- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Advocaat moet echtpaar €333.000 betalen na slecht wietadvies
Het leven kan voor wiettelers op plekken waar cannabis nog verboden is flink tegenzitten, maar soms komt uit iets slechts toch nog wat aardigs tevoorschijn, zoals dik drie ton in euro’s. Het overkomt een echtpaar uit Florida dat op advies van hun advocaat mediwiet gaat kweken, wordt overvallen door de politie en uiteindelijk via een rechtszaak tegen hun advocaat toch nog wordt verblijd met 370.000 dollar schadevergoeding!
Wietpasjes en kweekvergunningen
Als er ergens geld mee te verdienen valt zijn advocaten er over het algemeen als de kippen bij. Zeker in Amerika gaat die vlieger op, maar nu blijkt (gelukkig) dat niet alles zomaar door de beugel kan. Het draait allemaal om Scott en Marsha Yandell en het speelt zich af rond 2015, een tijd dat cannabis – zowel medicinaal als recreatief – nog verboden zijn in hun thuisstaat Florida.
De advocaat van dienst is Ian Christensen en de kerel verdient rond die tijd goud geld met het juridisch adviseren en regelen van zaken voor cannabispatiënten. Zo staat op zijn website: ‘If a patient can prove to a law enforcement officer that cannabis is the safest medication available to treat their diagnosed condition, they are NOT subject to arrest’.
Advocaat Christensen gaf zijn cliënten wietpasjes waarop ‘official legal certification’ stond geprint, en sommigen kregen zelfs een ‘grow sign’ toebedeeld, zodat ze daarmee konden laten zien dat hun huis werd gebruikt om medicinale cannabis te kweken.
Inval door SWAT-team
Het blijkt allemaal van weinig waarde, want nadat een beller 911 belt met de mededeling dat er zo’n wietbordje aan hun huis hangt valt de politie in januari 2015 binnen bij de Yandells. In paniek bellen ze hun advocaat en geloof het of niet maar die zegt doodleuk dat alles in orde is zolang de teelt maar voor medische doeleinden is.
Dat is het niet, in orde. Een maand na het politiebezoek valt een zwaarbewapend SWAT-team het huis van de cannabispatiënten binnen. Het komt het echtpaar op een trits drugsaanklachten te staan, waaronder bezit van wiet met de bedoeling tot verkoop, de productie van cannabis, het voorhanden hebben van een plek of structuur voor de productie en smokkel van een verboden substantie en het smokkelen van wiet in hoeveelheden groter dan 25 pounds (11,3 kilo).
Als klap op de vuurpijl worden de Yandells ook nog aangeklaagd door hun huisbaas voor meer dan 25.000 dollar, wegens verlies aan huurinkomsten en beschadigingen die er tijdens de SWAT-inval zijn aangebracht.
‘Incompetent en extreem schadelijk’
En dan moet je bedenken dat advocaat Ian Christensen ruim 700 euro vraagt voor zo’n ‘patient identification card’ en andere diensten waarvan hij zegt dat ze cliënten vrijwaren van arrestatie voor bezit of teelt. En dit allemaal op een moment dat de staat Florida mediwiet nog niet heeft gelegaliseerd. Dat gebeurt pas in november 2016 als de kiezers Florida Amendment 2 aannemen…
De onverkwikkelijke zaak komt ook bij het Hooggerechtshof van de staat terecht en dat oordeelt keihard over de praktijken van Christensen, die jarenlang geld verdient aan wietadviezen. Het blijkt dat hij klanten wint door zichzelf als ‘Health Law Service’ aan te bieden, waarbij je dus 799 dollar mag aftikken voor een package deal met doktersbezoek, legaal advies, documenten en een mediwietpasje.
Het Hof bestempelt zijn handelswijze echter als ‘incompetence and extremely serious harm to clients’.
Echtpaar klaagt eigen advocaat aan
Na hun arrestatie laat het echtpaar Yandell hun advocaat uiteraard direct vallen. Ze pleiten ‘schuldig’ en worden veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar, een geldboete van 15.000 dollar (13.500 euro) en een werkstraf van 100 uur.
Maar de Yandells klagen in 2016 zelf ook hun advocaat aan en wel wegens ‘slecht juridisch advies’. Appeltje eitje lijkt ons. En inderdaad oordeelt de rechtbank in Jacksonville – na drie jaar procederen, dat wel – hard over advocaat Christensen.
Zo mag de wietadvocaat zich om te beginnen geen advocaat meer noemen. Daarnaast moet hij van de rechter liefst 333.000 euro betalen aan het gedupeerde echtpaar. Met name vanwege inkomsten die de Yandells niet meer krijgen: Marsha verliest na een kwart eeuw haar verpleegsterslicentie en manlief Scott raakt na 15 jaar zijn baan als bouwkundige!
Naïef
Ian Christensen wijt zijn handelswijze aan het feit dat hij ‘onervaren is, jong en naïef’. Hij zou zijn adviezen baseren op contacten met mensen die reeds met cannabis actief waren, zo leren we uit de documenten van de rechtbank.
Overigens blijkt de beste man al in 2015 gestopt te zijn met zijn baan als advocaat en niet langer in Florida te wonen. Laten we hopen dat dit niet betekent dat de Yandells nu alsnog naar hun geld kunnen fluiten…