- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Regulering wietapotheken Canada nabij?
Canada heeft een federaal verbod op cannabis. In sommige provincies en steden wordt dat federale verbod echter omzeild. Zoals in Vancouver, waar mediwiet-winkels openlijk cannabisproducten verkopen. Wanneer gaat de (lokale) regering over tot legalisering of regulering van deze medicinale wiethandel?
Dana Larsen begon in 2008 als een van de eersten een mediwietapotheek in Vancouver. Nerveus was hij wel, want hij maakte zich druk over de risico’s. Wat hij deed was tenslotte niet officieel legaal. Het gebruik van medicinale wiet is niet illegaal in Canada, maar het wordt wel streng gereguleerd. Larsen was dus vooral zenuwachtig over hoe lang de politie en de lokale overheid de ‘illegale verkoop’ in dispensaries bleven tolereren. Uiteindelijk kwam de politie niet opdagen en in de 6 en een half jaar daarna is het aantal dispensaries in Vancouver alleen maar toegenomen. Nu zijn het er maar liefst 60, verspreid over de hele stad. Op enige bemoeienis van de lange arm hoeven zij niet te rekenen.
Geen protesten = geen politie
“Als mensen tegen onze winkels protesteerden, zou de politie misschien nog optreden. Maar over de dispensaries wordt weinig geklaagd. Invallen van de politie bij dispensaries leiden juist tot klachten”, zegt Larsen, die ook vicevoorzitter is van de Canadian Association Of Medical Cannabis Dispensaries.
Gemeente: weg met grijs gebied
In plaats van invallen doen, bekijkt de gemeente Vancouver juist hoe ze het grijze gebied rondom de wiethandel een wit gebied kunnen maken. Raadslid Kerry Jang zegt dat het geduld van de stad met de federale regering op raakt, die steeds de wietwinkels maar niet willen legaliseren. Jang kwam met het idee om de dispensaries als gewone apotheken te bestempelen. Op die manier kan de gemeente het aantal zaken per straat en stadsdeel reguleren.
BC is koning dispensaries
De eerste mediwietapotheek in Vancouver is al meer dan tien jaar oud en jarenlang groeide het aantal zaken niet. Tot een jaar of een, twee geleden; toen rees het aantal dispensaries in rap tempo de pan uit. Vancouver heeft er dus 60, en volgens de Canadian Association of Medical Cannabis Dispensaries zijn er 35 mediwietzaken in de rest van de provincie British Columbia en maar 20 in de rest van het land, vooral in Ontario en Quebec. De voorstanders van dispensaries zeggen dat de legale Canadese cannabis (uitsluitend via artsen en het ministerie van Volksgezondheid) vaak te duur is, er te weinig van op voorraad is en dat er niet genoeg soorten beschikbaar zijn. Ook zijn er legaal geen eetbare producten of oliën beschikbaar, en in dispensaries wel.
Focus bij drugssmokkelaars
Hoewel er in het verleden invallen zijn geweest bij mediwietapotheken, vindt de politie in Vancouver niet dat hun prioriteit hier ligt. Volgens agent Brian Montague zouden de dispensaries alleen een probleem zijn als ze aan minderjarigen verkopen of als er veiligheidsrisico’s zouden zijn. “We focussen ons vooral op de gewelddadige drugssmokkelaars”. Maar ook hij geeft toe dat marihuanaverkoop een groot grijs gebied is in het strafrecht.
Federaal = geen grijs gebied
Voor de federale regering is het echter geen grijs gebied, zij is voorlopig niet van plan de mediwietapotheken te legaliseren. Op sommige plaatsen wordt de landelijke wet wel nageleefd. In Halifax, Nova Scotia werd de enige zaak in de stad binnengevallen door de politie. Ook in de steden Grand Forks, Parksville en Kelowna in British Columbia deed de politie invallen bij dispensaries, hoewel er in Kelowna twee andere open mochten blijven.
(advertentie)