- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Verslaat cannabis ebola?
ROLLING STONED TOP 50 # 13 Het viel te verwachten natuurlijk. Dat iemand zou gaan beweren dat cannabis – niet voor niets een veelzijdig medicijn – ook wel eens zou kunnen helpen tegen het verschrikkelijke ebola-virus. Het is namelijk wel al bewezen dat dit goed helpt bij ontstekingen en het HIV-virus. Wij pikten dit ‘nieuws’ direct op en nadien werd er ook door anderen dan NewCure.org beweerd dat wiet heilzaam zou kunnen werken bij ebola. Vooralsnog staat dit niet wetenschappelijk vast, maar wat niet is kan altijd nog komen…
Nu het ebola-virus ook Noord-Amerika en West-Europa bereikt heeft en de epidemie in Afrika nog lang niet onder controle is, zou het wellicht zinvol zijn om naar cannabis – specifieker de cannabinoïden – te kijken als mogelijk medicijn. Dat betoogt althans de website NewCure.org op basis van de reeds bekende eigenschappen van wiet.
Duizenden doden heeft het zeer besmettelijke ebola-virus al op haar naam staan. En deze week is er ook voor het eerst iemand in Europa besmet, nadat er al eerder een man in de VS ziek werd. Er bestaat geen vaccin en er bestaat geen geneesmiddel tegen dit virus. Bovendien stelden ebola-onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Science op 12 september dat het virus zich razendsnel muteert in de lichamen van mensen, dus dat zelfs als er een vaccin/serum komt dat slechts bij een deel van de mensheid effect sorteert. Allemaal bijzonder angstaanjagend, maar volgens de oprichter van de website NewCure.org – gewijd aan medicinale cannabis – biedt wiet wellicht de oplossing om in ieder geval de epidemie in te dammen.
Cannabisolie of -zalf tegen ebola
Brad Morehouse baseert zijn opvallende uitspraken op de anti-virus eigenschappen van cannabis, zoals die al wetenschappelijk zijn vastgesteld bij bijvoorbeeld de behandeling van HIV. Volgens hem kan (preventief) werken met cannabisolie of -zalf in ebola gebieden het sterftecijfer enorm verlagen en hij denkt ook dat het positief werkt in de klinieken als besmette patiënten ermee behandeld worden. Morehouse: “Er is al voldoende research gedaan om vast te stellen dat er bewijzen zijn dat cannabinoïden andere, soortgelijke ziekten kunnen killen, zoals de ziekte van Lyme. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar cannabis als natuurlijke stof om HIV te bevechten en het immuunsysteem van het lichaam op te bouwen, omdat het een van de beste anti-virussen is in de natuur.”
Fijntjes wijst Morehouse er ook op dat er helaas veel te weinig wetenschappelijk onderzoek (en bewijs) op tafel ligt door de overheidsrestricties die onderzoekers ondervinden bij het werken met cannabis. Laat staan dat ze de combinatie cannabis en ebola mogen testen. Maar de onderzoeken die er wel worden gedaan tonen de potentie van cannabis als medicijn duidelijk aan. Bijvoorbeeld de anti-ontstekingskracht en de voordelen voor het anti-immuunsysteem van wiet, wat bij ebola ook kan helpen, omdat dit virus eveneens het immuunsysteem van het lichaam aanvalt.
Cannabinoïden en het endocannabinoïden systeem
Uit ebola-onderzoeken blijkt dat het virus dodelijk is door een ‘cytokine storm’, een aanval van proteïne moleculen die normaal gesproken zorgen voor regulering van dat het immuunsysteem. Naast de anti-virus eigenschappen van cannabinoïden zijn ze dus ook ontstekingsremmend/voorkomend, wat de intensiteit van de ‘proteïne storm’ vermindert, aldus NewCure.org. Uiteraard verwacht Morehouse zelf een storm van kritiek op zijn uitspraken, maar hij wijst er op dat er door het bestuderen van cannabinoïden “veel belangrijke nieuwe ontdekkingen zijn gedaan in de immunologie – niet alleen het bestaan van een nieuw fysiologisch systeem (het endocannabinoïden systeem), maar ook zijn rol in de regulering van het immuunsysteem.” Zo blijkt uit bestudering van het effect van cannabinoïden op de immuniteit dat veel cel- en proteïne mechanismen hierdoor onderdrukt worden (Klein&Cabral, 2006).
Wiet als medicijn naar Afrika?
Tja. Wie zal het zeggen? Voorlopig is er geen vaccin/medicijn tegen ebola en lult Morehouse bewijsbaar niet uit zijn nek als het gaat om de eigenschappen van cannabinoïden en het endocannabinoïden systeem. Dus voortaan maar een flinke doos wietolie/zalf meesturen met de witte pakken en handschoenen..?
(advertentie)