(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Senator Bernie Sanders heeft een wetsvoorstel ingediend – Ending Federal Marijuana Prohibition Act of 2015 – dat cannabis op federaal niveau uit het strafrecht moet halen in de VS. Behalve senator voor de staat Vermont is Sanders ook de belangrijkste concurrent van Hillary Clinton bij de Democraten in de race om het presidentschap.

Decriminalisering cannabis

shutterstock_330102161

Onze steun heeft Bernie Sanders, want het is de enige presidentskandidaat die zich onomwonden voor legalisering van recreatieve wiet heeft uitgesproken [foto: Michele Paccione / Shutterstock.com]

Afgelopen woensdag diende de 74-jarige senator zijn wetsvoorstel in. Het belangrijkste daarvan is dat cannabis niet langer in het beruchte Schedule I staat, de lijst met drugs die schadelijk zijn en geen enkel medicinaal nut hebben. Tot op heden staat cannabis daar dus op, tussen harddrugs als heroïne, crystal meth, cocaïne en andere shit.

Als het aan de linkse Sanders ligt verdwijnt wiet dus uit de Controlled Substances Act, die ervoor zorgt dat er op federaal niveau nog steeds sprake is van een wietverbod. Niet dat Sanders ineens een volledige landelijke legalisering bepleit met zijn wetsvoorstel, hij wil die beslissing aan de individuele staten overlaten. Het is dan ook meer een voorstel voor decriminalisering. Tegenover nieuwszender CNN lichtte de huidige nummer 2 in de Democratische race naar de presidentsverkiezingen – hij lijkt de enige serieuze tegenkandidaat voor Hillary Clinton in de peilingen – zijn  motieven toe. “Het is zowel een staats- als federaal issue. Het federale (landelijke) issue is dat we marihuana zouden moeten verwijderen van de drugslijst. Dat is een federale beslissing. De staatsbeslissing is dat wij leven in een federaal systeem van regeren waar zaken als tabak en alcohol grotendeels gereguleerd worden door de staten. En ik denk dat cannabis het terrein is van de staten.”

Wietzaken met de banken

Dat klinkt behoorlijk politiek, maar hij bedoelt dat de overheid zich niet met het wietbeleid in de staten moet bemoeien. Waar het Sanders ook om gaat is dat er met het einde op het wietverbod ook een einde komt aan de situatie dat legale cannabisbedrijven in de staten die wiet medicinaal of recreatief gelegaliseerd hebben geen zaken kunnen doen met de banken. Die zijn namelijk bang voor federale maatregelen als ze zich met ‘illegale zaken’ bezighouden. Daardoor is de cannabusiness vooral een cash business, met alle gevaren van dien. Regelmatig vinden er bijvoorbeeld overvallen plaats op dispensaries. Als het aan Sanders ligt kunnen wietkwekers en verkopers voortaan dus gebruik maken van een bank.

Het is onbekend hoeveel steun zijn wetsvoorstel in de Senaat zal krijgen. Wellicht niet genoeg om (nu al) te worden aangenomen. Maar het idee levert de presidentskandidaat wel veel steun op in kringen van jonge en liberale kiezers. Bernie for president  dus, wie weet…

[openingsfoto: Juli Hansen / Shutterstock.com]

 

(advertentie)