- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
7 x hoe hennep plastic de wereld kan redden!
Stikstof. PFAS. Plastic eilanden in de oceaan… het lijkt erop dat het milieu op aarde in rap tempo naar de filistijnen gaat. Maar dat hóeft helemaal niet, mits we hennep omarmen als de nieuwe basisgrondstof. Bijvoorbeeld voor plastic. Echt waar, CNNBS geeft je alvast 7 goede redenen waarom we dat simpelweg moeten doen!
Plastic is echt het nieuwe roken!
Wist jij dat het tussen de 500 en duizend jaar duurt voordat plastic vergaan is? Vervuiling door plastic vernietigt onze planeet en in een steeds rapper tempo ook. Elke minuut (!) bijvoorbeeld worden er op de wereld 20.000 drankjes in plastic flessen verkocht. Er wordt jaarlijks zoveel plastic weggegooid dat je er 4 keer de aardbol mee kunt omcirkelen. En deze cijfers nemen dus alleen nog maar toe ieder jaar.
Alleen al de Amerikanen – toch al voorlopers qua milieuverontreiniging – gooien elk jaar 35 miljard plastic flessen weg. Plastic dat eindigt op het land of in de zee, waar het natuurlijke ecosystemen vernietigt. En ook niet leuk; dezelfde plastic vervuiling eindigt uiteindelijk in ons lichaam!
Kortom, plastic vervuiling is een gevaar voor zowel milieu als gezondheid. Tot op heden wordt het merendeel van ons plastic gemaakt uit olie/petroleum. Maar hennep is een uitstekend alternatief om er op natuurlijke en duurzame wijze de benodigde cellulose uit te winnen voor de productie van (biologisch afbreekbaar) plastic.
Hoe kan hennep de planeet aarde beter maken? Om dat duidelijk te maken, zetten we 7 voordelen van hennep plastic op een rij.
#1 Hennep plastic is volledig afbreekbaar
De extreem lange houdbaarheid is één reden waarom plastic zo giftig is. Een waterflesje wordt misschien maar een paar minuten gebruikt, maar het heeft jaren nodig om te ontbinden. En als je hier al die andere vormen van plastic zoals boodschappentassen, opbergdozen, buttons, verpakkingen, elektronica nog eens bijtelt, zie je waarom plastic vervuiling wereldwijd toeneemt.
Ondertussen kan hennep plastic volledig afbreekbaar zijn indien het gemaakt wordt met afbreekbare polymeren (organische verbindingen). In tegenstelling tot conventioneel plastic draagt plastic gemaakt van hennep niet bij aan de permanente vervuiling. In de juiste omgeving kost het hennep plastic 3 tot 6 maanden om te vergaan.
Bovendien is het ook nog eens oneindig vaak te recycleren. Ja, je kunt plastic gemaakt van olie ook hergebruiken, maar omdat dit type plastic chemisch-geladen is, is dat een giftig proces. Traditioneel plastic dat gerecycleerd is lekt nog steeds schadelijke chemicaliën in het milieu, zoals bijvoorbeeld BPA (Bisfenol A). Chemicaliën die totaal niet voorkomen in plastic gemaakt van hennep…
#2 Hennep plastic is niet giftig
Plastic is vergif voor onze gezondheid. Conventioneel plastic bevat endocriene verstoorders, ofwel stoffen die je hormoonstelsel vernachelen. Het al genoemde BPA rotzooit dus met het hormoonstelsel in het menselijk lichaam. Eenmaal binnen in het lichaam, gedragen deze ‘endocrine disruptors’ zich als het hormoon oestrogeen.
Waarom dit gevaarlijk is? Deze hormonale onbalans in het lichaam kan de vorming van tumoren stimuleren. Sterker nog; endocriene verstoorders worden gelinkt aan miskramen, kanker, leerstoornissen en meer… De gevaren van giftige chemicaliën eindigen niet met de spijsvertering. Endocriene verstoorders kunnen ook lekken naar de grond en het grondwater, waar ze de natuurlijke omgeving (en onze gezondheid) vernietigen.
Hennep plastic is niet giftig. In tegenstelling tot de petroleum-based plastics bevat het géén endocriene verstoorders. Noch komen er giftige stoffen vrij gedurende de productie van hennep plastic.
#3 Hennep plastic kan helpen om bedreigde diersoorten te redden
Het zal geen staatsgeheim zijn als we je vertellen dat plastic de oceanen in snel tempo aan het vervuilen is. Een studie van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization en het Imperial College of London concludeerde dat vandaag de dag 60 procent van de zeevogels plastic in zijn darmen heeft zitten. Men schat dat dit in 2050 is gestegen tot 99%.
