- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
9 Tips voor prachtige wietfoto’s
Als hobbykweker steek je doorgaans veel liefde en tijd in het kweken van je eigen wietplanten. En als al die moeite dan zijn vruchten afwerpt en je planten er op hun paasbest bijstaan, wil je ze natuurlijk ook weleens op de gevoelige plaat vastleggen. 9 Tips dus voor de prachtigste cannabisfoto’s!
Hier bij RollingStoned fotograferen we ook wel eens een topje wiet zoals je je kunt voorstellen. En omdat het fotograferen an sich al een vak is, kostte het ons ook de nodige tijd voor we doorhadden hoe je dat het beste kunt doen. Maar met een goede voorbereiding en een beetje doorzettingsvermogen worden je foto’s meteen al een stuk indrukwekkender, hier moet je op letten.
1. Verwijder storende objecten?
Of je nou een klein topje op de gevoelige plaat vastlegt, of een hele plant, het is altijd een goed idee om voor een rustige achtergrond te zorgen. Verwijder daarom alle storende objecten zoals fotografen dat noemen uit het beeld van de camera. Je foto’s zullen alleen hierdoor al dramatisch verbeteren.
Een witte muur kan een mooie achtergrond voor je wietplant zijn, maar eerlijk gezegd werkt ieder effen vlak beter dan een drukke achtergrond. Denk ook eens aan een gordijn of hang achter de foto’s een laken op en je wietplant zal in haar eentje schitteren in al haar glorie. Buiten fotograferen tegen een blauwe hemel levert ook prachtige plaatjes op. Leg kleinere topjes niet op een drukke tafel vol met spulletjes maar maak de ondergrond eerst leeg.
2. Kies een goede hoek voor je foto’s
De hoek van waaruit je je wietplant fotografeert maakt een groot verschil voor je opnames. Probeer vanuit een paar verschillende posities te schieten en kijk wat je het mooiste vind. Zoom ook niet te ver in op de toppen van een plant, vaak is het mooier wanneer je ook de schutbladeren mee fotografeert.
Zorg ervoor dat de bovenkant van de top helemaal in beeld is, door foto’s vanuit een lichte hoek boven je planten te maken zien de toppen er wat dikker uit dan wanneer je van onderaf fotografeert. Op deze manier worden je close ups ook het mooiste.
3. Houd je camera stil!
Ook al hebben de meeste moderne digitale camera’s een trillingsreductie, de foto’s worden er niet scherper op wanneer de camera bewogen wordt tijdens het nemen van de foto. Zeker de kleinste details zoals trichomen en haartjes in de toppen komen er dan niet mooi uit.
Als je niet over een vaste hand beschikt kun je het beste gebruik maken van een statief. Heb je geen statief dan kun je de camera ook op iets stevigs zoals een tafel of een krukje laten rusten. Het zal de scherpte van je foto’s enorm verbeteren, geloof ons maar.
4. Het gebruik van de flitser
Flitsers zorgen over het algemeen voor een onnatuurlijk licht dat niemand flatteert. Alleen bij wietfotografie kan een flitser er soms wel voor zorgen dat een top er behoorlijk indrukwekkend uit komt te zien. Je moet de flitser niet te pas en te onpas gebruiken, maar probeer het volgende eens en kijk of je een mooie glamourfoto van je wiettop kunt maken.
Het werkt het best wanneer je een foto in het donker maakt van een top met de flitser aan. Het licht van de flitser zal je top wellicht wat overbelichten maar weerkaatst op je trichomen waardoor het de top een indrukwekkend en letterlijk en figuurlijk schitterend uiterlijk kan geven. Wanneer de flitser wat te fel is kun je het proberen te dimmen door er een stukje wit papier overheen te plakken.
5. Gebruik de macro instelling voor close-ups
De meeste camera’s beschikken tegenwoordig over een macro instelling die er speciaal voor is om scherpe foto’s van dichtbij te kunnen maken. De instelling is meestal op je camera aangegeven met een icoontje van een bloem, hoe toepasselijk!
6. Close-ups zonder macro-stand
Wanneer je camera niet over een macro stand beschikt, kun je ook extreme close-ups maken door bijvoorbeeld een digitale USB microscoop te gebruiken. Ze zijn er in verschillende prijsklassen en de duurderen presteren vaak ook wel het best. Maar je kunt ze daarnaast ook goed gebruiken om de trichomen goed mee te bekijken om er zeker van te zijn dat je toppen rijp genoeg zijn voor de oogst.
Wat je ook kunt doen is een beetje MacGyveren met de camera van je smartphone. Door de lens uit een laseraanwijzer te slopen en met een haarspeld voor je telefoonlens te tapen, kun je ineens macrofoto’s met je telefoon maken. Hoe het precies moet kun je hier lezen.
7. Zorg voor beter licht
Wanneer je foto’s er ondanks een statief toch onscherp uitkomen, dan is dit meestal te wijten aan een gebrek aan licht. Wanneer er niet genoeg licht in de lens van je camera schijnt, compenseert de camera dit door de sluitertijd te verlengen. Dit betekend dat je de camera langer stil moet houden om toch een scherpe foto te kunnen maken.
Zorg ervoor dat de hele ruimte goed belicht is. Je kunt een paar extra spaarlampen gebruiken of bij daglicht fotograferen.
8. Foto’s bij het licht van HPS lampen
Door de aanwezigheid van een HPS lamp worden je foto’s vaak veel te geel of oranje gekleurd. Als ze al niet voorzien worden van donkere strepen. Gelukkig kun je ook hier wat aan doen.
Om de gele kleur weg te krijgen kun je de zogenaamde tungsten of fluorescent instelling op je camera gebruiken als die die heeft. Om de zwarte strepen uit de foto’s te filteren helpt het om door het glas van een oude zonnebril te fotograferen.
9. Achteraf aanpassen
Het voert te ver om hier een complete cursus Photoshop te geven en bovendien heeft niet iedereen dat programma. Maar ook met online tools zoals deze van Pixlr kun je achteraf nog een hoop goedmaken.
Wanneer de foto flets overkomt en wit komt er als grijs uit, of de kleuren zijn niet mooi dan kun je dat aanpassen met behulp van je ‘niveaus’. Ga hiervoor naar aanpassingen -> niveaus. Met de schuifjes kun je alle kleuren tegelijk, of per kleur aanpassen. Ook de kleurbalans en helderheid of het contrast kun je met de online tool aanpassen. Speel gewoon met de onderdelen uit het menu aanpassingen, als het je niet bevalt kun je de bewerking altijd ongedaan maken door bewerken -> ongedaan maken te kiezen.
(advertentie)