- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Alles over aarde #1: aardemengsels
De invloed van aarde op wietplanten moet je niet onderschatten. Het is immers letterlijk de omgeving waaruit de wortels van je opgroeiende dames wekenlang voeding en water opnemen. Maar wat maakt nou een goede aarde? Cannabis growshop Plantarium vertelt je er alles over in deze nieuwe serie: alles over aarde!
Als slechte aarde ervoor zorgt dat voeding en water niet goed wordt opgenomen, ga je dat zonder twijfel terugzien wanneer jij de schaar hanteert. Met aarde kun je ook aspecten van je kweek versterken of juist belemmeren. Er bestaan echter veel verschillende soorten potgrond van diverse merken waarvan je er een aantal in onze webshop en winkel kunt vinden. Na het lezen van deze serie over aarde ken je alle ins en outs over aarde. En ben je tevens in staat om goede aarde te kiezen die bij jouw indoor kweekstijl past!
Wat maakt goede aarde?
We beginnen bij de basis. Het gaat er namelijk niet alleen om dat jij op een briefje hebt wat jij nodig hebt, maar ook dat je begrijpt waarom. Waaróm nou juist die lightmix? Waaróm nou juist de zwaar bemeste mix met guano en compost? Waaróm kiest iemand voor niet-gestoomde biologische grond? Er bestaan een groot aantal grondsoorten, maar niet allen zijn helemaal geschikt voor cannabis. Zo kún je 20 liter pure klei in je potten stoppen, maar je begrijpt, dat gaat niet werken. Te compact, minimale wortelontwikkeling, slechte drainage en minimaal groeiende plantjes…
Kwalitatieve aarde heeft drainage genoeg en behoeft geen kleikorrels onderin de pot. Daarmee creëer je alleen maar problemen
Een perfecte samenstelling
Goede aarde bestaat vaak uit diverse soorten veen. Denk dan aan witveen, tuinturf, zwartveen, veenmos en bontturf. Veen is omgezet plantmateriaal en van oudsher de basis voor luchtige aardemengsels. Met de combinatie van veen kan de fabrikant onder andere de luchtigheid van de aarde bepalen. Want hoe meer zuurstof bij de wortels komt, hoe meer voedingsopname. Maar tegelijkertijd ook een snellere uitdroging en dus vaker water geven. Elke aarde heeft dus voor- en nadelen. Gaan we je dadelijk meer over vertellen!
Tip: Lees altijd de achterkant van de zak als je aarde koopt. Let dan ook op de pH-waarde: idealiter zit deze tussen de 6.0 en de 7,3 pH. Deze range heeft je plant nodig om alle voedingsstoffen perfect op te kunnen nemen. En let op, veel tuinaarde of potgrond van het tuincentrum heeft een te lage pH (te zuur)!
Wat zit er nog meer in aarde?
Naast de veensoorten – oftewel de basis-ingrediënten – voegt de fabrikant additieven toe. Als eerste wordt de bemesting toegevoegd. Dat wil zeggen, de voeding in de aarde, de meststoffen. Vaak is dat wormenmest, wormencompost of wormenhumus: organisch materiaal verteerd door pieren.
De hoeveelheid voeding wordt uitgedrukt in kg/m3. Oftewel, hoeveel kilogram droge wormenmest er per kubieke meter in de aarde zit. Ook wordt vaak EC (mS/cm) op het etiket gebruikt. Dat is de Elektrische Conductiviteit. Het is een aanduiding voor de hoeveelheid zouten (mineralen) die in de aarde zitten. Een zwaar bemeste aarde heeft bijvoorbeeld een EC rond de 2.0 – 2.2 en meer dan 2,5 kg/m3. Zo heeft een Batmix van Plagron zelfs 23 kg/m3 vleermuizenpoep in de zak zitten! Een lichtbemeste aarde zit rond de 1 – 1,5. Dat noemen we dan een lightmix.
Praktische tip: Kg/m3 en EC zijn aanduidingen, maar zeggen niet alles. Je kunt alleen met het etiket én de informatie van de fabrikant bepalen voor ‘hoeveel weken voeding’ er in een aardemengsel zit.
Naast de hoeveelheid aan meststoffen kun je op het etiket ook de NPK verhouding terugvinden. Dat zijn de drie macronutriënten (de belangrijkste voedingsstoffen) in een bepaalde verdeling, bijvoorbeeld 1 – 2 – 1 . Dat wil zeggen, één deel stikstof (N), twee delen fosfor (P), één deel kalium (K). Het gaat te ver om je nu de perfecte verdeling uit te leggen maar daar kunnen we je in onze winkel prima mee helpen.
Aarde klinkt altijd wat in. Dat betekent dat de aarde na verloop van tijd wat compacter wordt. Zorg er dus voor dat je potten tot de rand vult of op een later moment wat aarde toevoegt
Perliet of boomschors?
Naast het veen en de voedingsstoffen zitten er altijd nog wat extra zaken in je aarde. Vaak is dat perliet, witte korreltjes die zorgen voor iets meer luchtigheid. Perliet is eigenlijk vulkanisch glas. Door enorme verhitting poft het gesteente, net zoals een maiskorrel op een vuurtje verandert in popcorn. En in alle eerlijkheid, in veel gevallen doet de extra perliet in je aarde helemaal niet zoveel. Naar onze optiek moet meer dan 30 – 40% van je aardemengsel uit perliet bestaan wil je de voordelen echt merken. Let op, we hebben het hier dan over kant-en-klare aardemengsels! Tegelijkertijd heeft perliet het nadeel dat het gaat ‘drijven’. Dat wil zeggen dat het na een paar weken bovenop de aarde komt te liggen. Ook vergaat het slecht en is daardoor niet de meest milieubewuste keuze.
