- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Alles over aarde #2: welke aarde kies je?
Tijd om verder te gaan waar Plantariums eerste deel van deze serie over aarde ophield. Artikel gemist? Goed om even terug te lezen en alles te weten te komen over meststoffen, de perfecte pH-range, samenstellingen en voedingstoffen. Deze keer springen we met twee voeten in de klei en vertellen we je over de keuze van aarde. Want hoe weet je welke zak je nodig hebt?
Aarde kopen
Tja, welk merk of type kies je? Niet iedere aarde is immers hetzelfde toch? Tegelijkertijd staat je plant wel maandenlang in de aarde, en kun je het dus niet zomaar even verwisselen… Er zijn een aantal vragen die je jezelf zou moeten stellen voordat je een 50-literzak in je auto laadt. Er zijn namelijk ‘aardig’ wat verschillen tussen de diverse merken en soorten. Daarbij is ook niet elke kweek gelijk. Het is echt een verschil of je in grote 35-literpotten kanjers van buitenplanten kweekt, of een paar kleine autoflowers in een kweektent elke dag voeding geeft. De keuze van aarde is essentieel om het maximale uit je kweekstijl te halen.
Welke voeding gebruik je?
Eigenlijk is dit de meest belangrijke vraag om mee te beginnen. De keuze van je voeding is namelijk mede bepalend voor de keuze van je aarde. Want welk merk kies je? Welke flesjes ga je allemaal gebruiken? Ga, wil of kun je vaak voeding toedienen? Laten we eens uitzoomen. Simpel gezegd zijn er drie soorten in voedingsproducten. Je hebt A: vloeibare minerale voeding, B: vloeibare gecertificeerde biologische voeding, en C: vaste biologische voeding.
De eerste categorie is het meest bekend. Vloeibare minerale voeding is gemaakt op basis van zouten gemixt met water. Je mengt een bepaalde hoeveelheid per liter water. Dat geef je met een gieter of bewateringssysteem. De voeding in het mengsel is bovendien direct opneembaar voor de wietplant. Plagron is één van de bekendere merken. In principe kun je een verscheidenheid aan aarde-types gebruiken in combinatie met minerale voeding. Het hangt dan alleen nog af van wanneer je start met groeivoeding. Daar vertellen we je zo meer over.
Tip: gebruik aarde die voor de behoefte van de cannabisplant is ontwikkeld. Hierdoor vermijdt je foute pH-waardes en slecht afgestemde bemesting. Voorkomen is altijd beter dan genezen!
De tweede categorie (B) is een ander verhaal. Vloeibare gecertificeerde biologische voeding (een hele mond vol) heeft het Control Union keurmerk en is gemaakt van plantmateriaal, zoals algen en compost. Het verschil is ook dat deze voeding anders werkt. Het duurt even voordat de wortels van je wietplant de bio-voeding opnemen namelijk. Dat betekent dat als ik mijn dames vandaag een liter water met biologische voeding geef, ze dat vaak 4 tot 7 dagen later pas uit de aarde opnemen. Een goed voorbeeld is de BioCanna voedingslijn.
Kweek je met een vloeibare biologische voeding? Idealiter kies je dan aarde die organische meststoffen bevat, minimaal minerale meststoffen en al helemaal geen chemische toevoegingen! Kweken met biologische voeding is streven naar een levende, zo gezond mogelijke bodem.
Tegenwoordig zijn er ook kant-en-klare biologisch gecertificeerde producten in omloop die je door je aarde mixt. Dat is dan categorie C. Biotabs tabletten zijn daar een goed voorbeeld van. Als je voor deze vaste biologische voeding kiest, stop je de voedingsstoffen direct in de aarde en niet in je gieter. Dat betekent dat je letterlijk allerlei zaken door je aarde heen mixt, voordat het in de potten gaat. Vervolgens zet je de plant in de pot en geef je dus gedurende je kweek hoofdzakelijk alleen water. Dat scheelt een hoop afmeten en doen! Het is makkelijker én foolproof. Tegelijkertijd ontneemt het ook de fine-tuning van het geven van voeding, wat juist één van de uitdagingen is.
Als je kiest voor een vaste biovoeding gebruik je daar idealiter een licht bemeste, luchtige aarde voor. Je gaat namelijk zelf de meststoffen door de aarde heen mengen. De aarde moet dus geen enorme dosis aan meststoffen bevatten. Daarnaast is het prettig als de aarde van een biologische kweek zo luchtig mogelijk is. Hierdoor komt er meer zuurstof bij de wortels én bij het bodemleven. Dat stimuleert de gezondheid van de plant aanzienlijk.
