(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als hobbykweker heb je natuurlijk geen tijd om de hele dag het internet af te struinen of om met je neus in de kweekboeken te duiken. Vandaag hebben we dan ook een achttal praktische kweektips voor jou op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee, je planten zullen je dankbaar zijn…

Wiet kweken is niet moeilijk, en een besparende en rustgevende hobby zolang je het klein houdt en voor eigen gebruik doet. De benodigde kweekinformatie lees je uiteraard gewoon hier op CNNBS.nl maar handigheidjes ontwikkel je meestal gaandeweg. Acht van die handigheidjes hoef je echter niet zelf uit te vinden, want die hebben we voor je verzameld. Lees zelf maar.

Stressvrij verpotten

Verpotten kan een lastig klusje zijn waarbij je wortels ook nog eens kan beschadigen. Maar als je het goed doet merkt de plant niet eens dat ze is verpot. Maak met behulp van een lege pot van hetzelfde formaat als de huidige pot van je plant, een gat waarin de kluit als gegoten past.

Geleidelijk overstappen

Pas wanneer een wietplant toppen heeft, heeft ze bloeivoeding nodig. Blijf groeivoeding toedienen zolang de planten nog in hun groeispurt zitten en geef daarna een week een mix van groei- en bloeivoeding om de planten aan hun nieuwe eten te laten wennen. Wanneer je in de groeifase met metaal halide kweeklampen of andere speciale groeilampen (leds met een aparte schakelaar voor de groeifase of koel blauw gekleurde spaarlampen of TL’s) werkt ga daar dan ook mee door tot de planten daadwerkelijk uitgegroeid zijn.

Houd moederplanten

De beste kwekers houden altijd een of twee moederplanten in leven om stekken van te maken waarvan ze weten dat ze goed groeien. Als je niet veel ruimte hebt kun je ook mini- of bonsai moederplanten houden, hier kun je lezen hoe dat werkt. Een goede moederplant kweek je uit regulier zaad, door een stek ervan in bloei te zetten met de bierflesjes methode kun je achter het geslacht komen. Voed je moederplanten heel spaarzaam met een voeding voor groeiende planten.

Bonsai moederplanten zijn ideaal voor klein behuisde hobbykwekers

Kweek biologisch

Bespaar jezelf tijd en moeite door biologisch te kweken. De wiet smaakt lekkerder en je kunt nog eens een ‘potje breken’ aangezien de biologische voeding nog moet vrijkomen in het medium. Mocht je last hebben van beestjes of andere plagen, gebruik dan biologische bestrijdingsmiddelen of zet natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes in.

Geef aandacht

Misschien wel een van de beste kweektips is; besteed aandacht aan je planten. Wanneer er iets aan de hand is kun je meteen ingrijpen omdat je het sneller opmerkt. Wacht niet met verpotten, werk schoon en bekijk je planten dagelijks. De beste kwekers spenderen het liefste de hele dag in hun kweekruimtes.

Optillen

Water geven is voor velen lastig, maar gelukkig is er een handig trucje waarmee je makkelijk weet of je plant wel of geen water nodig heeft. Til je potten dagelijks op en voel het gewicht van een droge en natte aarde en ontwikkel zo een goed gevoel voor het gewicht. Leer ook hoe je plant haar bladeren laat hangen wanneer ze teveel water heeft of juist te droog staat.

Belichting

Maak gebruik van de juiste en de juiste hoeveelheid licht. Licht is nog altijd gewicht! Een binnentuin heeft minimaal ongeveer 300 Watt aan licht nodig per vierkante meter. Zorg voor reflecterende wanden in je kweekruimte zodat er geen licht verloren gaat.

Spetterende stekken

Hoewel sapjes en cola en dergelijke geen plantenvoeding maar een kweekmythe is, zorgt koolzuurhoudend bronwater wel voor sneller wortelende stekken. Koop een flesje spa rood en laat je stekken hier in staan voor je ze door stekpoeder rolt. Ze zullen sneller wortelen en er gezonder bijstaan.

(advertentie)