- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Aarde voor beginnende thuiskwekers?
RollingStoned Top 50 #22 Ook dit jaar schopte onze lieve Muna het weer een paar keer tot een eervolle plaats in de RollingStoned Top 50. Het zal aan haar diepgaande onderzoeken liggen want Muna spaart doorgaans kosten nog moeite om lezersvragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Eén van die vragen werd haar gesteld door Stefan en leeft erg onder thuistelers; welke soort aarde kun je nou het best gebruiken wanneer je met wiet kweken begint? Potgrond? Speciale ‘wietaarde’?
In België mag je 1 plant kweken en dat doet Stefan dan ook al een paar jaar. Met zijn enthousiasme heeft hij 2 vriendinnen aangestoken. Om ze op weg te helpen vraagt hij zich af: welke grondsoort is het best geschikt voor een eerste kweek? Muna stak haar kop in de grond om tot het volgende advies te komen.
Lieve Muna, ik heet Stefan, kom uit België en kweek al enkele jaren indoor mijn eigen wietje voor medisch gebruik, uiteraard binnen de regels van de geldende wetgeving; maximaal 1 plantje per keer dus. Afgelopen maand hebben er 2 verschillende vriendinnen mij verteld dat zij dit jaar dit ook zouden willen doen. Zij hebben mij gevraagd of ik hen hierin zou willen ondersteunen en helpen, omdat ze weten dat ik over veel info kan beschikken. De meeste zaken weten we al en zijn wel duidelijk, er is echter nog wel een probleem: welke voedingsbodem? Er is zo veel keus en variatie, en ze hebben elk voor- en nadelen. Ikzelf kweek al 3 jaar op Batmix van Plagron, maar heb zelf ook al gemerkt dat het voor de ene soort meer geschikt is dan voor de andere. Welke grondsoort is doorgaans het best geschikt voor een eerste kweek? Alvast bedankt Muna, ik ben benieuwd naar je mening. Groet, Stefan (aka BigBud1980)
Hoi Stefan,
Wat een geluk heb jij, 2 cannabisminnende vriendinnen! Maar zij hebben ook veel geluk met jou zo te lezen, want je helpt ze aardig op weg met hun plantjes. Het klopt dat er veel te kiezen valt wanneer het om mediums gaat. Gelukkig hebben jullie het aantal opties al een beetje teruggebracht door sowieso voor aarde te gaan. Je kunt namelijk ook nog kiezen voor hydrosystemen, maar die vragen wel wat meer kweekkennis voor een eerste-keer-thuiskweker.
Aarde is bijzonder geschikt voor beginnende kwekers, het is een natuurlijk medium met een bufferende werking zodat voedingsfouten enigszins worden opgevangen. Aarde is ook nog eens biologisch, iets wat de meeste cannabisliefhebbers wel kunnen waarderen. Aarde houdt meststoffen en vocht vast, het bodemleven breekt organisch materiaal af en maakt ze opneembaar voor planten. Aarde is ook het enige medium dat al voedingsstoffen in zich heeft, afhankelijk van welke aarde je koopt zijn er al veel, of juist weinig voedingsstoffen aan toegevoegd. In jouw Batmix zit bijvoorbeeld genoeg voeding voor 6 weken, zo niet langer. Kroblo kweekte er ook eens met veel succes een hele cyclus op zonder bij te voeden als ik me niet vergis.
Niets mis met een biologisch op aarde gekweekte wietplant!
Bemeste aardemix
Ik moet je wel teleurstellen want om één specifieke aardesoort aan te wijzen die het allerbest is voor beginners, dat is lastig. Iedereen heeft namelijk zijn eigen voorkeuren als het om kweken gaat. Wel denk ik dat een rijk bemestte grondsoort voor beginners uitermate geschikt is. Doordat de aarde al aangemaakt is en veel voeding bevat, hoef je als kweker eigenlijk niet meer na te denken over de voeding. Pas halverwege, of aan het einde van de bloeifase hoef je wat boeivoeding toe te dienen waardoor je ook bespaart op de kosten. Ik zou als ik jou was, je wietkwekende vriendinnen ook zeker aanraden om een lekkere grote pot te kiezen. Dit maakt het bewateren en de bufferende werking van de aarde gemakkelijker en beter. Bovendien gaan ze maar één plant kweken en dus mag die best lekker groot worden neem ik maar even aan.