Hoe komt dit plastic terecht in dieren? Wanneer plastic wordt blootgesteld aan zonlicht breekt het af in kleinere deeltjes. Deze microplastics eindigen in het spijsverteringskanaal van zeevogels en andere zeedieren. En terwijl plastic uiteenvalt beweegt het naar beneden in de voedselketen.
Net als mensen zijn dieren niet gemaakt om plastic te eten. Als het in het spijsverteringskanaal terechtkomt kan dat leiden tot een serie nadelige gezondheidseffecten. Veel van die effecten kennen we waarschijnlijk nog niet eens.
Hennep plastic, aan de andere kant, is biologisch afbreekbaar. Het is ook niet giftig. Dus in plaats van onze zeeën te vullen met dodelijk petrochemisch plastic, zouden we duurzame initiatieven kunnen creëren om veilig hennep plastic te recycleren.
#4 Hennep plastic is enorm veelzijdig
Wist jij dat duizenden dagelijkse plastic-producten van hennep in plaats van olie/petroleum gemaakt zouden kunnen worden? Hennep plastic kan je in praktisch elke vorm gieten. Om er o.a. deze producten van te maken bijvoorbeeld:
- elektronica
- opbergdozen
- speelgoed (ook speeltjes voor volwassen trouwens 😉
- cosmetica
- flessen
- tassen
- auto-onderdelen
- boten
- meubels
Dit lijstje is slechts een fractie van alle producten die je van hennep kunt maken. Hennep plastic kan giftige producten op alle manieren vervangen. En in tegenstelling tot petrochemisch plastic is de fabricage van hennep plastic milieuvriendelijk en kostenefficiënt.
#5 Hennep plastic vermindert verontreinigende stoffen in het milieu
Vandaag de dag zit er meer koolstofdioxide – ofwel CO2 – in de atmosfeer dan op welk punt in de geschiedenis van de laatste 800.000 jaar. Die stijgende CO2-concentraties zijn verantwoordelijk voor de opwarming van atmosfeer van de aarde, wat we ook wel het broeikaseffect noemen.
Veel van die CO2-toename kunnen we toeschrijven aan het verbranden van fossiele brandstoffen. Traditionele plastics worden gemaakt van fossiele brandstoffen zoals petroleum en olie. Daarom is plastic een grote veroorzaker van de stijgende CO2-emissies.
Hennep plastic en hennep producten kunnen daadwerkelijk het broeikaseffect verminderen! Dit komt omdat hennep kooldioxide uit de atmosfeer absorbeert en omzet in zuurstof. Komt nog bij dat hennep plastic nul giftige bijproducten genereert. Van zaadje tot verkoop; hennep plastic is een duurzaam proces. En dat is volledig tegenovergesteld aan het giftige proces van de fabricage van petrochemische plastics.
#6 Hennep plastic is sterker dan olie-plastic
Plastic gemaakt van hennep is 5 keer stijver en 3,5 keer sterker dan polypropeen, één van de meest gebruikte soorten plastic. En het is ook nog eens een stuk lichter. Al met al maakt het hennep tot een uniek productiemateriaal! Hennep levert daarnaast niet de gezondheidsrisico’s op die conventioneel plastic wel heeft.
Dus niet alleen is hennep plastic sterker, het is ook veiliger. Hennep plastic geeft duurzaamheid en kracht terwijl het ook nog eens lichtgewicht is.
#7 Hennep plastic is een groene (hernieuwbare) energie
Vanaf het moment dat het zaadje in de grond gaat verrijkt hennep zijn omgeving. Hennep is een robuuste plant met diepe wortels. Daardoor helpt hennep erosie van de grond tegen te gaan, wat ook weer betekent dat watervervuiling wordt verminderd. Hennep kan in dezelfde grond jarenlang worden geteeld, zonder dat er consessies aan de kwaliteit gedaan hoeven te worden.
Zelfs wanneer hennep wordt verwerkt tot plastic blijft het duurzaam. Hennep plastic is 100% biologisch afbreekbaar. Wat betekent dat het onder de juiste omstandigheden binnen enkele maanden vergaat (hoe anders is dat met traditioneel plastic dat oneindig lang nodig heeft en vergif lekt gedurende het proces).
Het plastic dat we tot nu toe gebruiken is het risico niet (meer) waard, het alternatief ligt recht voor onze neus…