- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
9 interessante weetjes over gefeminiseerde wietzaden
Ooit was het leven van een wietkweker simpel: je werkte met zaad of met stekken. Tegenwoordig kom je met die eenvoudige tweedeling echter niet meer weg. Zo zijn er inmiddels alleen al drie hoofdsoorten wietzaden: regular, autoflower en gefeminiseerd. Over die laatste geven we je 9 interessante feiten. Lees je mee?
Gefeminiseerde wietzaden hebben de levens van kleine thuiskwekers een stuk makkelijker gemaakt. In de eerste plaats hoef je met gefeminiseerde zaden nooit meer het geslacht van je planten te checken. Daarnaast ben je voor een binnentuin vol met vrouwelijke planten niet meer afhankelijk van een stekkenboer zoals vroeger. Dat is echter lang niet alles wat er over gefeminiseerde wietzaden te vertellen valt. Negen interessante weetjes over gefeminiseerde wietzaden coming up!
Weetje 1: geen uitvinding van wietkwekers
Gefeminiseerd zaad ken je misschien alleen uit de wietwereld. Het creëren van gefeminiseerde versies van plantenzaden is echter niet door wietkwekers of cannabis-zadenbedrijven bedacht. De techniek is afkomstig uit de landbouw, en werd al jaren gebruikt voordat hij in de jaren ’80 met voor het eerst op cannabis werd toegepast.
Weetje 2: zonder stress geen gefeminiseerde zaden
Er bestaan verschillende methodes om gefeminiseerde cannabiszaden te maken. Het komt er echter altijd op neer dat er net zo lang druk wordt uitgeoefend (verschillende vormen van stress kunnen worden gebruikt) op de vrouwelijke planten, totdat deze hermafrodiet worden en stuifmeel produceren. Dit stuifmeel wordt vervolgens gebruikt om andere vrouwelijke planten mee te bevruchten. Zonder stress dus geen gefeminiseerde wietzaden!
Weetje 3: eerste fem-zaden soms hermafrodiet
Toen gefeminiseerde cannabiszaden voor het eerst op de markt kwamen, hielden kwekers daar vaker hermafrodiete wietplanten aan over. Tegenwoordig zijn de technieken om wietzaden mee te feminiseren echter een stuk beter, en komt dit probleem in Nederland nog maar zelden voor.
Weetje 4: gefeminiseerd is niet vrouwelijk
Volgens de juiste wetenschappelijke definitie produceren gefeminiseerde cannabiszaden gefeminiseerde wietplanten. En dus niet vrouwelijke wietplanten. Niettemin heeft men het toch vaak over ‘vrouwelijke zaden’. Aangezien alle planten die ze voortbrengen groeien en bloeien als vrouwelijke planten, is het misverstand over de naam begrijpelijk.
Weetje 5: gefeminiseerd zaad niet duurder
Toen gefeminiseerde wietzaden voor het eerst te koop waren, waren ze duurder – soms veel duurder – dan reguliere wietzaden. Tegenwoordig is het overgrote deel van de verkochte wietzaden echter gefeminiseerd, waardoor de prijs veel lager ligt. Het is geen enkel probleem meer om aan goede en betaalbare gefeminiseerde zaden te komen. De keuze is reuze!
Weetje 6: geen speciale kweekkennis nodig
Planten uit gefeminiseerde cannabiszaden groeien onder dezelfde omstandigheden als wietplanten uit reguliere wietzaden. Ze vereisen dus geen speciale aanvullende voeding, technieken of apparatuur.
Weetje 7: bewaren geen bezwaren
De opslagvereisten voor gefeminiseerde wietzaadjes zijn identiek aan die voor gewone zaden. Je kunt ze dus gewoon samen met al je andere wietzaden bewaren. Ze blijven het langst kiemkrachtig als je ze volledig droog, in het donker en op een temperatuur tussen 5 en 7 graden Celsius bewaart. De deur van de koelkast is meestal een perfecte plek voor gefeminiseerde en reguliere wietzaden.
Weetje 8: mediwiet met gefeminiseerd zaad
Bijna alle kwekers hebben voordeel van gefeminiseerde wietzaden. Dit geldt echter nog meer voor mensen die medicinale cannabis kweken. Zij hebben vaak minder tijd en energie om in de gaten te houden of er mannelijke planten opkomen en die vervolgens te wieden, wat wel noodzakelijk is bij gewone wietzaadjes.
Weetje 9: niet genetisch gemanipuleerd
Er bestaat een misvatting over gefeminiseerde cannabiszaden, namelijk dat ze genetisch gemanipuleerd zouden zijn. Genetische modificatie is de naam voor selectieve kweekprocessen die ook natuurlijk voor zouden kunnen komen. Je zou zelfs een ouderwetse Skunk #1 en alle andere cannabishybriden dus al ‘genetisch gemodificeerd’ kunnen noemen.
Genetische manipulatie daarentegen, houdt in dat het DNA van een soort direct wordt veranderd met het DNA van een andere soort, bijvoorbeeld dat van tomaten met vissen. Dit is gelukkig nog niet gebeurd met cannabis. Gefeminiseerde cannabiszaden zijn een geweldige doorbraak op teeltgebied, maar ze zijn niet genetisch gemanipuleerd.