Mede daarom kozen we ervoor om de Canna Professional Plus in ons assortiment op te nemen. Een ongekend luchtige organische aarde die in plaats van perliet, dennenschors gebruikt. De schors maakt de aarde luchtig, verbetert drainage en geeft bovendien enzymen af. Een serieuze aanrader dus als je biologisch gaat kweken met BioTabs of BioCanna. Het verschil in gewicht kun je letterlijk voelen. De aarde is lichter dan bijvoorbeeld een Growmix van Plagron, terwijl beiden wel goed zijn om 50 liter pot te vullen!
Indoor kweken is schoon werken
Een belangrijk principe! Zo kweek je vanuit zaad omdat je op voorhand geen beestjes in je kweektent wilt. Zo zorg je ervoor dat je na een wandeling in het bos niet direct je kweektent openritst. Zo let je er ook op dat je aarde gestoomd is alvorens je het gebruikt. Je leest het goed! Kwalitatieve aarde wordt gereinigd alvorens het in de zak belandt. En dat is belangrijk. Door het stomen worden namelijk alle insecteneitjes en beestjes om zeep geholpen.
Wel een kritische noot vanuit praktijkervaring. Je kunt nog prima een plaag krijgen als je een gestoomde zak aarde gebruikt. Dat heeft namelijk te maken met hoe de aarde wordt bewaard door de winkelier. Staat het in een loods tezamen met andere aardemengsels of misschien niet-gestoomde aarde? Staat het er lang? Dan hoeven er maar een paar varenrouwmugjes rond te vliegen die eitjes leggen in de schone aarde…
Bio-aarde is (meestal) voor buiten
Gecertificeerde biologische aarde wordt daarentegen niet gestoomd. En dat is ook logisch. Met het reinigen worden ook alle nuttige bacteriën en schimmels gedood; elementen die je juist in je bio-aarde wil hebben! Overigens kun je mycorhizae-schimmels prima later toevoegen, bijvoorbeeld met Mycotrex.
Tegelijkertijd is kweek met de niet-gestoomde aardemengsels ook veel gevoeliger voor plagen. Wij zijn van mening dat je voor de outdoor kweek prima een bio-aarde kunt gebruiken. Buiten komt de natuurlijke vijand immers vanzelf! Binnen moet je op voorhand, naast de bio-aarde, ook de natuurlijke vijand toedienen. Zo zien we dat strikte biokwekers altijd nematoden toevoegen, de natuurlijke vijand van de varenrouwmug. Die kunnen we voor je bestellen. Binnen kweken met niet-gestoomde aarde kan dus wel, maar je zult preventief aan de gang moeten.
Organisch vs. mineraal
Als we dan toch bezig zijn met de biologische kweek, maken we het bruggetje naar iets wat je ook kan lezen op het etiket. Naast de minerale meststoffen bestaat er ook iets wat men organische meststoffen noemt. Soms staan ze zelfs beiden vermeldt! Nou denk je, maar beiden zijn toch organisch? Beiden komen toch uit de natuur? Je hebt absoluut gelijk! Het verschil zit ‘m vooral in de herkomst, ook al komen beiden uit de natuur. Minerale voedingsstoffen worden gewonnen uit stenen, uit mineralen. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld ook in een flesje minerale voeding met een meerderheid water. Organische meststoffen worden gewonnen uit plantenresten. Denk dan aan compost, maar ook aan verschillende soorten algen.
Het heeft geen zin om de EC-waarde van organische aarde of voeding te meten. Organische meststoffen zijn niet te meten, ze geleiden niet. Het zijn immers geen mineralen!
Hoe komt voeding vrij?
Een aarde met veel minerale meststoffen zal binnen korte tijd de aanwezige hoeveelheid aan de plant geven. Een aarde met veel organische meststoffen doet daar langer over. Veel organische meststof noemen ze daarom ‘slow releasing’; de voeding komt langzaam vrij. Daarbij is het erg belangrijk dat het bodemleven letterlijk in leven is. De schimmels en bacteriën in je aarde moeten namelijk zorgen dat de organische voedingsstoffen vrijkomen. Dat kun je bevorderen door extra bacteriën-rijke compost toe te voegen aan je aardemix. Nu begrijp je ook dat een aardemengsel met veel organische meststoffen anders ingezet kan worden dan een aarde met veel meer minerale meststoffen.
En voor de kwekers met behoefte aan diepgang: de moleculaire verbinding verschilt tussen minerale en organische meststof. Zo is een organische meststof waarin stikstof zit organisch gebonden. Dat betekent dat het molecuul voor de wortel in deze staat niet opgenomen kan worden. Het bodemleven moet aan de slag om het organisch gebonden molecuul af te breken en op te bouwen in een staat die de plant wenst. Vooral schimmels die tot de mycorrhizae behoren doen dit. Als dank voor hun harde werken ontvangen zij glucose van de wortel!
Tot zover het eerste artikel in deze reeks over aarde. Over twee weken deel twee, waarin we onder meer ingaan op de keuze van je aarde. Mocht je zo lang niet kunnen wachten, laten we je in onze winkel met alle liefde de verschillende soorten aarde zien. Voel vrij om binnen te stappen of van tevoren een afspraak te maken mocht je van ver komen. Stuur gerust een mail naar info@plantarium.nu of doe ons een belletje!