- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
7 Trainingsvideo’s voor wietplanten
Dus je hebt een kweekruimte ingericht en wil binnen je eigen wiet kweken? Laat je je wietplanten dan gewoon hun gang gaan, of ga je voor een maximale oogst door ze te trainen? Met de juiste oefeningen op het juiste moment kun je je opbrengst namelijk flink verhogen. Wat zijn de mogelijkheden en hoe pas je ze toe?
Wie een paar keer per week naar de sportschool gaat, voelt zich lekkerder en sterker. Trainen is gezond, en dat geldt niet alleen voor mens en dier maar ook voor planten. Een goed getrainde wietplant levert je zo 50% meer wiet op, dus het is de moeite zeker waard. Maar er zijn zoveel verschillende trainingstechnieken, dus welke pas je toe en wanneer? Oefeningen voor wietplanten.
Doel van plantentraining
Wanneer je voornemens bent om je planten een handje te helpen met de nodige training, ga je natuurlijk niet klakkeloos takken buigen of bladeren snoeien. Je moet je steeds beseffen wat het doel van je training is. Iedere kweeksituatie vraagt namelijk om een trainingsschema op maat. Het doel is altijd om je wietplanten zo efficiënt mogelijk met het licht om te laten gaan. En of dat nou zonlicht is of kunstlicht, door zoveel mogelijk toppen maximaal licht te laten opvangen, zal je je oogst verbeteren.
Naast het verbeteren van de oogst, kan het doel van plantentraining ook het laag houden van wietplanten zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een lage kweekruimte hebt, of wanneer je een wietplant buiten discreet en kort wil houden. Het een sluit het ander natuurlijk niet uit, een compacte plant gaat uitstekend hand in hand met een maximale opbrengst.
Toppen & fimmen
Wat bereik je ermee? Toppen en fimmen zijn twee vergelijkbare kweektechnieken die eigenlijk hetzelfde opleveren, namelijk een wietplant met meer toppen die zich meer in de breedte ontwikkelt dan in de hoogte. Wanneer je een wietplant topt of fimt vermeerder je het aantal toppen aan een tak of de hoofdstam.
Hoe doe je het? Toppen en fimmen zijn waarschijnlijk de meest simpele van alle kweektechnieken. Met één enkele handeling ben je al klaar. Je topt een wietplant door de bovenste groeischeut van een tak of de hoofdstam af te knippen. De twee groeischeuten direct onder de plek waar je topt, zullen tot nieuwe takken (toppen) uitgroeien. Bij fimmen doe je eigenlijk hetzelfde, alleen knip je dan slechts twee derde deel van het uiterste groeipuntje weg. Hierdoor blijven er na het fimmen vier nieuwe groeischeuten staan, en zullen er vier takken groeien op de plek waar er eerst één groeide.
Toppen en fimmen zijn kweektechnieken die je in de groeifase toepast om de structuur van een wietplant naar je hand te zetten. Je kunt ze het beste toepassen wanneer je wietplant haar eerste set met volgroeide bladeren met zeven bladvingers heeft. Lees hier meer over toppen en fimmen.
Scroggen
Wat bereik je ermee? Scroggen is een soort bonsai training voor wietplanten. Met behulp van een horizontaal geplaatst rek, waarlangs je de takken van je wietplant laat groeien, kun je één plant zo breed laten worden als je wil. Hierdoor kun je dus met één of slechts een paar wietplanten, het hele kweekoppervlak vullen. Handig wanneer je niet veel wietplanten wil kweken. Hoe groter het oppervlak is dat je met scroggen wil opvullen, hoe langer je wietplant zal moeten groeien.
Hoe doe je het? Scroggen is jammer genoeg niet zo makkelijk als toppen en fimmen. Het scroggen begint vaak wel met toppen of fimmen, daarmee creëer je namelijk een goede basisplant met veel takken om goed te kunnen scroggen. Scroggen is niet één enkele handeling, maar gaat eigenlijk gedurende de gehele groeifase door. Begin met toppen of fimmen zodra je wietplant ongeveer een vijftal nodes heeft. Buig de nieuwe takken die hierdoor ontstaan vast een beetje open en plaats het scrogrek een centimeter of 5 tot 10 horizontaal boven je plant. Wanneer de takken een cm of 10 door het rek heen zijn gegroeid, bind je ze verspreid over de oppervlakte vast aan het rek. Dit blijf je steeds doen totdat ongeveer 70% van de oppervlakte gevuld is, daarna schakel je over op 12/12 om te bloeien. Hier is een uitgebreide scrog-handleiding.
Supercroppen
Wat bereik je ermee? Met supercroppen kun je zonder te scroggen een of meerdere takken laag houden en ervoor zorgen dat er meer toppen aan groeien. Supercroppen zorgt er ook voor dat de tak in kwestie een beetje gestresst raakt, waardoor de plant reageert met dikkere toppen en meet hars. Je maakt gebruik van de natuurlijke verdedigingsstrategie van wietplanten.
