten dan dagelijks en dan ook elke dag om dezelfde tijd in het donker zetten. Inderdaad, meer wiet met minder licht! Door de planten zo in het donker te zetten dwing je ze om eerder in bloei te gaan (net als autoflowers dus). Het gevolg is een eerdere bloeifase bij beter weer, en echt veel dikkere toppen! Lees Verduisteren voor beginners om het nog dit jaar toe te passen.
Happy harvest!