- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
8 milieuvriendelijke kweektips voor een beter klimaat
Zelf je eigen cannabis kweken is een fijne hobby waarmee je jezelf heel veel geld kunt besparen. Voor het milieu is binnen kweken echter behoorlijk slecht, (bleek onlangs weer). Kweekapparatuur verbruikt aardig wat stroom en een kweekronde kost doorgaans een hoop aarde, water en voeding. Dat kan dus wel wat groener met deze 8 milieuvriendelijke kweektips.
Cannabis is een geweldig en natuurlijk medicijn. Hennep groeit als grondstof veel sneller dan hout of bijvoorbeeld katoen, en verbruikt daarbij ook nog eens veel minder water. Hoe ironisch is het daarom eigenlijk dat de wietplant – met dank aan het cannabisverbod – voornamelijk binnen gekweekt wordt. Onder energieslurpende kweeklampen, en in kweekruimtes die kunstmatig op de juiste temperatuur gehouden moeten worden, en waar de wind uit een ventilator blaast. Toch kun je je kweek als milieubewuste binnenkweker zelf wél wat groener maken met deze acht milieubesparende kweektips.
#1. Koop zonnepanelen
Je hoeft echt geen Willie Wortel te zijn om op zonne-energie te kweken. Je kunt simpelweg zonnepanelen op je huis laten installeren. Je kweekruimte draait dan misschien niet altijd direct op zonne-energie maar de panelen leveren wel groene stroom voor (een deel) van je kweek. Helaas is er geen landelijke subsidie op zonnepanelen voor particulieren meer in 2022, maar sommige gemeentes hebben wel subsidieregelingen. Ook kun je de BTW op het aankoopbedrag en de installatie terugvragen. Betaalt de overheid toch een beetje mee aan jouw wietplanten 😉
#2. Kweek buiten
Nóg beter is het misschien om gewoon direct met zonne-energie te kweken. Want zeg zelf, is er één zonnepaneel beter dan de schutbladeren van een wietplant? Buiten kweken is gewoon veel milieuvriendelijker dan binnen wietplanten in leven houden met kunstlicht en -wind. Helaas is wiet kweken nog steeds verboden maar gelukkig worden vijf planten in Nederland wel gedoogd. Dat betekent in de praktijk dat de politie ze wel komt afpakken als ze getipt worden maar dat jij daar geen straf voor krijgt. Zolang niemand klaagt kun je dus ieder jaar buiten je eigen wiet kweken, en dat scheelt Watt 😉
#3. Stap over op LED
Mocht je nog een old-school HPS-aangedreven wiettuin hebben, verruil je lampen dan voor LED. Zelfs zeer efficiënte full spectrum LED kweeklampen zijn tegenwoordig voordelig aan te schaffen. Ze gaan daarnaast veel langer mee dan je HPS bulb die iedere twee tot drie rondes vervangen moet worden. Maar het grootste voordeel is natuurlijk de efficiëntie; waar een HPS-kweker in zijn handjes mag knijpen met 0,7 tot 0,8 gram per Watt, halen zelfs veel beginners een gram per Watt onder LED. Daarnaast is de temperatuur met LED beter te controleren, omdat er bij LED kweeklampen niet zoveel warmte (= energie) verloren gaat. En dat scheelt weer in de koeling van je kweekruimte.
#4. Gebruik duurzame plantenvoeding
Je bent je er misschien niet zo van bewust maar ook plantenvoeding heeft een ecologische voetafdruk. Het loont daarom voor het milieu om voor duurzame plantenvoeding te kiezen. Over het algemeen houdt dit in dat je afstapt van minerale plantenvoeding. En als je geen hydrokweker bent dan kan dat ook makkelijk. Minerale plantenvoeding wordt namelijk direct uit de aarde gemijnd, en vaak in onderontwikkelde landen onder slechte werkcondities. En dan houden we nog geen rekening met de verscheping en plastic verpakking ervan.
Beter kun je gebruik maken van organische plantenvoeding die vaak ook restmateriaal gebruiken uit andere industrieën. Compost op basis van koeienmest bijvoorbeeld. Of bloed- en beendermeel uit de vleesverwerkende industrie.
#5. Kweek veganistisch
Nog beter is het om voor een veganistische plantenvoeding te kiezen. Veganistische plantenvoeding is niet alleen biologisch maar het wordt ook uitsluitend gemaakt van plantaardig materiaal. Met veganistische plantenvoeding steun je dus ook niet de vervuilende vleesindustrie, en voorkom je ook nog eens een hoop dierenleed. En mocht je nou denken dat je planten op veganistische voeding niet goed groeien dan heb je het mis. Wietplanten gaan juist heel lekker op een plantaardig dieet, vraag maar aan Kyle Kushman.
#6. Composteer!
Nóg beter tenslotte, is het om gewoon je eigen afval te gebruiken voor je wietplanten. Een circulaire kweek dus waarbij je planten groeien op het afval dat je toch al produceert. Om je afval te composteren heb je ook echt geen composthoop meer nodig tegenwoordig. Zet gewoon een kleine compostemmer in de keuken voor je etensresten, en een iets grotere compostbak of wormenbak buiten in je tuin of op het balkon. Bijkomend voordeel van composteren is dat je er automatisch gezonder van gaat eten. Kijk hier maar eens welke voedingsresten de beste compost voor je planten oplevert.
#7. Beperk je waterverbruik
Hennepplanten zijn veel zuiniger met water in vergelijking met bijvoorbeeld katoenplanten. Op grote schaal zouden we daarom eigenlijk allemaal in hennepkleding moeten lopen. Wietplanten die binnen gekweekt worden, verbruiken echter best wat water. Je kunt het waterverbruik echter wel verminderen door te mulchen. Daarbij bedek je de aarde in je potten met een laagje mulch. Dit kan van alles zijn, van stro tot oude kranten tot wietbladeren en houtsnippers en nog meer. De laag beschermt de aarde tegen uitdroging, en zorgt er zelfs voor dat je planten nog efficienter met de aarde om kunnen gaan. Hier lees je nog veel meer over mulchen.
Naast het beperken van je waterverbruik, kun je natuurlijk ook je regenwater opvangen en gebruiken voor je biologische binnenkweek. Let wel op met regenwater want het bevat doorgaans geen calcium waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Wat extra eierschalen in de compostbak dus, of gebruik toch wat extra Cal/Mag voor je kweek.
#8. SOG, anders TRAINEN
Het is jammer dat slechts vijf wietplanten gedoogd worden want hoe meer wietplanten je in een kweekruimte zet, hoe sneller je ze kunt oogsten en hoe minder stroom je dus gebruikt. Mocht je groene hart toch groter zijn dan je respect voor de autoriteiten, ga dan voor een Sea Of Green. Kweek met andere woorden veel kleine wietplanten, vlak naast elkaar. Je hoeft dan nauwelijks voor te groeien en bent dus sneller klaar voor dezelfde hoeveelheid wiet.
Ben je toch een beetje bang om voor veel wietplanten op te draaien bij een ontdekking, dan loont het toch de moeite om je wietplanten te trainen. Met plantentraining kun je er namelijk voor zorgen dat je wietplanten efficiënter met het licht omgaan, en dus meer wiet met minder stroom produceren. Het draait bij het training allemaal om een optimale lichtverdeling, maar dat is een heel verhaal op zich.