- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Aarde hergebruiken, zo doe je dat!
Buitenkwekers opgelet; wanneer je je aarde aan het einde van de zomer niet weggooit maar bewaart en opwaardeert, dan bespaar je niet alleen in de kosten en op het milieu, maar verwen je je planten ook nog eens. Die doen het namelijk ook nog eens extra goed op gerecyclede aardemengsels. Gun je grond een tweede wietleven.
Cannabisliefhebbers sparen doorgaan kosten nog moeite om een goede bodem voor hun wietplanten te regelen. Aan het einde van het seizoen zorgt een goed aardemengsel immers voor mooie wiettoppen dus die investering is gerechtvaardigd. Toch kun je aarde ook heel goed hergebruiken, en dikwijls doen onze planten het in deze opgewaardeerde aarde nóg beter dan in nieuwe aarde. Dat komt omdat gerecyclede aarde, in tegenstelling tot nieuwe aarde uit zakken leeft.
De aarde die je gaat hergebruiken moet dan natuurlijk wel vrij zijn van vervuiling, anders doe je er een nieuwe wietplant geen plezier mee en jezelf ook niet. Bewaar je aarde na de teelt dus op een schone plaats in de tuin. Het moet er vochtig zijn, maar ook weer niet te nat. Een schoon plekje in de schaduw in je tuin is een prima plek om je aarde de hergebruiken.
Om aarde te recyclen, kun je het doorscheppen en op een hoop gooien. Dek het af met een zeiltje zodat het niet tot modder regent of uitdroogt, maar voordat je het afdekt dien je er nog wel de nodige organische materialen aan toe te voegen waar het bodemleven tijdens de wintermaanden op kan teren. Let er tijdens de wintermaanden op dat de aardehoop niet bevriest, want dan help je het bodemleven om zeep. Het duurt wel minimaal 4 maanden voordat je aarde klaar is voor een tweede leven, maar dat geeft niet want voor je buiten weer kunt zaaien ben je toch al snel een half jaar verder.
Voor je de aarde met het zeiltje afdekt, dien je er de nodige organische groenbemesting (geen flesvoeding dus!) zoals gemaaid gras en zelfs je geknipte wietbladeren aan toe te voegen. Regenwormen zijn bijzonder gek op papiersnippers van oude kranten. Ook dien je een bodemleven te introduceren met regenwormen, goede bacteriën en speciale schimmels die mycorrhizae genoemd worden. Groeiwinkels verkopen deze schimmels en bacteriën, Canna Aktrivator is een goede bron van mycorrhizae en Biotabs Bactrex bevat zowel schimmels als bacteriën.
Gun je aarde een tweede wietleven!
Wanneer je de aarde weer wilt gebruiken kun je er eventueel wat biologische meststoffen zoals bloed- en beendermeel of wat zelfgemaakte brandnetelgier aan toevoegen. Maar pas op dat je het niet te pittig maakt want als het goed is heeft het bodemleven ook al voor veel voedingsstoffen in de grond gezorgd. Met kieresiet (kalksteen) en wat zeewierkalk voorkom je een magnesium en calciumtekort.
(advertentie)