(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook als je alleen voor eigen gebruik wiet kweekt, ga je natuurlijk voor de grootst mogelijke opbrengst. Iedere gram die je zelf kweekt scheelt immers coffeeshopknaken. Daarnaast verbruikt je kweekruimte toch best wat stroom, en daar wil je natuurlijk het meeste van maken. Kortom, 9 gegarandeerd werkende kweekmethodes voor een betere oogst.

Kwekers zijn altijd op zoek naar manieren om hun opbrengsten te verhogen. Of je nou een kleine hobbykweker bent zijn of een van de grote jongens, iedereen wil het meeste uit zijn duurbetaalde stroom halen. Soms loont het om te experimenteren maar bewezen kweekmethodes leveren gegarandeerd resultaat. We zetten er negen op een rij waar je zeker te weten je opbrengst mee verbetert.

#1. Alles uit je kweeklamp

Een van de belangrijkste factoren voor je oogst is het licht in je kweekruimte. Licht is voor wietplanten wat voeding voor mensen en dieren is. Hoe meer ze ervan krijgen, hoe zwaarder ze worden. Het loont daarom de moeite om zo efficient mogelijk met je kweeklamp om te gaan. Kijk kritisch naar je kweekruimte en dan vooral naar je lamp. Je kunt zonder extra investeringen winst behalen door je lamp op de juiste hoogte te hangen, als dat nog niet het geval is.

Helaas verschilt de beste hoogte van verschillende LED kweeklampen. Fabrikanten van LED kweeklampen geven de optimale hoogte gelukkig wel aan, dus controleer even wat de optimale hoogte voor jouw LED is en pas die zonodig aan. Bij HPS lampen is het wat eenvoudiger, want die hang je op 10% van het aantal Watts in centimeters. Dus een 600 Watt HPS lamp hang je zo’n 60 cm boven je wietplanten, en een 150 Watt mag tot 15 cm boven je toppen.

CFL kweeklampen (Compact Fluorescent Lights) zoals T-neon, TL-balken en spaarlampen kunnen zo dicht mogelijk op de planten (5 tot 15 cm) maar let wel op dat het niet te heet wordt. Vergeet kweeklampen en reflectiekappen ook niet tijdig af te stoffen. Ze trekken stofdeeltjes aan en hoewel je dat niet altijd met het blote oog kunt zien, houdt zo’n laagje stof kostbaar kweeklicht tegen.

DSC_1531

Barney’s Cheese opbrengst nam flink toe door het gebruik van extra reflecterende Yield Panels.

Reflecteer

Ook op het gebied van reflectie is vaak een hoop winst te behalen. Hoe efficiënter de wanden van je kweekruimte het licht namelijk reflecteren, hoe minder licht er verloren gaat. Witte wanden reflecteren al een stuk beter dan donkere wanden maar het beste gebruik je een zilverkleurige reflecterende wand. Om het licht goed op je planten te kaatsen is het daarbij belangrijk dat je reflecterende wand een hamerslag structuur heeft en niet egaal vlak is. Kweektenten zijn vaak al met zulk materiaal bekleed, maar wie daar nog winst op wil behalen kan zogenaamde Yield Panel reflectieplaten kopen. Deze reflecteren licht zeer efficiënt en weerkaatsen 95% van het licht.

#2. Scroggen

Scroggen is een kweektechniek die je in staat stelt om een maximale opbrengst per plant te halen. De techniek heeft in feite ook alles met het licht te maken want door te scroggen zorg je er voor dat alle toppen van een plant op dezelfde hoogte groeien zodat ze allemaal de maximale hoeveelheid licht krijgen. Het is de bedoeling om met behulp van een horizontaal geplaatst rek of gaas, de plant zo breed te laten worden dat je een egaal bladerdek van toppen krijgt.

flo52

Links een SCROG, rechts een SOG. Door meer planten te kweken hoeven ze niet voor te groeien en kun je met een SOG eerder oogsten. In een SCROG duurt de groeifase langer, maar het voordeel is dat je minder wietplanten hoeft te kweken.

#3. Kweek een Sea Of Green

Een SOG of Sea Of Green, levert hetzelfde egale bladerdek als een SCROG, alleen dan door juist veel planten op een vierkante meter te laten groeien. Het grote voordeel van een SOG ten opzichte van een SCROG, is dat de totale kweektijd afneemt. Omdat je zoveel planten kweekt op een kleine ruimte hoeven de planten afzonderlijk niet groot te worden en kun je de groeifase eigenlijk gewoon overslaan.

Met de SOG-methode kun je dus vaker per jaar oogsten en heb je dus meer wiet per jaar. Je kunt wietplanten bij een SOG in één grote bak met aarde zetten of ze apart in potten laten groeien. 16 of zelfs 25 planten op een vierkante meter levert je razendsnelle oogsten op. Het kost je alleen wel meer zaden of stekken.

#4. Ga op dievenpad

Nee, op het dievenpad gaan houdt in dit geval niet in dat je wiet van een ander moet gaan stelen. Dieven is namelijk een belangrijke opbrengstverhogende kweektechniek in het arsenaal van binnenkwekers.

