- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Alleen thuis? Wees tóch geduldig met wietplanten
Nu het voorjaarszonnetje straalt en jij thuis in quarantaine zit, is de verleiding groot om je dan maar met je wietplanten bezig te houden. Prima natuurlijk want wietplanten hebben ook aandacht nodig, alleen moet je het zeker niet overdrijven. Geduld is namelijk een van de grootste deugden bij het kweken van wietplanten, lees maar mee.
Geduld is een schone zaak wanneer het op wiet kweken aankomt. Wiet is dan misschien een van de snelst groeiende gewassen ever, voor een goede oogst is timing cruciaal. Maar geduld bewaren kan lastig zijn als je thuis zit en niet veel te doen hebt. Een uitleg van het belang van timing in elke fase van het leven van wietplanten, is dus wel op zijn plaats. Komt ie:
Niet te vroeg ontkiemen
Kweek je autoflowers, dan kun je beter wachten met ontkiemen tot het begin van mei. Automatisch bloeiende wietplanten of autoflower wietsoorten hebben namelijk een vaste levenscyclus. In de regel duurt het leven van zulke wietplanten ongeveer drie maanden, en dat is van het moment van ontkiemen tot aan de oogst. Door ze pas in mei (begin mei) te zaaien, geef je ze de meeste zonuren. Ze leven dan namelijk in de maanden mei, juni, juli en het begin van augustus. Ofwel de mooiste maanden van het jaar.
Verstik wietplanten niet met aandacht
Als je thuis niets te doen hebt, dan is de verleiding groot om nóg maar eens naar je wietplantjes te kijken. Doe maar niet, want voor je het weet verstik je ze met van alles en nog wat. Tien keer per dag een paar druppels water geven, is namelijk óók te veel water. Als je te veel met je plantjes bezig bent, ben je geneigd om ze te veel te verwennen. Je geeft ze wat meer water, misschien nog een beetje voeding omdat die blaadjes wel wat groener mogen. Wellicht pluk je hier en daar het een en ander, of top je je plant terwijl het nog niet nodig is.
Afijn, je snapt het; wietplanten zijn geen vervanging voor vrienden of sociaal contact. Laat je wietplanten dus met rust, en beperk je bezoeken tot één keer per dag. De kans is anders groot dat je ze te veel water of voeding geeft, of te veel aan ze plukt en daarbij per ongeluk takken of zelfs de stam breekt.
Rustig aan met voeding
Misschien heb je al voeding voor je wietplanten in huis gehaald en denk je eraan om alvast wat te geven. Wacht daarmee tot het nodig is! De aarde bevat vaak al genoeg voeding voor de eerste maand, en soms langer. Tenzij je vaste voedingskorrels geeft, die hun voeding langzaam loslaten, wacht dan met voeden tot je merkt dat je wietplanten dat nodig hebben. Je ziet dat vanzelf omdat de bladeren dan langzaam een beetje lichter van keur worden. Bloeivoeding heeft een wietplant pas nodig als ze ook echt in bloei staat. Geef dat dus pas als je de eerste bloeiharen hebt gezien.
Oogst niet te vroeg
Het is te hopen dat we in buitenwiet-oogsttijd van het coronavirus af zijn en niet meer in quarantaine zitten. Maar stel dat je je dan ook zit te verkneukelen om alvast te oogsten, wacht dan tot je wietplanten ook echt klaar zijn daarvoor. In de laatste bloeiweken kan er namelijk nog een hoop gebeuren, en kunnen toppen met name ook nog behoorlijk groeien. Oogst daarom pas als zo’n 80 procent van de bloeiharen bruin en ingedroogd zijn, en de toppen dik en opgezwollen. Wil je er echt zeker van zijn dat je wiet rijp is voor de oogst, koop dan even een kleine zakmicroscoop, en controleer of de trichomen voor het grootste deel wit van kleur zijn.
Een uitzondering is als het aan het einde van de zomer (augustus tot en met begin oktober) veel regent en de lucht vochtig is. Wiettoppen kunnen dan gaan rotten (zie budrot) waardoor je soms wel voortijdig moet oogsten.
Langzaam drogen
Eenmaal geoogst wil je natuurlijk ook graag proeven. Helemaal als je door de crisis tegen die tijd al een paar weken droog staat (voor wat betreft wiet). Probeer dan toch je geduld te bewaren, want het droogproces moet je niet versnellen. Droog je wiet daarom in het donker en versnel het droogproces niet door een verwarming te gebruiken, of een ventilator op je toppen te richten. Drogen van wiet duurt gewoonlijk een dag of tien, tot twee weken. De droogtijd is wel afhankelijk van het formaat van je toppen en de luchtvochtigheid. Zie ook: De fijne kunst van het wiet drogen.