(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ben je het slepen met aarde beu? Wil je de grote opbrengsten en snelle groei van een kweek op steenwol zelf ervaren? Dan heb je geluk want in dit artikel geven we je een paar handige tips voor je eerste kweekronde op dit luchtige medium. Steenwol dus, en dan voor de beginners in het bijzonder.

Een van de meest gebruikte mediums in de commerciële teelt van allerlei gewassen is steenwol. En niet zonder reden want op steenwol groeien planten ontzettend snel. Dat niet alleen maar de vruchten van op steenwol gekweekte planten zijn ook groter, en dus zwaarder.

Ook wietplanten kunnen uitstekend op steenwol gekweekt worden. Het luchtige medium is zelfs perfect voor cannabisplanten, die zoals je misschien weet niet graag te nat staan. En hoewel dit alles wellicht behoorlijk professioneel klinkt, valt dat reuze mee. Ook beginners kunnen uitstekend wiet op steenwol kweken, lees maar mee.

1. Start op startpluggen

Als je in aarde kweekt begin je doorgaans ook in een kleiner potje, en op steenwol is dat niet anders. Alleen in plaats van een potje met aarde, gebruik je op steenwol gewoon kleine steenwolblokjes of easy pulgs. Deze kleine kubusjes van steenwol of turf zijn perfect voor ontkiemde wietzaadjes of om stekken in te laten wortelen.

Laat het plastic om steenwolblokjes zitten, en dompel je startpluggen eerst even in water met een pH-waarde van 5,5 voor je ze gebruikt. Schud het overtollige water daarna in slaande bewegingen eruit. Knijp nooit in je steenwol want het veert niet terug zoals een spons. Prik een gaatje met een schone saté- of cocktailprikker en doe het worteltje van je ontkiemde zaadje er voorzichtig in.

2. Begin meteen met voeden

Aarde bevat altijd wel een beetje voeding maar steenwol niet. Hierdoor moet je meteen met voeding beginnen zodra je blaadjes ziet. Gebruik in het begin echter maar een heel lage dosering – meestal vind je de instructies daarvoor wel op de fles en zuur het water ook meteen aan tot het een pH-waarde tussen 5,5 en 6,2 heeft (5,8 is ideaal). Uiteraard gebruik je minerale voeding als je op steenwol kweekt!

3. Tranplanteer!

Het handige van steenwol is dat de wortels er supersnel in groeien. Het zal dan ook niet lang duren voordat er overal uit je kleine steenwol startplugje wortels groeien. Dat is het ideale moment om de plug naar een groter steenwolblok te transplanteren, maar niet eerder! Je kunt het blokje ook naar een steenwolmat transplanteren, of naar een pot met steenwolvlokken (mapito) transplanteren. Wacht echter tot je steenwolblokje lekker veel wortels heeft.

4. Week…

Laat je steenwol blokken of matten eerst even weken voordat je gaat transplanteren, en gebruik hier voedingswater voor dat je plantje al gewend is. Gebruik dus dezelfde voeding, dezelfde sterkte en dezelfde pH-waarde. Laat het steenwol vervolgens eerst 24 uur uitlekken voor je je plantje erin transplanteert.

5. …en wacht

Na het transplanteren heeft je plantje een paar dagen meer dan genoeg water en voeding. Geef je pas verplaatste plantje daarom even niets. Ook al is steenwol erg luchtig, het kan vocht en voeding ook heel goed vasthouden.

Transplanteer pas als je steenwol startplug vol zit met wortels! Foto: OpenRangeStock, Shutterstock

6. Irrigeer

Druppelsystemen zoals het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem zijn de handigste manier om je wietplanten op steenwol mee te bewateren. Vlak na het transplanteren heeft je plant een paar dagen niets nodig, maar daarna zou je toch op regelmatige tijden moeten bewateren. In het begin is 1 keer per dag voldoende en naarmate je plant groeit moet je wellicht vaker dan 1 keer per dag water geven.

Geef bij het bewateren water tot je ongeveer 10% lekwater ziet aan de onderkant. Dit zorgt dat het water in je steenwol goed doorgespoeld en ververst wordt.

7. Steenwol houdt veel water vast

Wees ook niet bang om je steenwol tussen twee waterbeurten door, de kans te geven om wat in te drogen. Wietplanten kunnen heel lang water uit steenwol bijven opnemen, zelfs tot het bijna helemaal uitgedroogd is. Het meeste water zakt in steenwol bovendien snel naar beneden waardoor het soms lijkt alsof de bovenkant van het blok of mat droog is, terwijl dit niet zo is. Probeer een gevoel te ontwikkelen door je plant op te tillen en het gewicht te voelen. Ook kun je zachtjes onder in je steenwol drukken om te voelen of dat nog nat genoeg is.

Druppelsystemen bieden de beste manier om wietplanten op steenwol te bewateren. Foto: Bambi_CZ, Shutterstock

8. Dek je steenwol af

Je doet er goed aan om je steenwolblokken of potten met mapito af te dekken met plastic of een speciale deksel. Dit voorkomt dat zouten ophopen door verdamping van water, en zorgt ervoor dat er geen algen in je steenwol gaan groeien.

9. Laat steenwol nooit (helemaal) uitdrogen

Steenwol houdt weliswaar veel water vast, en het is essentieel om het medium wat te laten indrogen tussen waterbeurten. Maar laat je steenwol nooit echt opdrogen! Zorg ervoor dat je steenwolblokken of matten nooit lichter worden dan de helft van het gewicht als het verzadigd is.

[Openingsfoto: meeboonstudio, Shutterstock]
(advertentie)