- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Albanië legaliseert medicinale en industriële cannabis
Albanië haalt het CNNBS’ nieuws vrij regelmatig. Toen ze bijvoorbeeld met het leger uitrukten om wietdorp Lazarat kapot te knallen, of Albanese wietboeren met satellieten vanuit de ruimte in de gaten hielden. Nu is er echter een wetsontwerp goedgekeurd waarmee cannabis voor medische en industriële doeleinden legaal wordt. Maar wel onder strenge voorwaarden en niet voor de ‘gewone’ Albanees …zucht…
Albanië is behoorlijk opgesplitst als het over cannabis gaat. Aan de ene kant wordt er veel gekweekt en heeft het land zelfs een ultiem wietdorp genaamd Lazarat. Aan de andere kant wordt die productie al jaren keihard de kop in gedrukt, en zelfs met behulp van het leger en met satellieten van Elon Musk. Het land staat ook bekend als het ‘Colombia van Europa’ en was een bekende smokkelroute voor illegale cannabis in Europa.
Medicinale en industriële wiet wordt legaal
Maar afgelopen vrijdag was wellicht het begin van een ommekeer voor het land uit het zuidwesten van de Balkan. Toen keurde het Albanese parlement, zij het met felle tegenstand van de oppositie, namelijk een wetsontwerp goed, dat cannabis voor medicinale en voor industriële doeleinden zal legaliseren. De stemming eindigde met 69-23 voor het toestaan van een beperkte en gecontroleerde groei van cannabisplanten.
De Albanese regering gelooft dat het toestaan van een beperkte productie van cannabis de belastinginkomsten kan verhogen. Volgens Albanese media specificeert het wetsontwerp ook een reeks criteria waaraan degenen moeten voldoen die een vergunning willen om de plant te kweken, evenals sancties in geval van mogelijke overtredingen.
Nationaal cannabis agentschap
Volgens de Albanese minister van Gezondheid en Sociale Bescherming Ogerta Manastirliu, is het doel van het wetsontwerp regulering. Er moet regelgeving komen over hoe de teelt en verwerking en de productie van cannabis en bijproducten voor medische en industriële doeleinden gecontroleerd zullen worden.
Er moet volgens de minister dan ook een nationaal agentschap voor cannabiscontrole worden opgericht, dat onder het Albanese ministerie van Volksgezondheid valt. Eigenlijk zoals het aan het begin van ons Nederlandse gedoogbeleid ook onder de verantwoordelijkheid van dat ministerie viel. Desondanks zal de teelt en het gebruik van medicinale cannabis streng gereguleerd worden.
Het speciale cannabis agentschap moet controle en toezicht houden in elke fase van de teelt en verwerking van cannabis. Hiervoor zal het samenwerken met de Albanese politie en andere sectoren in de ministeries van Volksgezondheid, Landbouw en Binnenlandse Zaken van Albanië. Ook kan het agentschap straks sancties opleggen in geval van overtreding van de voorwaarden waaronder cannabis wordt toegestaan.
Minimaal 3 jaar ervaring…
Het wetsontwerp is in zekere zin een Albanese ‘wietproef’ van 15 jaar. Voor deze periode krijgen geïnteresseerde en door de regering goedgekeurde bedrijven namelijk een licentie. Voor een goedkeuring mag een maximale oppervlakte voor wietplanten niet groter zijn dan 200 hectare.
Ook moeten bedrijven minimaal drie jaar ervaring hebben met het kweken, produceren en transporteren van de plant. En die laatste regel sluit dus ook meteen elke Albanese kandidaat uit, want vrijwel geen enkel Albanees bedrijf voldoet aan deze voorwaarde. Aldus de Albanese media, die zich dan ook hardop afvragen voor wie deze nieuwe wet eigenlijk is opgesteld, en wie ervan gaan profiteren?
Volgens Albanese economische experts zijn dat dus vooral buitenlandse ondernemers, en hebben de Albanese burgers het nakijken. De crackdowns op Lazarat en cannabis kwekende Albanezen zonder de onmogelijke drie jaar ervaring en dus vergunning zullen dus nog wel even op CNNBS te lezen blijven.