Vaste minerale voeding
En ja, je hebt ook nog een vierde categorie: de ‘vaste’ minerale voeding. Maar daar zijn we niet echt fan van om eerlijk te zijn. Minerale voeding heeft namelijk de eigenschap dat het direct opgenomen wordt door je planten. Als jij een paar minerale voedingstabletten in je aarde stopt en te veel water geeft, komt er veel voeding vrij die je wietplant direct opneemt. De kans op verbrande bladeren door voedingsoverschot is daardoor dus veel groter. Let dus op het Control Union keurmerk bij de aanschaf van voedingstabletten!
Licht of zwaar bemest?
Het is zo dat we aarde (onder andere) kunnen onderverdelen in een twee categorieën. Je hebt namelijk licht bemeste aarde en zwaar bemeste aarde. Daar hebben we het in het vorige artikel al over gehad, lees dat nog eens terug mocht je het verschil vergeten zijn. Om meteen met de deur in huis te vallen een zeer praktische tip: Begin later met het toedienen van groeivoeding als je voor zwaar bemeste aarde kiest. Start eerder met de groeivoeding in het geval van licht bemeste aarde.
Dat klinkt logisch. Immers: als er al voeding in de grond zit, hoef je het niet handmatig te geven. Is dat er niet, dan moet jij zorgen dat het in je gieter zit om de bladeren groen en glanzend te houden! Ben je dus voornemens om ook een vloeibare groeivoeding te geven? Dan is het beter om een licht bemeste aarde te kiezen.
Ook goed voor de portemonnee
Tegelijkertijd kun je het principe ook inzetten om kosten te besparen. Bij het kweken van een autoflower bijvoorbeeld. Het is zo dat een autoflower altijd maar een paar weken in de groeifase blijft. Daarna, als ze de volwassenheid bereikt, schiet ze in de bloei. Als je de autoflower dus in een zwaar bemeste grond als Plagron Batmix zet, heeft ze het voedings-technisch gedurende 4-6 weken prima naar haar zin. En dat komt mooi uit, want na die 4-6 weken schiet ze in de bloei. Dat is ook het moment dat de voeding in de aarde op raakt, en waarop jij start met de bloeivoeding. Door dit trucje heb je dus helemaal geen fles groeivoeding nodig!
Aarde voor de volle grond?
Heb je het plan om dit buitenwietseizoen metershoge wietbomen te groeien? Dan raden we je aan om met twee zaken rekening te houden. Kies allereerst wietzaadjes die écht voor het Nederlandse klimaat geschikt zijn. Het overgrote deel van de wietsoorten zijn namelijk niet geschikt om te functioneren als cannabisbomen in de Nederlandse wind. Deze soorten moeten overdekt en verduisterd worden, want anders ontstaat er al vrij snel schimmel of heeft de plant geen kans om af te rijpen.
Sowieso adviseren we iedereen om na te denken over de keuze van genetica. Het bespaart een hoop schimmel-ellende en slecht afgebloeide wiettoppen. Ieder jaar vernieuwen we ons buitenassortiment om deze zaken te voorkomen en te zorgen dat de kans op een grote oogst van kwaliteitscannabis zo hoog mogelijk is.
Voorbereiding essentieel
Zorg er ten tweede voor dat je de dame alvast wat voorgroeit. Het liefst in een voorgroeitent met kweekverlichting. Daar hebben we al eerder over geschreven. Als het plantje binnen aan het voorgroeien is, kun jij buiten alvast de plek voorbereiden. Het is belangrijk om eerst te kijken naar de samenstelling van de aarde. Is het klei? Is het fijn zand? Is het leem of een combinatie? Mocht het enorm vruchtbare grond zijn adviseren we je om niet te veel om te spitten. Je beschadigt daarmee de schimmelnetwerken en bodemcultuur, en dat is zonde. Als de aarde er slecht uitziet raden we je aan om er extra aarde door te mengen. Koop dan een paar zakken zwaar bemeste aarde voor cannabis en spit het door de grond. Hierdoor injecteer je niet alleen voedingstoffen waar de plant je dankbaar voor gaat zijn, je verbetert ook de structuur.
Hoe compacter de aarde, hoe moeilijk het is om daar als wortel doorheen te komen. Je kunt er ook voor kiezen om wormenmest of supermix door de aarde te scheppen. Dit zijn geconcentreerdere producten, die tevens veel meer bacteriën en nuttige schimmels bevatten. Het genereert de beste start voor je plant!
En nu zitten we alweer aan een 1000+ woorden…. Tijd om deel twee af te sluiten. Je weet nu een hoop meer over de keuze in aarde. Blijf daarbij altijd kritisch op wat je koopt. Je cannabisplant staat immers een aantal maanden in de pot met aarde.
En ja, we hebben meer tips voor je, mocht je dat willen natuurlijk. Van het kweken onder de Nederlandse zon tot de volledig organische kweek in speciale potten. Zoek ons op in Nijmegen, bezoek de webshop of toets ons telefoonnummer eens in. Tot over twee weken!