Nadelen
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een rijk bemestte aardesoort als Batmix. Er kan wel eens wat teveel voeding in de aarde zitten waardoor bladpuntjes licht verkleuren. Ook is de hoeveelheid stikstof in de grond soms wat teveel wanneer de planten overgaan tot de bloei, maar wanneer je slechts één plant kweekt en lekker lang voorgroeit, dan heb je hier eigenlijk geen last van. Het zijn meer de gevorderde kwekers die alles perfect willen hebben en meer gebaat zijn bij bijvoorbeeld een lightmix, waarin ze zelf voor de meststoffen op maat kunnen zorgen.
Batmix is een vrij vaste grond, en rijkelijk bemest. Ik vind het zelf daarom wat minder geschikt voor autoflower wietsoorten, die ook vaak aan beginners worden aangeraden. Autoflowers hebben liever een luchtige soort en lusten niet altijd evenveel voeding. Wanneer je vriendinnen met autoflowers aan de gang gaan, dan kun je heel goed een mix maken van kokos en Batmix. De kokos maakt de aarde luchtiger en minder ‘gekruid’ voor wat betreft de meststoffen. Ultimate Soil van Mills en DNA is een aardesoort die ook rijkelijk bemest is en waarin je je als beginner ook geen zorgen over bijvoeden hoeft te maken. Ultimate Soil is van zichzelf al wat luchtiger als Batmix waardoor wietplanten er sneller in kunnen groeien. Kies een van de volgende aardesoorten en je vriendinnen hoeven eigenlijk niet veel meer te doen dan afgezuurd water geven. Ik denk dat dat (water geven) namelijk al genoeg groene vingers van je vriendinnen zal vragen voor hun eerste kweek.
Wat zijn de opties?
Ook nu we de keuze hebben teruggebracht naar een rijk bemestte aardesoort voor jouw thuiskwekende vriendinnen, blijft er nog het een en ander te kiezen over. Er zijn heel veel verschillende soorten voorbemeste aardesoorten en ik heb ze niet allemaal geprobeerd, maar ik zal er een paar op een rijtje zetten zodat je een goed advies kunt uitbrengen 😉
Ultimate Soil: Ultimate soil is een luchtig aardemengsel met stukjes kurk erin dat ontwikkeld werd door de zadenmakers van DNA Genetics en voedingsfabrikant Mills Nutrients samen. De kurk maakt de aarde luchtiger dan de meeste andere aardemengsels. Kurk is ook nog eens bijzonder milieuvriendelijk want voor de productie hoeven de kurkbomen niet gekapt te worden.
Terra Professional Plus: Terra Professional Plus is CANNA’s rijk bemeste versie van hun Terra Professional. Canna is marktleider op het gebied van meststoffen en niet voor niets. Canna producten zijn altijd hoogwaardig, geheel organisch en mooi homogeen van structuur. Ook zijn de aardemixen gegarandeerd vrij van virussen en schimmels. Naast aarde bevat Terra Professional Plus ook witveen en boomschors met een natuurlijke anti-schimmelwerking.
Batmix: Batmix is een van de meest populaire en veel gebruikte aardemix van plagron. De grond is verrijkt met mest van vleermuizen en wormen. Het bestaat uit wit- en zwartveen, vezelturf, perliet, wormen- en vleermuizenmest, vandaar de naam Batmix.
All Mix: All Mix is de voorbemeste aardemix van Bio Bizz, dus ook hier voldoende voeding voor je planten. All Mix bevar micro-organismen en heeft dus een soort van bodemleven. Dit heeft als voordeel dat het zelfregulerend is qua pH- en EC-waarden. Je vriendinnen hoeven zich met All Mix dus nóg minder zorgen te maken over de pH-waarde. Je dient het bodemleven wel voor gebruik te activeren. Hoe dat moet lees je op de site van BioBizz.
Natuurlijk zijn dit lang niet alle voorbemeste aardemixen die er zijn, maar slechts een paar. De meeste tuinwinkels hebben ook nog eigen merk aardemixen te koop en er zijn nog een hoop andere merken die je kunt krijgen. Maar ik denk persoonlijk dat je vriendinnen met een van de bovenstaande vier aardesoorten goed van start kunnen gaan. Ze hoeven zich er nauwelijks zorgen mee te maken over voeding en pH-waardes. Zolang je de grond voldoende, maar niet teveel bewatert, ben je al een heel eind op weg naar je eerste succesvolle oogst. Succes met je vriendinnen Stefan aka BigBud1980. Groetjes,
Muna