Hoe doe je het? Bij supercroppen is het de bedoeling om een tak naar opzij te knakken, zonder dat hij breekt. Je buigt de tak vervolgens in de gewenste richting om de toppen beter over de oppervlakte van de plant te verdelen. Het is een handige methode om een wietplant die te hoog wordt, snel lager te krijgen. Neem de tak die je wil supercroppen en knijp en rol die tussen je duim en wijsvinger zodat hij een beetje gekneusd wordt. Buig hem vervolgens in de gewenste richting zodat een hoek van 90 graden ontstaat. Let wel op want de volgende dag zal de tak alweer met een bocht omhoog groeien. Lees hier meer over supercroppen.
Sea Of Green
Wat bereik je ermee? Een Sea Of Green is eigenlijk niet per se een kweektechniek, als wel een kweekmethode. Door veel wietplanten per oppervlakte te kweken, krijg je vanzelf een zee van toppen. Zonder verdere kweektechnieken toe te passen kun je op deze manier razendsnel en maximaal oogsten. Wietplanten hoeven nauwelijks voor te groeien in een Sea Of Green, waardoor de cyclus aanzienlijk sneller verloopt. Een Sea Of Green is bijzonder handig wanneer je lang bloeiende en strekkende wietsoorten kweekt zoals Haze-soorten en sativa’s. Let wel op want je hebt veel planten nodig voor een Sea Of Green, dus met vijf ‘gedoogde’ wietplanten redt je het niet.
Hoe doe je het? Een Sea Of Green aanleggen is simpel. Gebruik kleine (vierkante) potten (7 tot 12 liter) en zet ze strak tegen elkaar aan zodat het hele kweekoppervlak bedekt is. Kweek in iedere pot een wietplant en laat die vrijwel direct na het zaailing-stadium (of bij stekken zodra ze geworteld zijn) in bloei gaan. Lees hier meer over het kweken in een Sea Of Green opstelling.
Dieven
Wat bereik je ermee? Dieven is een heel bekende trainings, of liever gezegd snoeitechniek bij diverse plantensoorten. Ook groenten en fruittelers maken gebruik van deze techniek. Door bloemen of vruchten met een mindere groeipotentie weg te halen, zullen anderen met betere kansen groter en zwaarder worden. Minder is meer.
Hoe doe je het? Vooral voor binnenkwekers heeft dieven zin. Aangezien het licht recht boven de wietplanten schijnt, groeien de onderste topjes vaak in de schaduw. Door deze vlak voor, of uiterlijk in de tweede week van de bloeifase weg te snoeien, zullen ze geen energie bij de bovenste toppen wegkapen. Dieven vereist een goede inschatting en wat ervaring, maar zal ervoor zorgen dat de beste toppen aanzienlijk groter worden, en dat je geen tijd hoeft te steken in het knippen van luchtige en lichte topjes. Lees hier meer over dieven van wietplanten.
Ontbladeren
Wat bereik je ermee? Wanneer wietplanten binnen onder optimale omstandigheden groeien, kunnen de bladeren een optimale ontwikkeling in de weg zitten. Vooral bij indica wietplanten kan het bladerdek zo dichtbegroeid raken dat licht en lucht niet goed in het gewas kan doordringen. Een deel van de bladeren verbruikt dan meer energie dan ze opleveren. Door de planten uit te dunnen, zorg je voor een betere luchtstroom en lichtopbrengst.
Hoe doe je het? Ontbladeren doe je om te beginnen alleen als het echt nodig is. Sommige sativa’s zijn van zichzelf al heel open van structuur waardoor ontbladeren niet nodig is. Wanneer je wel gaat ontbladeren, doe dit dan niet in de groeifase, maar vlak voor de bloeifase ingaat. Dief je planten en knip alle grote schutbladeren weg, die licht en lucht van andere topjes wegnemen. Optioneel is om na de derde week van de bloeifase nog eens te ontbladeren. Let wel op want dit is een controversiële kweektechniek, er zijn kwekers die erbij zweren en je hebt kwekers die zeggen dat ontbladeren niet werkt. Lees je dus goed in, en experimenteer bijvoorbeeld eerst eens op één wietplant. Hier lees je meer over deze controversiële kweektechniek.
Bud swelling
Wat bereik je ermee? Dokter Groen deed het Bud Swelling betekent letterlijk het op laten zwellen van wiettoppen. Ook dit is behoorlijk controversieel dus probeer het eerst eens op één topje. en merkte in ieder geval een aanzienlijke toename in trichomen. Door vanaf de derde bloeiweek een klein stukje van de toppen af te knippen, en dat iedere 10 tot 14 dagen te herhalen, zouden ze dikker en harder moeten worden.
Hoe doe je het? Wacht met de bud swelling kweektechniek tot je wietplanten drie weken in bloei staan en de eerste kleine topjes zijn gevormd. Dan knip je, hoe gek het ook klinkt, een paar millimeter van de bovenkant van de top af. Knip alleen de bovenste bloeiharen en de bijbehorende zaadzakjes (calyxen) weg, ongeveer drie, vier millimeter. Dit herhaal je iedere 10 tot 14 dagen. Lees hier meer over bud swelling.