Het is bekend dat de hoofdtoppen van een wietplant het meeste wiet opleveren. Deze toppen krijgen ook het meeste licht en zijn daardoor voor de plant het belangrijkste. De hoofdtoppen hebben immers een veel grotere kans om stuifmeel op te vangen, en bevatten daarvoor ook het meeste plakkerige trichomen (met THC).

Veel laag groeiende topjes zullen daarentegen nooit echt goed ontwikkelen, omdat ze in een kweekruimte binnen te weinig licht opvangen. Daarnaast zorgen deze kleine topjes bij het knippen voor een hoop werk. Het is dus beter om deze topjes aan het begin van de bloeifase weg te knippen. Dieven doe je ongeveer in de tweede week van de bloeifase, dan kun je namelijk goed inschatten welke toppen het meeste potentie hebben. Voor ieder topje dat je beneden wegknipt gaat er meer energie naar de hoofdtoppen.

De kaal gediefde stammen van de Mohammed wietplanten van Dokter Groen.

#5. Gebruik bloeivoeding

In de bloeifase worden de toppen gevormd. Om dit goed te kunnen doen heeft een wietplant voldoende meststoffen nodig, en dan met name fosfor en kalium. Gelukkig hoef je deze stoffen niet zelf te mengen, er is een keur aan voorgemengde flesvoeding voor bloeiende wietplanten beschikbaar. Wie zijn wietplanten goed op maat (niet te veel en niet te weinig) weet te voeden zorgt voor een optimale topontwikkeling. Correct gebruik van een PK-booster kan wiettoppen extra doen groeien.

#6. Geef autoflowers langer licht

Kweek je binnen autoflowers dan kun je die flink dikker laten worden door het licht langer aan te laten. Een autoflower heeft immers geen 12 uur durende donkere periode nodig, dus zet haar gerust op 20 uur licht en 4 uur donker. Het kost je wat meer stroom maar je autoflowers zullen aanzienlijk meer opleveren. 24 uur in het licht zetten kan ook, al raden wij toch aan om in ieder geval een minimale donkere rustperiode van 4 uur aan te houden.

Think Big TD1

De toppen van een autoflower als Think Big kunnen behoorlijk corpulent worden wanneer je ze lekker lang met licht verwent.

#7. Gebruik dikke genetica

Een van de gemakkelijkste manieren om meer wiet te kweken, is door te starten met een soort die om haar gulle opbrengsten bekend staat. Een Big Bud of een Power Plant levert nu eenmaal meer op dan bijvoorbeeld een Cookies of Gelato variant. Het is maar waar je voorkeur naar uitgaat natuurlijk, maar kies je wietzaden wijs. Ga je voor smaak, effect of veel opbrengst? Het ligt allemaal vast in de genen van je wietsoort.

#8. Pomp je toppen op met CO2

Naast licht en water en voeding heeft een wietplant ook CO2 nodig om te groeien. Koolstofdioxide. Er zit in principe genoeg CO2 in de lucht, maar je dient wel voor genoeg aanvoer te zorgen. Gebruik dus een afzuiger met voldoende capaciteit voor de aanvoer van verse lucht, en laat de lucht in je kweekruimte goed circuleren met (zwenk)ventilators. Een zwenkventilator is het beste aangezien deze niet steeds op één vaste plek blaast. Heb je een vaste ventilator, richt deze dan vlak boven je bladerdek onder de lamp zodat de takken lichtjes in de wind bewegen.

Wanneer je je wietplanten echter met het licht tot het uiterste drijft (minimaal 600 Watt per vierkante meter) kan het zin hebben om éxtra CO2 toe te voegen. De stofwisseling van je planten verloopt dan veel sneller waardoor je een aanzienlijke winst kan behalen. Het is dan wel zaak om ook de water, voedingsbeurten en de temperatuur erop aan te passen. CO2 toevoegen doe je dus zo.

#9. Ga hydrokweken

Tenslotte kun je met name tijdens de groeifase een hoop winst behalen door je wiet hydrologisch te kweken. Dit vergt wat meer kweekkennis en het is absoluut noodzakelijk dat je de pH-waarde en de EC-waarde van je voedingswater meet. Door hydrologisch te kweken worden de wortels van je wietplanten op hun wenken bedient. Ook krijgen ze veel meer zuurstof en omdat ze niet door de aarde hoeven te groeien ondervinden ze veel minder weerstand. Dit alles zorgt ervoor dat een wietplant veel sneller groeit en wanneer je goed op maat voeding geeft, de toppen ook maximaal dik kunnen worden. Een aanzienlijke winst in tijd en opbrengst dus, dat hydrokweken.

Wortels hebben het makkelijk in een hydrosysteem. Wietplanten groeien hierdoor sneller en leveren meer wiet op.

Dat waren ze, hopelijk hebben we geen beproefde kweekmethoden vergeten. Mocht je er zelf toch nog een aan toe te voegen hebben, voel je vrij om ons dan nog even te tippen. Succes met je grootste opbrengst ooit 😉

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertentie)