- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Ai… Keihard glazen plafond in Canadese cannabizz
Cannabis liefhebbers zijn dan wel dol op vrouwtjes, andersom schort het in de legale cannabisbranche in Canada aan vrouwen in leidinggevende functies. Uit een analyse van Marijuana Business Daily blijkt dat er slechts elf vrouwen werken in de besturen van de 24 leidende wietbedrijven. Ofwel: vrouwen knallen daar keihard tegen het ‘Glazen Plafond’!
Canada is niet de VS
Daarmee verschilt de situatie in Canada ook wezenlijk van die bij de zuiderburen, want in de VS zijn er juist relatief veel vrouwen aan de macht in de wietbusiness. Maar Canada, dat toch zichzelf toch een liberaal en vooruitstrevend land noemt, blijft daar dus ver bij achter zo blijkt.
Gezamenlijk bieden de 24 meest vooraanstaande cannabisbedrijven in het G7 land dat als eerste wiet volledig legaliseerde, slechts aan 11 vrouwen een job in hun raden van bestuur. Dat klinkt misschien nog wel als een compleet elftal, maar het is goed voor een miezerige 7% van alle topfuncties in de wietbizz in Canada (in Nederland vervullen vrouwen 1 op de 5 topfuncties bij de 500 grootste bedrijven).
Het Glazen Plafond
Mannen vullen dus 93% van alle topbanen in, waarmee je de cijfers hebt voor een knetterhard glazen plafond!
Voor wie niet weet wat dat betekent: het is een metafoor voor de onzichtbare barrières die verhinderen dat vrouwen topfuncties bemachtigen, bijvoorbeeld gedragsvooroordelen en organisatorische vooroordelen. Er wordt gesproken over een glazen plafond, omdat het te onderscheiden valt van andere, zichtbare barrières als ervaringseisen en opleidingseisen.
Cannabizz scoort bovengemiddeld laag
Uit de Marijuana Business Daily (MBD) analyse van gegevens die beursgenoteerde wietondernemingen moeten verstrekken (en in Canada staan er tientallen aan de beurs genoteerd), blijkt verder dat veruit de meeste cannabisondernemingen ‘geen schriftelijk opgesteld beleid hebben in relatie tot de identificatie en nominatie van vrouwelijke directeuren/managers’.
Overigens is die miezerige 7% vrouwen in topwietfuncties in Canada nog een verbetering óók. Het jaar ervoor bekleedden vrouwen namelijk nog maar 5 procent van de topbanen. Maar 5 of 7 is nog altijd een stuk onder het Canadese gemiddelde van 15 tot 20 procent.
Werk aan de winkel
Van de 154 individuen die genomineerd werden voor ‘board positions’ in de laatste reguleringsronde in Canada of zij die nieuwe leiderschapsposities innamen, waren er dus maar elf vrouw. En hoewel die raden van bestuur dus stevig in omvang groeien (net als de wietbranche zelf zeg maar), houdt het aantal vrouwen in die raden daarmee geen pas. Zo hebben de twee grootste wiettelers in Canada – Canopy Growth en Cronos Group – beide slechts één vrouw in hun bestuur zitten, van de in totaal 14 leden.
Uiteraard belooft Jan en alleman (niet per se grappig bedoeld in dit geval, red.) beterschap als MBD hen confronteert met de schrale situatie voor vrouwen in de legale cannabizz. Maar het is net als bij het wiet kweken zelf: eerst zien, dan geloven…