(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Elke blower of cannabispatiënt weet het: na gedane arbeid krijg je niet zelden een (vr)eetkick. Nu hebben wetenschappers in Canada onderzoek gedaan naar hoeveel gewicht je erbij knaagt wanneer je wiet rookt. De rol van tabak (!) en je sekse zijn daarbij belangrijke factoren.

Het consumeren van wiet leidt vaak tot zin in eten, het zal ook niet voor niks zijn dat bijvoorbeeld aids- en kankerpatiënten cannabis krijgen voorgeschreven als eetlustopwekker. Maar ook de huis- tuin en keukenblower kent het fenomeen vreetkick natuurlijk maar al te goed. Vaak zijn het ook nog eens zoete, vette, hartige en zoute dingen die we naar binnen werken dan, allemaal potentiële dikmakers dus.

Cannabis en gewichtstoename

Met de enorme opkomst van zowel medicinale als recreatieve wiet in Noord-Amerika in gedachten, besloten wetenschappers van de Universiteit van Montreal (Canada) eens nader te kijken naar wat cannabisconsumptie doet met het gewicht door de jaren heen. Hun onderzoek wordt in augustus gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pharmacology Biochemistry and Behavior.

g1Ze trappen af met te stellen dat gewichtstoename door cannabis afhangt van hoeveel wiet iemand rookt en andere factoren als het geslacht. De onderzoekers keken naar gegevens van jongeren die ooit hadden deelgenomen aan een studie naar nicotineverslaving bij tieners. Toen ze de leeftijd van 20 jaar bereikten werd aan de 271 mannen en 319 vrouwen gevraagd of ze wiet hadden gerookt in het laatste jaar en zo ja, hoe vaak ze blowden. Ook werd er gevraagd of ze tabak rookten. Verder achterhaalden ze de body mass index (BMI) en tailleomvang van alle deelnemers in de leeftijd tussen 17 en 24 jaar.

Verband tussen tabak en cannabis

De wetenschappers ontdekten dat er binnen de groep mensen die regelmatig wiet rookt maar geen sigaretten sprake is van een toename van het gewicht naarmate men vaker cannabis nuttigt. Mannen die geen tabak roken maar wel dagelijks blowen bijvoorbeeld, werden gemiddeld zwaarder dan mannen die 1 keer per week blowen. “De belangrijkste conclusie van ons onderzoek is dat het langdurig gebruik van cannabis inderdaad de gewichtstoename beïnvloedt”, verklaart professor Didier Jutras-Aswad van de Universiteit van Montreal. “Maar boven alles zagen we dat bepaalde factoren dit effect drastisch kunnen veranderen, waarbij je moet denken aan sekse, de mate van cannabisgebruik en het roken van sigaretten.”

Bij de mannen in dit onderzoek bijvoorbeeld, kwamen degenen die zowel wiet als tabak roken gemiddeld minder kilo’s aan dan degenen die uitsluitend wiet roken. Wat dat betreft dus eens goed nieuws voor de Europeanen die nog altijd in grote meerderheid hun wiet met tabak mengen. De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk in het feit dat de nicotine in de sigaretten de neiging heeft om de eetlust te verminderen, aldus Emily Dubé van de universiteit tegenover de website Live Science.

g2Vrouwen en mannen verschillen

Opmerkelijk is dan wel weer dat deze vlieger bij vrouwen niet opgaat. Vrouwen die zowel wiet als tabak roken zagen hun gewicht niet minder toenemen dan vrouwen die uitsluitend cannabis gebruiken! En dat sekseverschil stelt de wetenschappers voor een raadsel, ze weten niet waarom wiet en tabak bij mannen een ander effect sorteren dan bij vrouwen. Professor Jutras-Aswad denkt dat het van doen heeft met hoe de THC in cannabis en de nicotine in sigaretten het controlesysteem over honger in het lichaam beïnvloeden bij mannen en vrouwen. “We weten namelijk ook dat deze gebieden in het brein door hormonale factoren kunnen worden veranderd, met name door de menstruatiecyclus.”

 

(advertentie)